Ne trebate "potegnuti" do ljekarne

Komarci vam ne daju mira?  Borite se protiv svrbeža od ugriza ovim prirodnim kućnim lijekovima

Ako su vas komarci 'izboli', lijek možete naći i u vlastitoj kuhinji!

Iako nas svako ljeto redovito grickaju, nemoguće je potpuno se naviknuti na zujanje i ubode komaraca. U Hrvatskoj srećom ti ubodi nisu opasni, ali su vrlo iritirajući. Ipak, postoje načini kako ublažiti kožu, a sve što vam treba imate kod kuće, piše HealthLine.

Kako biste spriječili razvijanje neugodnih "plikova", ali i svrbeža preko kojega dolazi i do stvaranja rana na koži koje vrlo teško zacjeljuju, reagirajte što prije. Vjerovali ili ne, ne trebate "potegnuti" do ljekarne, sve što bi vam moglo donijeti osjećaj olakšanja nalazi se u vašoj kuhinji.

1. Zobena kaša

Osim što je ukusna i mnogima omiljeni doručak, zobena kaša itekako može ublažiti svrbež i oticanje nakon uboda. Napravite pastu od zobenih pahuljica miješajući jednake količine pahuljica i vode u posudi sve dok ne dobijete smjesu. Žlicom nalijepite malo na krpu i držite je, okrenutim prema dolje, na nadraženoj koži oko 10 minuta, a zatim je obrišite.

2. Led

Hladne temperature i led smanjuju upalu, ali ga ne bi trebalo držati na koži duže od pet minuta jer je oštećuje. Ako želite držati duže, stavite pregradu između kože i leda.

3. Med

Zbog svog protuupalnog i antibakterijskog djelovanja, med pomaže nakon uboda komaraca. Dovoljno ga je u manjim količinama staviti na kožu.

4. Aloe vera

Osim što je predivan dekor u kući, aloe vera zbog svojih protuupalnih svojstava smiruje kožu. Otvorite mali dio biljke te nanesite biljni gel na iritirano područje. Ostavite da se osuši i ponovo nanesite po potrebi.

5. Soda bikarbona

Pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone s dovoljno vode da stvorite pastu te nanesite na ubod i ostavite da stoji 10 minuta prije nego što operete. Ako dođe do iritacije kože, zaustavite ovaj tretman.

6. Ocat

Korištenje ocata popularno je već stoljećima. Nakapajte ga na ubod ili ga nanesite na krpu zajedno s vodom. Ako imate mnogo ugriza, razrijedite 2 šalice octa u mlakoj kupki i natopite 20 minuta. Svakako, budite oprezni jer vruća krpa može pogoršati svrbež.

7. Luk

Sok od luka koji curi iz svježe izrezane lukovice može smanjiti ubod uboda i iritacije, a također umanjuje i rizik od infekcije.

Izrežite krišku luka i nanesite ga izravno na ubod nekoliko minuta. Isperite i sapunom dobro operite to područje nakon što ga uklonite.

8. Čaj od kamilice

Vrećicu čaja napunjenu osušenim, zdrobljenim cvjetovima držite u vodi u hladnjaku 30 minuta. Zatim istisnite višak vode iz vrećice čaja i nanesite je direktno na ubod. Ostavite da odstoji 10 minuta, a potom obrišite područje čistim mokrom krpom.

Foto: Instagram @lifesystemsuk

Izvor: Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 11:28