PROVJERENE METODE

Ljetne večeri nezamislive su bez svijeća, ali mrlje od voska frustriraju danima! Evo kako ih očistiti

 /SHUTTERSTOCK

Svijeće su neophodan dodatak za stvaranje ugodne, cozy i romantične atmosfere u ljetnim večernjim satima. No, tek sljedećeg jutra postajemo svjesni mrlja od voska, kad frustrirajuće gledamo kapljice na staklenom stolu, drvenoj klupici, stolnjaku, kamenim stepenicama, možda čak i na odjeći koju smo nosili... razmišljajući kako ih očistiti. Srećom, nema razloga za brigu. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje mrlja od voska. Samo treba biti strpljiv.

U velikoj većini slučajeva preporučljivo je pustiti da se mrlja prvo stvrdne. Ako želite ubrzati proces, u zamrzivač možete staviti manje predmete poput odjeće, platnenih salveta ili stolnjaka. Inače, na mrlju se mogu staviti i hladni oblozi.

image
/SHUTTERSTOCK

Stvrdnuti vosak može se ukloniti i metodom zagrijavanja. Primjerice, sa staklene čaše uklanja se na način da se u nju ulije voda zagrijana na 65 ili više °C (to je minimalna temperatura na kojoj se vosak topi). Kad se vosak otopi, u sito stavite kuhinjski papir te preko njega prelijte vodu iz čaše. Papir i cjedilo će zadržati vosak. Ako se voda ulije u sudoper bez filtriranja onda se može stvrdnuti i izazvati začepljenje. Isto vrijedi i za perilicu posuđa, u kojoj se stoga nikada ne smije prati čaša s ostacima voska. Za sve ostale materijale, metodu zagrijavanja koristite samo za masne mrlje koje su ostale nakon uklanjanja voska jer bi se zagrijavanjem i trljanjem voska mrlje proširile. Dakle, prvo uklonite vosak hladnom metodom, a zatim na mrlje stavite upijajući ili kuhinjski papir te ih zagrijte glačalom (bez pare) ili sušilom za kosu. Zagrijavanjem se otapaju tragovi, a preostali vosak može upiti upijajući ili kuhinjski papir.

Isto vrijedi i za tekstil. No, ukoliko su ostaci nakon metode hlađenja i zagrijavanja i dalje vidljivi, operite ga u perilici rublja. Od pomoći mogu biti i sredstva za uklanjanje masnih i tvrdokornih nećistoća, nakon čega je opet potrebno pranje u perilici. Masne ostatke od voska možete probati ukloniti i nekim kuhinjskim namirnicama, one na tekstilu sodom bikarbonom, a one na drvenim površinama maslinovim uljem. Evo i dodatnih savjeta za uklanjanje voska, ovisno o podlozi i materijalu na koje je nakapao.

Staklo

Uklanjanje voska sa stakla je jednostavno: veće ostatke najbolje je ostrugati nekom vrstom drvenog strugala kako biste izbjegli ogrebotine. Zatim ulijte vruću vodu, prelijte preko staklenog posuđa i ocijedite kroz cjedilo. Za staklene površine možete upotrijebiti i sredstvo za čišćenje stakla ili tekućinu za pranje posuđa da uklonite ostatke voska za svijeće. Ukoliko je nakon uklanjanja voska na staklu ostalo boje od svijeće, obrišite ju odstranjivačem laka za nokte.

Drvo

image
/SHUTTERSTOCK

Prilikom uklanjanja mrlja od voska s, primjerice, drvenog poda ili stola, vosak se mora prvo stvrdnuti. Zatim ga pažljivo ostružite nožem ili strugalicom. Ako su mrlje od voska i dalje vidljive, zagrijte ostatke glačalom ili sušilom za kosu. Da biste to učinili, stavite upijajući ili kuhinjski papir na zahvaćeno područje i pažljivo pređite peglom preko područja nekoliko puta (namjestite na srednju temperaturu i bez pare) ili držite uključeno sušilo za kosu. Ako su tragovi još uvijek vidljivi, možete prebrisati maslinovim uljem.

Kamen

image
/SHUTTERSTOCK

Mrlje od voska na kamenim površinama treba tretirati dok su još tekuće. Na njih stavite upijajući ili kuhinjski papir, ali nemojte trljati. Time se sprječava taloženje voska u porama kamena. Zatim pustite da se stvrdne i postupite kao za drvene podove.

Tepih

Vosak na tepihu treba ostaviti da se ohladi, a zatim ga ukloniti prstima te usisati. Ako ostane masnih mrlja, najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje tepiha.

Sofa

Postupak uklanjanja voska za tepihe pokazao se učinkovit i za sofe, jedina je razlika da masne mrlje, ukoliko ostanu vidljive, tretirate sredstvom za čišćenje presvlaka. Ovo vrijedi za sofe presvučene tkaninom i kožom, ali ne vrijedi za baršunaste sofe. Mrlje od voska na baršunu tapkajte mješavinom sapuna i vode.

Tekstil

image
/SHUTTERSTOCK

Najbolje je odjeću (ili stolnjak) staviti u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se vosak stvrdnuo i lakše skinuo. Ako su preveliki, možete staviti hladne obloge na zahvaćeno područje. Ako su mrlje od voska i nakon toga vidljive, možete ih ukloniti glačalom. Da biste to učinili, stavite upijajući ili kuhinjski papir iznad i ispod zahvaćenog područja i pažljivo pređite glačalom preko njega (postavite srednju temperaturu i bez pare). Na taj će način preostali vosak ponovno postati tekući i papir će ga upiti. Prije toga svakako provjerite smije li se materijal glačati. Neke osjetljive sintetičke tkanine nisu prikladne za glačanje, a u takvim slučajevima obratite se kemijskoj čistionici.

Tepete

Mrlje s tapeta treba pažljivo ostrugati nakon što se vosak stvrdne, ali pažljivo kako ih ne biste oštetili. Zatim zagrijte ostatke sušilom za kosu i utapkajte upijajućim papirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:23