UŠTEDITE VRIJEME I NOVAC

Loše navike kod čišćenja kupaonice i kako ih se riješiti

 MooneePondsHome
Promijenite loše navike čišćenja kupaonice te napokon počnite uživati u čistom i urednom prostoru!

Čista kupaonica važan je dio svakodnevnog održavanja higijene svih ukućana i zato je izuzetno bitno čistiti ju na odgovarajući način. Čišćenje kupaonice nije tako težak zadatak kao što se to možda može činiti, ali često nesvjesno radite neke pogreške koje vam čitav proces dodatno otežavaju.

1. Ne brišete redovito zidove oko kade ili tuš kabine

Na zidovima oko kade ili tuš kabine postepeno se nakupljaju čestice vode koje, ako ih ne obrišete na vrijeme, postaju plijesan. Ružne crne mrlje na rubovima kade ili tuš kabine zapravo su nakupine kojima vlažno okruženje odgovara za njihovo razmnožavanje. Plijesan u domu izgleda grozno, a također nije nimalo dobra ni za vaše zdravlje. Naime, udisanje njezinih čestica može iritirati vaše oči, nos i grlo, ali i uzrokovati ozbiljnije poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije i slično.

2. Ručnike nikad ne osušite do kraja

Ostavljanje ručnika bačenih na pod sprječava ih da se potpuno osuše, što može uzrokovati nastanak plijesni i vlage. Ako vam nedostaje prostora za njihovo vješanje, postoji jednostavno rješenje. U svojoj kupaonici na zidu ili vratima jednostavno postavite nekoliko kuka za vješanje ručnika. Danas možete kupiti kuke modernog dizajna i prilično lijepog izgleda tako da pritom ne 'upropastite' postojeći izgled kupaonice, tako da pritom ne upropastite postojeći dizajn svoje kupaonice.

3. Sve površine brišete jednom krpom

Brišete li podove ili površine u kupaonici uvijek istom krpom koju nikada ne perete, bakterije ćete na taj način doslovno raznijeti po cijeloj prostoriji. Dok brišete podove krpom, možete sakupiti i do milijardu bakterija pa vam preporučujemo oprati je u perilici rublja nakon svakog korištenja. Isto tako, krpu za čišćenje zamijenite barem svaka dva mjeseca.

4. Držite WC četku u zatvorenoj posudi

Četka za toalet bez sumnje je jedan od najprljavijih predmeta u domu, što je i logično s obzirom na to za što se točno koristi. Njezina zatvorena posuda mjesto je koje privlači bakterije koje se zatim šire kupaonicom kad koristite četku. Zato ju, umjesto u zatvorenoj posudi, radije držite u posebnom držaču koji omogućava da se četka osuši između korištenja i redovito ga mijenjajte.

5. Prerijetko čistite kadu ili tuš kabinu

Čišćenje kade i tuš kabine mnogima nije naročito omiljen kućanski zadatak, ali je izuzetno važan jer se upravo na tim mjestima skupljaju vlaga i plijesan te talože bakterije. Kadu i tuš kabinu morali biste čistiti barem jednom tjedno, nikako ne rjeđe od toga. Prije nego što počnete čistiti ostatak kupaonice, pošpricajte kadu, odnosno unutrašnjost tuš kabine sredstvom za čišćenje i ostavite da djeluje barem 20-ak minuta. U tom će razdoblju sredstvo razgraditi masnoću i ostatke sapuna pa ćete kadu morati manje ribati. Zatim abrazivnom stranom spužvice temeljito izribajte kadu i/ili tuš kabinu. Dobro prebrišite cijelu površinu, pritom ne zaboravljajući eventualne pukotine i kutove. Odličan trik za čišćenje slavina jest stara četkica za zube. Posljednji korak je ispiranje. Ako u tuš kabini imate fiksnu glavu tuša, nabavite gumenu koju bez problema možete pričvrstiti na crijevo i tako lakše isprati zidove tuš kabine.

6. Sve površine čistite istim sredstvom

Nisu sva sredstva za čišćenje namijenjena svim površinama i zato je jedna od kardinalnih pogrešaka koristiti jedno sredstvo za čišćenje cijele kupaonice. Naime, određena sredstva mogu oštetiti osjetljive površine pa je važno paziti na nihovu primjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:24