UPUTSTVA ZA PRANJE HRANE

Mahnito perete svježe namirnice sapunom u nadi da ćete ukloniti virus? Niste jedini

Jasmin Sessler, Unsplash

Evo zašto se ne biste trebali prati svježe proizvode sapunom tijekom korona krize! Čišćenje voća i povrća sapunom može uzrokovati probavne tegobe koje oponašaju simptome COVIDA-19, stoga slijedite sljedeće smjernice

Ako mahnito perete sapunom sve što kupite u nadi da ćete ukloniti virus, niste jedini. Ali stručnjaci zapravo savjetuju suprotno.

Iako je tekući sapun neizostavna komponenta svake kuhinje i učinkovito sprječava širenje virusa, dizajniran je za čišćenje površina predmeta i ruku, i nije formuliran za konzumaciju. Što znači da ribanje jabuka sapunom nije dobra ideja, čak i ako ste jako zabrinuti za vlastito zdravlje, piše huffpost.com.

The Honest Company, Unsplash
 

Zašto nije dobro prati svježe namirnice sapunom?

Konzumiranje sapuna može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i druge oblike gastrointestinalnih tegoba, koje nisu samo neugodne, već oponašaju neke od simptoma bolesti uzrokovane COVID-19 virusom. Mogli bi vas poslati u bolnicu i stvoriti nepotreban stres sebi i preopterećenim zdravstvenim radnicima i ustanovama.

Manki Kim, Unsplash
 

Ako se sapun ne preporučuje, kako očistiti svježu namirnicu?

Sve što trebate učiniti je nježno trljati proizvode dok ih ispirete tekućom vodom. Ne morate koristiti sapun ni tekući deterdžent. Za čvrste proizvode poput dinje, krastavaca, mrkve i avokada, možete koristiti i čistu četkicu za ribanje, ali imajte na umu da možete oštetiti mekše proizvode.

Na temelju istraživanja povezanih s bolestima koja se prenose hranom i drugim virusima, negdje između 90% i 99% onoga što je na proizvodu može se ukloniti tekućom vodom, objašnjava Ben Chapman, profesor i specijalist na Državnom sveučilištu Sjeverna Karolina.

Ponekad se mikrobi mogu pričvrstiti na pukotine ili druge dijelove voća ili povrća do kojih voda ne može doći. Ali dodavanje sapuna neće biti učinkovitije od vode same, rekao je.

Budući da trenutno nema dokaza da se COVID-19 širi hranom, smjernice za pranje proizvoda iste su kao i da se nismo suočili s pandemijom. Ovo uključuje korak koji je posebno važan ovih dana - temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme proizvoda.

Davide Ragusa, Unsplash
 

Ostale preporuke FDA uključuju:
  • uklanjanje oštećenih ili nagnječenih područja prije pripreme ili jela,
  • ispiranje proizvoda prije ljuštenja ili rezanja,
  • sušenje proizvoda nakon pranja i
  • uklanjanje vanjskih listova salate i kupusa.

Talal Ahmad, Unsplash
 

Je li temperatura vode bitna?

Idealno je isprati proizvode u hladnoj vodi, jer topla voda može prouzrokovati uvenuće ili oštećenje proizvoda. Mnogi ljudi ispiru svoje proizvode toplom ili vrućom vodom u nadi da će tako ubiti virus, ali za ubijanje bilo kojeg virusa ili bakterija potrebna je gotovo kipuća voda koja bi oštetila proizvod i opekla ruke.

Marisa Morton, Unsplash
 

Trebamo li oprati proizvode čim stignemo kući, ili neposredno prije korištenja?

Chapman predlaže da svoje voće i povrće isperete prije jela, a ne čim se vratite kući iz prodavaonice, jer bi ispiranje odmah moglo prouzrokovati brže propadanje namirnice. Na proizvodima postoje aktivni spojevi koji sprječavaju propadanje, objašnjava on, a ti se spojevi uklanjaju prilikom ispiranja. Ali ako vam pranje proizvoda čim dođe kući, daje osjećaj sigurnosti, slobodno ga perite.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija