Korisni savjeti

Mali stanovi, veliki izazovi

Kako na malo kvadrata stvoriti izvrstan interijer?

Mali broj kvadrata u kojima živimo ne bi nas trebao sprečavati da nam životni prostor bude fantastičan. Promišljeno uređen interijer s kvalitetnim namještajem i inovativnim idejama često je impresivniji od velikih stanova s gomilom prostora na raspolaganju. Odlična organizacija stvari koje posjedujemo, dobra rasvjeta i pažljivo iskorišten svaki centimetar prostora samo su neka od obilježja kompaktnog i modernog stana koji bismo poželjeli. Izdvojili smo za vas nekoliko ideja kako ostvariti taj prozračan osjećaj u malom stanu.

Prozirnost.

Stakleni stolići, stolice od plastike, prozirne vaze i staklene stijene među prostorijama ne samo da su iznimno moderni detalji uređenja nego se i lako uklapaju u svaki stil. Budući da su gotovo nevidljivi neće stvarati osjećaj zagušenosti prostora.

Otvoreni raspored.

Mali stanovi s otvorenim rasporedima puno su zahvalniji za uređivanje jer životne zone možete rasporediti prema svojim potrebama i životnim navikama. Ako planirate preuređenje stana, ozbiljno razmotrite uklanjanje zidova koji nisu nosivi i stvorit ćete pregledan i jednostavan prostor u kojem će biti lakše živjeti. U manjim je stanovima prostor kuhinje, blagovaonice i dnevne sobe najčešće spojen u jedinstveni prostor jer se tako omogućuje jasna podjela između privatnog i javnog dijela stana. Vizualno odvajanje zona po namjeni potom se postiže odabirom različite rasvjete, boja, granicama tepiha te dobrim rasporedom pojedinih komada namještaja.

Ormari od poda do stropa.

U svakom je stanu pitanje prostora za odlaganje predmeta problematično s obzirom na to da se često zanesemo i prazan prostor koji imamo na raspolaganju počnemo popunjavati suvišnim stvarima. Osim što se to može riješiti čestim pročišćavanjem stvari koje posjedujemo (što je osobito važno u malim stanovima), korisno je uložiti i u kvalitetno izrađen ormar koji seže od poda do stropa. U malim prostorima ovakvi ormari ne samo da služe za pohranu stvari nego i olakšavaju održavanje reda s uredno posloženim stvarima koje su uvijek skrivene iza vrata ormara. Dodatni učinak velikih ormara, pogotovo ako su izrađeni od svijetlih materijala jest da vode pogled duž zida prostorije i zbog njih se prostor čak doima većim, pogotovo ako su usto i prekriveni ogledalima. Isti princip zatvorenih ormarića primjenjiv je i na kuhinje, u kojima se inače nalazi velik broj raznovrsnih predmeta koji svojim izgledom mogu stvarati dojam zatrpanosti.

Jednostavnost uređenja.

Dodavanjem brojnih ukrasnih predmeta u tren oka možemo pretrpati svoj prostor i učiniti manje privlačnim. Prilikom dodavanja sitnica u prostor vodite se logikom "manje je više" pa odaberite samo jedan, stvarno upečatljiv detalj uređenja, prostor učinite prirodnijim pomoću biljaka i cvijeća i poigrajte se drvenim elementima kojima ćete stvoriti topliju atmosferu.

Sofe različitih oblika.

Budući da mali stanovi nemaju mnogo prostora, važno je uložiti u komade namještaja koji mogu ispunjavati više od jedne funkcije. Kauč koji se pretvara u dodatni krevet, namještaj sa skrivenim prostorom za odlaganje posteljine ili manje kutne garniture kojima možete razgraničiti dostupni prostor i usmjeriti ga odlična su investicija.


Neutralne boje.


Osim ogledalima, prostor se može vizualno proširiti primjenom neutralne i nježne palete boja pa se iznimno lijep interijer može dobiti upotrebom bijele boje ili pastelnih tonova. Upravo se neutralne boje najlakše kombiniraju, čine prostor uravnoteženim te služe kao idealna podloga za jedan posebno upečatljiv detalj poput elegantne tapete ili lijepog umjetničkog djela.

Više fotografija stana sa slike pogledajte u našoj galeriji!

Izvor: ok.ru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:44