Pronađite točku interesa

Malim promjenama do svježeg uređenja

 

Iako vam se u načelu sviđa vaš prostor, cijelo vrijeme imate osjećaj da nešto nedostaje. Pratili ste sva pravila, složili ste uređenje koje bi po svim smjernicama trebalo biti savršeno, no ipak niste zadovoljni i nikako ne možete odrediti što vas točno smeta. U nastavku saznajte koje tri dizajnerske preinake i prilagodbe možete poduzeti kako biste riješili problem i stvorili interijer koji vas istinski oduševljava!


Osvježite raspored namještaja

Neovisno koju prostoriju uređujete, pravilan raspored zlata vrijedi jer će vam omogućiti lakše kretanje, voditi vaš pogled po prostoriji i uravnotežiti njen izgled. Kada imate osjećaj da vaša prostorija nije dobro razrađena, vratite se rasporedu namještaja i pokušajte ga oblikovati na drugačiji način. Evo što trebate učiniti:

Odaberite novu točku fokusa u prostoriji jer ona privlači pogled promatrača. Uđite u prostoriju i obratite pozornost na to što u njoj prvo zaokupi vašu pažnju. Ako vam pogled bježi naokolo, razmislite o drugačijem rasporedu.

Pomaknite malo namještaj. Iako mnogi vole čistu i jasnu simetriju, ona se ponekad može činiti prestroga. Ako je namještaj u vašem prostor raspoređen poput slike u ogledalu, nakosite koji komad kako biste stvorili više uglova te tako učinili prostor toplijim i stvorili bolju komunikaciju.

Odmaknite namještaj od zidova. Slaganje namještaja tik uz zid možda stvora dojam većeg prostora, no isto tako kreira i mrtvi prostor usred prostorije koji je teško smisleno popuniti. Pokušajte ostaviti dovoljno prostora oko vašeg namještaja da sve možete obići.

Razmislite o putevima kretanja. U svojoj se prostoriji nikad ne biste smjeli osjećati zatočeno. Umjesto toga, oko svih komada namještaja trebalo bi se moći s lakoćom proći i uvijek biste trebali imati jasan put do svakog izlaza.

Eliminirajte višak. Ponekad preveliki broj komada može sakriti pravu funkciju prostorije pa iz nje uklonite komade koji ne služe svrsi i oslobodite prostor.


Razradite dodatno točku fokusa

Ponekad ni savršeni raspored nije dovoljan da prostorija zablista, a ako vam se čini da je soba koju uređujete dosadna, šanse su da niste dovoljno razradili točku interesa. Taj problem možete riješiti dodavanjem estetski privlačnih elemenata oko odabrane točke kako biste ju dodatno naglasili. Primjerice, ako je namještaj taj koji nosi prostoriju ponekad je dovoljno staviti odličan tepih ispod spomenutih komada kako biste ih dodatno istaknuli. Ključno je da ga uskladite s paletom boja u prostoriji, ali i da bude privlačan.


U slučaju da je točka fokusa kamin ili pak ugrađena polica s knjigama, poslužite se većom slikom ili pak ogledalom kako biste privukli pogled i sitnijim dekorativnim elementima kako biste ga zadržali. Koristite zanimljive boje i oblike da bi stvorili atraktivan prizor.

Razmišljajte vertikalno

Prostorije prepune niskog namještaja znaju u nama stvoriti dojam težine i zatrpanosti jer je sav fokus smješten u donjoj polovici prostora. To možete popraviti dodavanjem elemenata poput polica i slika, visokih biljaka ili dugih ogledala odnosno detalja koji koriste visinu vašeg prostora čime ćete stvoriti dojam puno prostranije sobe. Vertikalni komadi vodit će pogled u vis i omogućiti potpuniji doživljaj prostorije. Kada je riječ o visini, također je važno varirati komade umjesto da birate elemente ujednačene visine jer ćete tako stvoriti zanimljiviji prostor.

Izvor: Freshome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:20