DOBRO JE ZNATI

MAT, SATEN ILI SJAJ Evo kako odabrati razinu sjaja boje!

 

Dok ste u potrazi za idealnom bojom za svoj dom vjerojatno vam je posljednja stvar na pameti razina njenog sjaja. Uvijek muku mučimo pokušavajući za svoj dom odabrati pravu nijansu pa pregledavamo palete i kataloge, testiramo i uspoređujemo sve dok napokon ne odaberemo onu nijansu koja će savršeno pristajati našem uređenju. Prije nego se bacite na bojanje zidova i stropova, jeste li odlučili koliko će sjajna biti vaša boja?

Sjajnost vaše boje mijenja se ovisno o završnom premazu. Iako se njihovi nazivi mijenjaju s obzirom na proizvođača, većinom govorimo o tri standardne vrste premaza - mat, satenski sjaj i visoki sjaj. Vaše površine tako mogu imati različitu razinu sjaja i reflektirati svjetlost na drugačiji način čime se automatski mijenja njihov izgled, ali i njihovu praktičnost što se tiče čišćenja.

Foto: ProTect Painters

Pojedini premazi su bolji za zone kojima se puno prolazi poput predsoblja i hodnika, odnosno gdje često borave djeca poput dnevnog boravka i dječje sobe.  Također se razlikuju i prema lakoći kojom se postiže pojedini efekt pa će tako površine s visokim sjajem trebati više puta premazivati kako bi se postigla željena razina sjaja. Prije nego uložite novac i prihvatite se kista, razmotrite ove pozitivne i negativne strane završnih premaza i razina sjaja kako biste odabrali idealno rješenje za svoje prostorije.

Foto: PinterestFoto: Coco Lapine Design

Mat premaz

Mat premaz stvara jednostavan i glatki izgled površina, a budući da ne reflektira izravno svjetlost sitne nesavršenosti na zidovima i stropovima manje su primjetne. Ovakve boje najbolje funkcioniraju u prostorima u kojima ne boravi puno ljudi poput spavaće sobe ili radne sobe. Budite oprezni s ovim premazom ako volite često pomicati namještaj ili ako imate djecu koja vole packati prstima jer se ovako obojene površine ne čiste lako.

Foto: This Old House

Satenski sjaj

Ovakvi premazi imaju lagani, suptilni sjaj. Zvan još i "eggshell" odnosno ljuska jajeta, premaz ove razine sjaja odbija svjetlost kroz prostoriju, a odolijeva svakodnevnim oštećenjima i mrljama. Odaberite satenski premaz za lagano reflektivan izgled, a odličan je za hodnike, dnevne boravke i dječje sobe.

Foto: interior-design-home.tumblr.com


Foto: centsationalgirl.com


Foto: feedly.com

Polusjajni i premaz visokog sjaja

Kome treba malo glamura u životu, premaz visokog sjaja pravo je rješenje. Minus ovog predivnog premaza je što otkriva svaku grešku pri bojanju zidova pa bi možda trebali razmisliti o profesionalcima. Ako niste spremni cijeli svoj prostor na ovaj način obojiti, iskoristite ovaj premaz kako biste naglasili manje detalje poput okvira za prozore, roleta, štukatura i obruba. Ovi sjajni premazi također mogu oživjeti vaš drveni namještaj. Ovim premazom dovršene površine otporne su na prašinu, mrlje i plijesan te su odličan izbor za kuhinje i kupaonice.

Izvor: AD

Izdvajamo

Iz drugih medija