DOBRO JE ZNATI

MAT, SATEN ILI SJAJ Evo kako odabrati razinu sjaja boje!

 

Dok ste u potrazi za idealnom bojom za svoj dom vjerojatno vam je posljednja stvar na pameti razina njenog sjaja. Uvijek muku mučimo pokušavajući za svoj dom odabrati pravu nijansu pa pregledavamo palete i kataloge, testiramo i uspoređujemo sve dok napokon ne odaberemo onu nijansu koja će savršeno pristajati našem uređenju. Prije nego se bacite na bojanje zidova i stropova, jeste li odlučili koliko će sjajna biti vaša boja?

Sjajnost vaše boje mijenja se ovisno o završnom premazu. Iako se njihovi nazivi mijenjaju s obzirom na proizvođača, većinom govorimo o tri standardne vrste premaza - mat, satenski sjaj i visoki sjaj. Vaše površine tako mogu imati različitu razinu sjaja i reflektirati svjetlost na drugačiji način čime se automatski mijenja njihov izgled, ali i njihovu praktičnost što se tiče čišćenja.

Pojedini premazi su bolji za zone kojima se puno prolazi poput predsoblja i hodnika, odnosno gdje često borave djeca poput dnevnog boravka i dječje sobe. Također se razlikuju i prema lakoći kojom se postiže pojedini efekt pa će tako površine s visokim sjajem trebati više puta premazivati kako bi se postigla željena razina sjaja. Prije nego uložite novac i prihvatite se kista, razmotrite ove pozitivne i negativne strane završnih premaza i razina sjaja kako biste odabrali idealno rješenje za svoje prostorije.Mat premaz

Mat premaz stvara jednostavan i glatki izgled površina, a budući da ne reflektira izravno svjetlost sitne nesavršenosti na zidovima i stropovima manje su primjetne. Ovakve boje najbolje funkcioniraju u prostorima u kojima ne boravi puno ljudi poput spavaće sobe ili radne sobe. Budite oprezni s ovim premazom ako volite često pomicati namještaj ili ako imate djecu koja vole packati prstima jer se ovako obojene površine ne čiste lako.

Satenski sjaj

Ovakvi premazi imaju lagani, suptilni sjaj. Zvan još i "eggshell" odnosno ljuska jajeta, premaz ove razine sjaja odbija svjetlost kroz prostoriju, a odolijeva svakodnevnim oštećenjima i mrljama. Odaberite satenski premaz za lagano reflektivan izgled, a odličan je za hodnike, dnevne boravke i dječje sobe.Polusjajni i premaz visokog sjaja

Kome treba malo glamura u životu, premaz visokog sjaja pravo je rješenje. Minus ovog predivnog premaza je što otkriva svaku grešku pri bojanju zidova pa bi možda trebali razmisliti o profesionalcima. Ako niste spremni cijeli svoj prostor na ovaj način obojiti, iskoristite ovaj premaz kako biste naglasili manje detalje poput okvira za prozore, roleta, štukatura i obruba. Ovi sjajni premazi također mogu oživjeti vaš drveni namještaj. Ovim premazom dovršene površine otporne su na prašinu, mrlje i plijesan te su odličan izbor za kuhinje i kupaonice.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2023 19:39