SAVJETI MIKROBIOLOGA

Mislili ste da će alkohol s većim postotkom (91 %) učinkovito dezinficirati predmete koje često dodirujete?

Kad smo zdravi, onda o zdravlju ni ne razmišljamo, ali čim se pojave tegobe, donosite drastične odluke, poput dezinficiranja površina 90 % alkoholom. Nema ništa loše u alkoholu, ali ima u postotku. Jeste li znali da postoji pravilo kojeg se treba pridržavati kada čistite alkoholom? Odnosi se na volumenski udio alkohola.

Što znači da je volumno postotni?

To znači da se litra alkohola sastoji od 700 mililitara alkohola etanola i 300 mililitara vode. Ovo nemojte spravljati sami kod kuće jer se ne spravlja miješanjem 700 ml etanola i 300 ml vode, puno je kompleksnije.

Dakle, mislili ste da će alkohol s većim postotkom učinkovito dezinficirati predmete koje često dodirujete poput kvaka na vratima ili telefona? Krivo, ste mislili. Niži postotak alkohola znači da sadržaj ima više vode i prema mikrobiologiji, 70-postotni alkohol vjerojatno je učinkovitiji od 90 postotnog za dezinfekciju - ovisno o tome kakve klice pokušavate ubiti.

Evo zašto 70 postotni alkohol dezinficira bolje od 96% ili čak 100 %! Pravilo nije nastalo slučajno. Postoje tri razloga.
  1. Koncentrirani alkohol "uništava" proteine, a takvi "oštečeni" proteini na površini bakterije mogu stvoriti barijeru prodora alkohola u, primjerice, bakterijsku stanicu i time je, paradoksalno, može zaštititi. Voda usporava ovaj proces i omogućuje bolji prodor u bakteriju.
  2. Drugi je razlog što 70% etanol nešto sporije hlapi i time dulje djeluje.
  3. Treći i bitni razlog je tzv. osmotski pritisak. Osmotski pritisak može ubiti mikroorganizme, a za njega je potrebno više vode. Prednost etanola je što hlapi i ne ostavlja tragove, ne izaziva alergije i uvijek je dostupan i nije skup. Ne izaziva oštećenje predmeta. Može isušiti ruke, ali to je u kontekstu epidemija manje bitno. Etanol je zapaljiv, no u domaćinstvu to ne bi trebao biti problem. Ako ništa drugo nemate, 70 % etanol je sasvim u redu. Ubija viruse poput virusa gripe i uobičajene viruse koji napadaju dišni sustav.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 13:03