Ako ste jedan od onih sretnika koji se još uvijek griju na drva, što se automatski smatra romantičnim, intimnim i jako učinkovitim, pažljivo pročitajte tekst koji slijedi. Naime, stručnjak Sergej Čajkin iz Ukrajine objašnjava koje su vrste drva najučinkovitije kada je riječ o toplini i isplativosti.
Prema njegovim riječima, najbolji izbor su tvrde vrste drva – hrast, grab i jasen – jer gore dulje, proizvode više topline i sporije se troše.
Tvrda drva (hrast, grab, jasen) – najučinkovitija su za peći i kotlove, sporo sagorijevaju i postižu visoku temperaturu.
Srednje tvrda drva (breza, joha) – brže gore i zahtijevaju češće dodavanje u peć.
Meka drva (bor) – povoljnija su i lako se pale, ali su prikladna samo za kratkotrajno loženje, osobito u takozvanim „buržujkama“.
Savjeti za različite vrste grijanja
Za peć:
Najbolje je koristiti tvrda drva. Meka i srednje tvrda drva (poput bora i breze) mogu zaprljati dimnjak i oslabiti propuh.
Za peć na kruto gorivo:
Ako vam je potrebno brzo, kratkotrajno zagrijavanje, bor može poslužiti, no za dugotrajno grijanje ipak su bolji izbor tvrda drva.
Za kamin:
Kod otvorenog kamina ne preporučuje se bor jer iskre i komadići žara mogu ispadati.
Kod zatvorenog kamina breza i bor mogu uzrokovati tamnjenje stakla na vratima.
Stručnjak zaključuje da su, iako skuplje, tvrde vrste drva dugoročno najisplativije jer daju više topline i sporije se troše, prenosi Blic.
Dodatni savjeti za grijanje
Ako se i dalje grijete na ovaj način, a ne želite nepotrebno trošiti drva i želite dodatno uštedjeti, ovo su neki korisni savjeti.
Prije svega, peć nemojte pretrpavati drvima. Puno je učinkovitije dodavati manje količine drva koja će postupno gorjeti. Idealna veličina cjepanica ne bi trebala prelaziti promjer od 10 do 15 centimetara.
Budući da je sama peć izvor topline, nastojte da se u njezinoj blizini ne nalazi previše namještaja koji bi mogao spriječiti ravnomjernu cirkulaciju toplog zraka.
Na kraju, prije nego što ubacite drva u peć, vodite računa da budu suha. Vlažna drva teže se pale, sporije gore i mogu ugasiti postojeći žar.
Također, regulator propuha na peći, koji služi za kontrolu dotoka zraka, nemojte ostavljati otvorenim dulje vrijeme.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....