vrtovi, terase, balkoni

Najčešće greške u uređenju dvorišta

Kao i kod dizajniranja interijera, tako nam se i kod uređenja vanjskih prostora zna potkrasti i koja pogreška zbog koje jednostavno ne izvlačimo maksimum iz prostora koji nam stoji na raspolaganju. U nastavku pogledajte kojih se šest pogrešaka najčešće može vidjeti na našim balkonima, terasama i dvorištima, a koje lako možemo izbjeći!

Foto: The Sweetest Occasion

Loša rasvjeta

Jedna od čestih pogrešaka pri uređenju interijera pogrešno je odabrana i isplanirana rasvjeta koja ističe krive dijelove našeg doma, a one vrijedne pažnje ostavlja u mraku. Rasvjeta u vrtovima i na balkonima jednako je važna, pogotovo ako volite boraviti na otvorenom dugo u noć. Odabiru dvorišnih rasvjetnih tijela najčešće se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo su ona najbolji način kako stvoriti ugodnu atmosferu kada sunce zađe.

Foto: Rent Fluff

Šašave vrtne dekoracije

Vrtni patuljci bili su hit prije 30 godina pa je možda ipak došlo vrijeme da ih pošaljemo u mirovinu?

Foto: Organic Daily Post

Štednja na pločicama

Kvaliteta pločica koje koristite na svojim vanjskim prostorima važnija je nego što većina ljudi misli. Najbolje pločice za terase i balkone izrađene su od betona ili prirodnog kamena, debljine su oko 5 cm i grublje su površine koja sprječava klizanje. Izbjegavajte postavljati ove pločice sami jer se majstori bolje razumiju u njihovo polaganje te u obzir uzimaju i česte probleme koji se javljaju u vanjskim prostorima, poput kišnice, lomova i tako dalje.

Foto: Apartmentf15

Natrpavanje prostora

Često se dogodi da u svoj prostor samo dodajemo nove predmete a da se pritom ne rješavamo starih predmeta i komada namještaja koji su već odradili svoje. Tako nam se balkon ili terasa pretvore u malo skladište umjesto da budu prozračan prostor na kojem možemo nesmetano uživati. Pobrinite se zato da na svojem balkonu imate samo stvari koje vas oduševljavaju, a bacite ili podijelite sve suvišne stvari.

Foto: Todays Gardens

Impulzivna kupnja u vrtnim centrima

Popusti nas mame na svakom koraku, a u vrtnim centrima to znači da ćemo se vratiti kući s barem dvije nepotrebne stvari koje nas vjerojatno ne bi privukle da na njima nije velikim brojkama bio označen golemi popust. Pokušajte uložiti u kvalitetu, a ne isključivo u dekorativni element i lomljive predmete koji neće preživjeti prvi nenadani nalet vjetra.

Foto: Mark D Sikes

Raspored drveća u prostoru

U trenutku kada odlučite da je došlo pravo vrijeme za sadnju u vašem dvorištu razmišljajte dugoročno i u skladu s tim birajte drveće koje ćete posaditi. Pojedino drveće može izrasti veliko, raskošno i s jakim korijenjem koje može zakomplicirati kako dobrosusjedske odnose, tako i sustav odvodnje pa obratite na to pozornost pri odabiru svojih novih biljaka.

Foto: Digsdigs

Izvor: Home Decor

Izdvajamo

Iz drugih medija