vrtovi, terase, balkoni

Najčešće greške u uređenju dvorišta

Kao i kod dizajniranja interijera, tako nam se i kod uređenja vanjskih prostora zna potkrasti i koja pogreška zbog koje jednostavno ne izvlačimo maksimum iz prostora koji nam stoji na raspolaganju. U nastavku pogledajte kojih se šest pogrešaka najčešće može vidjeti na našim balkonima, terasama i dvorištima, a koje lako možemo izbjeći!

Loša rasvjeta

Jedna od čestih pogrešaka pri uređenju interijera pogrešno je odabrana i isplanirana rasvjeta koja ističe krive dijelove našeg doma, a one vrijedne pažnje ostavlja u mraku. Rasvjeta u vrtovima i na balkonima jednako je važna, pogotovo ako volite boraviti na otvorenom dugo u noć. Odabiru dvorišnih rasvjetnih tijela najčešće se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo su ona najbolji način kako stvoriti ugodnu atmosferu kada sunce zađe.

Šašave vrtne dekoracije

Vrtni patuljci bili su hit prije 30 godina pa je možda ipak došlo vrijeme da ih pošaljemo u mirovinu?

Štednja na pločicama

Kvaliteta pločica koje koristite na svojim vanjskim prostorima važnija je nego što većina ljudi misli. Najbolje pločice za terase i balkone izrađene su od betona ili prirodnog kamena, debljine su oko 5 cm i grublje su površine koja sprječava klizanje. Izbjegavajte postavljati ove pločice sami jer se majstori bolje razumiju u njihovo polaganje te u obzir uzimaju i česte probleme koji se javljaju u vanjskim prostorima, poput kišnice, lomova i tako dalje.

Natrpavanje prostora

Često se dogodi da u svoj prostor samo dodajemo nove predmete a da se pritom ne rješavamo starih predmeta i komada namještaja koji su već odradili svoje. Tako nam se balkon ili terasa pretvore u malo skladište umjesto da budu prozračan prostor na kojem možemo nesmetano uživati. Pobrinite se zato da na svojem balkonu imate samo stvari koje vas oduševljavaju, a bacite ili podijelite sve suvišne stvari.

Impulzivna kupnja u vrtnim centrima

Popusti nas mame na svakom koraku, a u vrtnim centrima to znači da ćemo se vratiti kući s barem dvije nepotrebne stvari koje nas vjerojatno ne bi privukle da na njima nije velikim brojkama bio označen golemi popust. Pokušajte uložiti u kvalitetu, a ne isključivo u dekorativni element i lomljive predmete koji neće preživjeti prvi nenadani nalet vjetra.

Raspored drveća u prostoru

U trenutku kada odlučite da je došlo pravo vrijeme za sadnju u vašem dvorištu razmišljajte dugoročno i u skladu s tim birajte drveće koje ćete posaditi. Pojedino drveće može izrasti veliko, raskošno i s jakim korijenjem koje može zakomplicirati kako dobrosusjedske odnose, tako i sustav odvodnje pa obratite na to pozornost pri odabiru svojih novih biljaka.

Izvor: Home Decor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:16