Savjeti za pet

Njega kožnog namještaja

 

Kupovina kožnog naslonjača ili kauča prava je investicija, a budući da ovakve komade kupujemo kako bismo godinama imali klasični, ali upečatljivi detalj u svom prostoru, vrijedi znati kako ih održavati da ostanu predivni dugi niz godina. Ovakav namještaj predstavlja dašak luksuza za koji često moramo izdvojiti pozamašan iznos, a trošenje kožnih presvlaka je neizbježno, ali ako se za svoje kožne predmete pravilno brinete, oni će s godinama izgledati sve bolje i bolje!


Razmišljajte o koži svog namještaja kao o svojoj koži te imajte na umu da se ona s godinama mijenja te da ju je potrebno redovito njegovati.

Prvi korak je čišćenje kože za što će vam većinom trebati samo suha krpa kako biste uklonili prašinu koja se eventualno nakupila. Kako biste se uhvatili u koštac sa svjetlijim mrljama, vlažnu krpu za pranje umočite u toplu vodu sa sapunicom te obrišite mrlju. Za ovu namjenu postoje posebni sapuni za pranje kože koji će vam pomoći ukloniti te jednostavnije mrlje. One tamnije, poput mrlje od kemijske olovke, druga su priča. Umočite štapić za uši u alkohol i oprezno prelazite preko mrlje. Nanosite alkohol izravno na mrlju dok ju ne uklonite, ali budite pažljivi kako ju alkoholom ne biste proširili na okolnu kožu.

Uvijek dobro osušite kožne površine pomoću nove, čiste i suhe krpe kako biste izbjegli razvijanje plijesni. Za najbolje rezultate nemojte dirati tretiranu mrlju preko noći.

Potom čistom krpom nanesite kremu za kožu kako biste navlažili ponovno materijal. Pustite da se dobro upije, a potom površine istrljajte do razine sjaja koji želite.

Ako vaš pokušaj čišćenja ne uspije, savjetujte se sa stručnjakom koji se inače bavi popravkom cipela ili njegom kožne galanterije. Budite oprezni s lokalnim čistionicama koje oglašavaju čišćenje brušene i klasične kože jer im takav oblik čišćenja najčešće nije osnovna djelatnost, a šteta bi mogla biti nepovratna.

Kako izbjeći pucanje kože i nastanak istrošenih zona

Namještaj presvučen obojenim anilinima, odnosno kožama kod kojih je boja prodrla kroz cijeli materijal, izdržljiv je i osmišljen tako da izgleda pomalo istrošeno. Procijenite kvalitetu vaše kože i ovisno o tome ju dalje tretirajte.

Razmotrite raspored namještaja. U većini slučajeva uvjeti u prostoriji dovode do pucanja kože. Ekstremne temperature i manjak vlage djelovat će na izgled vašeg najdražeg kauča pa ga nemojte smjestiti izravno ispod klima uređaja, pored radijatora ili pak direktno ispred kamina jer će to isušiti kožu. Sunčeva svjetlost također ima taj efekt pa izbjegavajte staviti svoj kožni namještaj tik uz prozor ili staklena vrata.

Mačke, a ponekad i psi, koristit će kožu kao (iznimno skupu) grebalicu za oštrenje pandži pa učite od malih nogu da ne idu na kauč.

Kako biste njegovali pojedine istrošene zone pronađite tretman za specifičnu vrstu kože koju imate. Kada nanosite bilo koji proizvod na kožu, imajte na umu, manje je više. Isprobajte svako sredstvo prvo na manjem i skrivenom području. Kod obojene kože budite posebno pažljivi i uzmite u obzir da će svako sredstvo za njegu najvjerojatnije potamniti kožu.

Za velike zahvate obratite se profesionalcima koji mogu popraviti veće komade kože, ali i obraditi ih bojom i toplinom za ujednačeni izgled površina.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:34