Novosti na tržištu kućanskih aparata

Najnoviji gadgeti u kuhinji

Napredak tehnologije najviše je vidljiv u kuhinji, za koju se gotovo svakodnevno na tržištu mogu pronaći najnoviji gadgeti, od električnog noža za kruh do pećnice koja se sama čisti.

Iako volimo reći da su naše bake kuhale najbolje, biti kućanica nije bilo nimalo jednostavno. Dok su istodobno odgajale djecu, čistile kuću i brinule se za stoku, uvijek su i nešto fino kuhale. A to je znalo trajati satima… Danas na tržištu imamo proizvode koji nam omogućuju da odemo na posao ili radimo što god želimo, a po povratku kući može nas dočekati pripremljeno jelo, već očišćena pećnica… A dok se odmaramo, nećemo ni čuti da je perilica posuđa uključena…

Današnji top-modeli pećnica imaju različite automatske programe za pripremu jela i programe za čišćenje, dok manji kuhinjski uređaji paze i na prehranu korisnika, poput friteza u koje treba staviti samo žlicu ulja, dok se u novim modelima perilica posuđa zadnji mlaz vode koristi u sljedećem pranju, a hladnjaci imaju inverterske motore kako bi bili što tiši. No, vratimo se kuhanju. Novitet su indukcijske ploče za kuhanje te pećnice od materijala koji su laki za održavanje s jednostavnim sustavom za korištenje te s različitim programima koji ‘kuhaju’ umjesto nas.

Ipak, najvažnija stavka je čišćenje. Najčešća je piroliza, odnosno način čišćenja koji koristi ciklus visoke temperature od oko 500 stupnjeva Celzijevih, na kojoj se nečistoća pretvara u pepeo, a nakon toga je dovoljno metlicom pokupiti prljavštinu (Smeg nudi i ECO-pirolizu). Neke pećnice (npr. Gorenje) imaju opciju ‘aqua clean’ tijekom koje se, isparavaljem vode i uz pomoć ventilatora na 70 stupnjeva Celzijevih, otapa mast, kao i ‘eco obloge’ koje uklanjaju neugodne mirise i koje traju koliko i pećnica (Bosch).

Mieleove pećnice, pak, oplemenjene su posebnim slojevima koji su manje osjetljivi na ogrebotine i jednostavnije se čiste, a Smegove posebnim emajlom, dok Electroluxove imaju katalitičku oblogu koja upija masnoću te ih oksidira na visokoj temperaturi. Većina pećnica nudi opciju kruženja zraka, ventilator, odvojene grijače kako bi se moglo istodobno pripremati nekoliko jela, display, lakše vodilice za izvlačenje, sustave za nježno zatvaranje vrata (Smeg, Miele, Electrolux), sonde koje prate razinu temperature hrane, zaštitni sustav hlađenja s hladnom prednjom stranom pećnice (Miele), funkcije uz koje nije potrebno prethodno zagrijavanje (Whirlpool)…

Također, važan je i kapacitet – najmanji je 49 litara, a najveći 90 litara (Miele). Moderniji modeli imaju touch screen ekrane s programima koji se prilagođavaju izboru i težini hrane, načinu i vremenu pripreme jela (Gorenje, Smeg ima 18 programa kuhanja i opciju koja ograničava ukupnu potrošnju energije na 3kW pa ploča za kuhanje i ostali aparati mogu raditi istodobno, Miele ima programe za pripremu 100 jela, a nudi i kombinirane pećnice s grijačima i parom ili grijačima i mikrovalovima).

Cijene starijih modela kreću se već oko 1000 kuna, dok modernije pećnice s teleskopskim vodilicama, zaslonima na dodir, sondom za pečenje, parnim pečenjem i mikrovalovima koštaju i do 25.000 kuna (Miele). Kada je riječ o pločama za kuhanje, sve su popularnije indukcijske, koje dugoročno štede potrošnju energije. – Indukcijska ploča će dvostruko brže zagrijati određenu količinu hrane nego staklokeramička – kažu u Electroluxu.

Mana indukcijskih ploča je ta što zahtijevaju posebno posuđe, ali prednost je ta što ga direktno zagrijavaju, dok ostala površina ostaje hladna. Neki brendovi (Gorenje, Miele, Bosch) imaju i senzore za poklopce pomoću kojih se kontrolira zagrijavanje, zatim bridge spajanje zona za kuhanje (ovu opciju ima i Smeg)… Cijene se kreću od 2500 pa do 8000 kuna i više.

Kada govorimo o malim kuhinjskim aparatima, mislimo na mikrovalne pećnice, kuhalo za vodu, pekače kruha, blendere, tostere, aparate za kavu, miksere, sokovnike, friteze… Noviteti se ne odnose na sve proizvode, ali valja izdvojiti friteze kod kojih je potrebna jedna do dvije žlice ulja za savršen pomfri, čije cijene dosežu 2000 kuna.

Kod sve popularnijih kuhala za vodu proizvode se od inoxa sa skrivenim grijačem, kako se na njega ne bi hvatao kamenac, te s memoriranim programima za postizanje idealne temperature ovisno o vrsti napitka (do 1500 kuna), programi su prednost i kod pekača kruha (do 2000 kuna), kod blendera se sve više pažnje obraća na buku koju proizvodi (od 300 do 1000 kuna), a kod sokovnika što učinkovitija obrada voća (od 400 pa preko 2000 kuna). Također, sve su popularniji i multicookeri, čija je cijena od 600 kuna naviše. Mikrovalne pećnice prodaju se po cijeni od 400 do 2500 kuna, mikseri od 150 do 3000 kuna i više, a aparati za kavu od 400 do čak 26.000 kuna (Miele).

Foto: Kuhinja Miele

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:26