Kuhinja iz snova

Organizirajte svoje kuhinjske ormariće jednom zauvijek!

 

Koliko ste samo puta kopali po svojim kuhinjskim ormarićima pokušavajući pronaći pravi začin, tavu koja vam baš sada treba ili vas je jednostavno napala lavina plastične ambalaže koje se nikako ne uspijevate riješiti? Vrijeme je da svoje kuhinjske ormariće dovedete u red i olakšate si život!

Pročistite ormariće

Prije nego se bacite na organizaciju, potrebno je pregledati sve što imate i one stvari koje ne koristite jer su prestare, napola potrgane ili višak odmah izdvojite kako biste oslobodili prostor. Prednost dajte onim komadima u kojima odmah možete i poslužiti hranu kako biste uštedjeli na prostoru.

Organizirajte stvari po učestalosti korištenja

Svi posjedujemo stvari koje koristimo na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi. Odredite koje vam stvari trebaju svakodnevno pa popunjavajte police i ladice tako da vam upravo one budu na dohvat ruke. Stvari koje koristite jednom tjedno stavite na više položaje, a rjeđe korištene stvari u sam vrh ormara. Također je ključno da pospremite kuhinjske potrepštine tamo gdje ih i koristite pa je tako praktično staviti tanjure i zdjelice u blizini perilice za posuđe i sudopera, dok će kuhače, žlice, noževi biti korisniji kraj radne plohe i štednjaka. Te male preinake čine veliku razliku kada je riječ o funkcionalnosti vašeg prostora.

Razmišljajte vertikalno

Ako su police u vašim kuhinjskim ormarićima visoke, to ne znači da morate imati gomilu tanjura kako biste ih popunili. Umjesto toga dobro iskoristite vertikalni prostor u svojim ormarićima i to pomoću stalaka ili vertikalnih razdjelnika kojima ćete lakše organizirati predmete poput posuda za pečenje, dasaka za rezanja i većih pladnjeva. Dodavanjem povišenja stvorit ćete jasniju podjelu među predmetima i olakšati njihovo korištenje.

Uskladite posude za namirnice

Predivno posloženi sastojci u ujednačenim i obilježenim posudama izgledat će odlično, olakšat će vam snalaženje i eliminirati suvišnu ambalažu iz vaše kuhinje. Kada birate, prednost dajte četvrtastim i pravokutnim modelima umjesto zaobljenih jer se takve posude najčešće mogu slagati jedna na drugu što će vam uštedjeti puno prostora u vašem hladnjaku, smočnici i ormarićima.

Dajte si vremena i obilježite posude

Kako bi dosta sve uskladili, dajte si malo vremena i obilježite sve posude jer ćete tako postaviti jasne granice kada je riječ o pospremanju stvari i prisiliti se da odražavate red i doista vraćate predmete na njihovo mjesto.

Okupite slične predmete

Poslužite se umetcima za ladice kako biste bolje organizirali svoje potrepštine i kuhinjske alate te okupite slične predmete na jedno mjesto i to ovisno o tome koliko ih često koristite kako bi vaše ladice bile što praktičnije posložene. Stvari za pečenje kolača ne trebaju vam baš svaki dan pa ne moraju stalno na raspolaganju. Držite kuhače i slične predmete skupa kako biste što kraće tražili potreban alat dok pripremate hranu.

Iskoristite svaki centimetar

Unutarnja strana vrata ormarića odličan je prostor koji često ostane neiskorišten pa na nju pričvrstite kukice te objesite sve što možete. Dodajte postolja na izvlačenje ili ona koja se mogu rotirati kako biste što lakše došli do različitih sastojaka i posuda. Poigrajte se rješenjima za odlaganje kako biste svoje kuhinjske ormariće prilagodili svojim željama i potrebama.

Održavajte novu organizaciju prostora

Jednom kad ste stvorili temelje za praktičan i učinkovit prostor, ključno je da ga ne zanemarujete. Umjesto toga prilagođavajte ga novonastalim situacijama, usklađujte redovito svojim potrebama i održavajte urednim. Koncept koji ste prvotno zamislili možda vam neće savršeno odgovarati pa će biti potrebno malo ga prilagoditi realnoj situaciji.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:04