Neka blista!

Osigurajte da vaša rutina ljepote ostane besprijekorna uz ove savjete za uklanjanje nereda od šminke i njege kože

 ANYAIVANOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Možda ne mislite tako, ali uklanjanje nereda od šminke i njege kože trebali bi biti dio vaše rutine ljepote kao i pranje lica prije spavanja

Većina kozmetičkih proizvoda ima kraći rok trajanja nego što biste očekivali, pa ćete morati izbjegavati gomilanje zaliha ako želite zadržati svoju kozmetiku – i svoj ten – dobrim.

Organiziranje šminke i proizvoda za njegu kože da je uredno i lako dostupno može biti pravi izazov, osobito ako imate veliku kolekciju.

Osim što je praktičan, proces uklanjanja nečega tako osobnog kao što su šminka i preparati za njegu kože može biti prilično katarzičan; iskoristite priliku da ponovno procijenite proizvode koji vam stvarno odgovaraju i riješite se onih koji vam ne odgovaraju – ne samo da ćete izgledati bolje, nego ćete se zajamčeno i bolje osjećati.

Čišćenje šminke i njege kože

Kada je riječ o kategorijama poput šminke i njege kože, može biti teško znati gdje – i kada – započeti. Savjetujemo vam da se time pozabavite u isto vrijeme kada organizirate spavaću sobu ili organizirate kupaonski umivaonik, gdje god pohranjujete svoje proizvode, kako bi znali s koliko prostora raspolažete.

Donosimo nekoliko vrhunskih savjeta i strategija o najboljim načinima uklanjanja nereda od šminke i njege kože, tako da možete pojednostaviti svoju zalihu poput profesionalaca.

image
KOSTIKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. OKUPITE SVE SVOJE PROIZVODE NA JEDNOM MJESTU

Prikupite svaki proizvod koji posjedujete – od svakodnevne njege kože i osnovne kozmetike do šminke za izlaske, minijatura za putovanja i nagomilanih gelova za tuširanje – uključujući one koji se nalaze u vašoj torbici i džepovima kaputa. Baš kao i kod organiziranja odjeće, mnogo je lakše odrediti što želite zadržati/imati kada je sve na jednom mjestu.

2. BACITE U SMEĆE

Istrošene olovke za oči, prazne bočice, slomljeni kistovi, prljave maramice mogu otići ravno u smeće. Iskoristite priliku da očistite police, posude ili neseser koji koristite i imajte pri ruci dječje maramice da obrišete proizvode prije nego što ih zamijenite.

Svi mi imamo barem nekoliko kozmetičkih proizvoda bez kojih jednostavno ne možemo živjeti, stoga ih odaberite i smjesta odložite na jednu stranu, prije nego krenete s manje korištenim komadima.

Kada je u pitanju pohranjivanje vaših proizvoda, dobra je ideja grupirati ih zajedno, odvojeno od ostatka vaše kolekcije. Dodijelite im glavni položaj, blizu prednje strane, tako da možete brzo i lako doći do onoga što vam treba.

image
KOSTIKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. AKO JE ISTEKAO ROK TRAJANJA, BACITE!

Možda će vas iznenaditi da, baš kao i namirnicama, kozmetici može isteći rok trajanja. Iako može biti primamljivo držati predmete nakon isteka roka upotrebe, svaki će vam stručnjak reći da to zaista nije vrijedno rizika. Stara šminka može sadržavati klice i bakterije koje nikako ne želite po cijeloj koži – osipi, iritacije i akne nisu zabavni.

Iako zatvoreni proizvodi mogu trajati dosta dugo, nakon otvaranja uskoro će se početi kvariti. Koliko će vremena trebati da se to dogodi ovisit će o vrsti proizvoda, stoga morate provjeriti datum isteka na pakiranju. Trebali biste pronaći sliku staklenke s otvorenim poklopcem, broj i slovo M. To označava rok trajanja proizvoda nakon otvaranja. Na primjer, 6M je šest mjeseci.

Iako je ovo dobar vodič, također je važno vjerovati svojim instinktima. Ako proizvod čudno miriše, popucao je, postao je prljav ili se ne osjeća dobro na vašoj koži, vrijeme je da ga bacite u smeće, bez obzira na datumu trajanja.

5. PROCIJENITE ČETKE I ALATE

Iako im kao takvima ne ističe rok trajanja, kistovi i alati sigurno ne traju vječno. Ako čekinje ispadaju ili aplikatori izgledaju malo krivo, vjerojatno je vrijeme da ih zamijenite. Također, razmislite o tome kada ste ih zadnji put čistili. Idealno bi bilo da to činite barem svakih 7-10 dana. Ako je prošlo dosta vremena (nećemo suditi), možda biste trebali uložiti u novi set i uspostaviti dobre higijenske navike ubuduće - isto vrijedi i za flanel, spužvice i materijale za piling.

image
SUCHADA TANSIRIMAS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. NAPRAVITE KATEGORIJE

Rad s manjim grupama proizvoda smanjit će preopterećenost na najmanju moguću mjeru, a dodatno će uvelike olakšati prepoznavanje duplikata, kao i predmeta koje nikada ne koristite. Kako ćete kategorizirati artikle ovisi o vama, ali sortiranje prema vrsti proizvoda (toneri, sredstva za skidanje šminke, gelovi za tuširanje, olovke za oči, puderi itd.) ima smisla, osobito ako imate više od svakog. Ako je vaša zbirka malo suzdržanija, razmislite o općenitijoj kategorizaciji; lice, oči, usne, tijelo i tako dalje.

7. BUDITE ISKRENI O PROIZVODIMA KOJE STVARNO NEĆETE NIKAD KORISTITI

Mislite da vam treba sve? Vrijeme je za ponovno razmislite. I ovaj put budite iskreni prema sebi. Svjetlucavi lakovi i svijetle palete možda su bili vaš stil u prošlosti, no je li to još uvijek slučaj? Slično je s jedva korištenim pilinzima, tonicima i hidratantnim kremama... ako sada nisu kompatibilni s vašom kožom, nikada neće biti.

Izgovor ‘možda ću ga koristiti jednog dana’ ne vrijedi kada su u pitanju šminka i njega kože – kao što smo već spomenuli, proizvodima ističe rok trajanja, tako da se stvarno ne isplati zadržavati te stvari.

image
PAULGULEA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. DONIRAJTE STVARI KOJE VIŠE NE ŽELITE ILI NE TREBATE

Prije nego što počnete bacati stvari, imajte na umu da, iako vama možda neće poslužiti, nekome drugome može poslužiti. Darivanje neotvorenih proizvoda prijatelju ili članu obitelji održiv je način čišćenja vaše kolekcije.

9. ODREDITE PRIORITETE

Kada organizirate ormar, svoje najdraže stvari postavljate na prvo mjesto, zar ne? Isto pravilo vrijedi i kada je u pitanju organiziranje šminke i njege kože. Držanje favorita ispred ormarića znači da ih nećete zaboraviti, a čini vam život lakšim iz dana u dan - manje preturanja okolo da pronađete ono što vam je potrebno.

To je također odličan način da utvrdite jesu li predmeti koje ste prebacili u kategoriju "ne koristi se redovito" zapravo predmeti koje uopće ne koristite. Sakrijte te proizvode negdje drugdje i ponovno ih posjetite za mjesec dana. Ako ih niste koristili, velika je vjerojatnost da nikada nećete.

10. SUOČITE SE SA SVOJIM NAVIKAMA GOMILANJA

Veliko uklanjanje nereda uvijek je dobro, ali ako se ne suočite sa svojim navikama gomilanja i ne poduzmete nešto u vezi s njima, proizvodi će se uskoro ponovno početi gomilati. Nakon što ste identificirali razlog, možete napraviti planove kako biste spriječili njihovo ponovno nakupljanje.

Dakle, uklanjanje šminke i njege kože ne samo da održava vašu kolekciju čistom, već i vaš ten čistim. I ako to nije dovoljno da vas uvjerimo, ne znamo što jest!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:33