NEKA ZABLISTAJU

Otkrivamo najbolje načine za uspješno čišćenje drvenih podova

 /SHUTTERSTOCK

Iako su drveni podovi udobna, dugotrajna i izdržljiva opcija, pa su samim time i česta opcija mnogobrojnih kupaca, ako se odlučite za njih, morate biti svjesni da oni moraju podnijeti mnogo habanja: svakodnevne aktivnosti po njima, prolijevanje, ogrebotine i ostala oštećenja od kućnih ljubimaca, ako ih imate. Premještanje namještaja, nošenje cipela unutra ili djeca koja se igraju tvrdim igračkama mogu dodatno oštetiti vaš drveni pod. No, isto tako, svoj drveni pod možete izgrebati ili otupjeti ako ga ne čistite pravilno i redovito.

Carolyn Forté, izvršna direktorica Laboratorija za čišćenje Good Housekeeping Institute, podijelila je jednostavne upute o tome kako čistiti drvene podove kao profesionalac - bilo da vam je potreban savjet za svakodnevno održavanje ili dubinsko čišćenje i odstranjivanje teže prljavštine. Imajte na umu: ne zahtijeva svaki drveni pod istu razinu njege, to će ovisiti o vašem životnom stilu i količini prometa tj. aktivnosti koje svakodnevno mora "izdržati".

image
/SHUTTERSTOCK

Kako redovito čistiti drvene podove?

Redovito metenje ili usisavanje vaših drvenih podova dugoročno će uštedjeti vrijeme jer nećete morati tako često raditi ono teže, mokro čišćenje.

1. Za brzo, svakodnevno održavanje koristite metlu ili krpu za prašinu od mikrovlakana da pokupite prašinu, prljavštinu i mrvice koje se nakupljaju tijekom dana. To će vam pomoći da spriječite grebanje podova.

2. Ovisno o aktivnostima u vašem domu, usisajte svoje drvene podove svakih nekoliko dana. Najbolji usisavač za drvene podove je usisavač s kanisterom jer ima pričvršćenu dugu, ovalnu četku za pod kako bi dosegla male prostore. "Ako imate samo uspravni model, svakako isključite rotirajuću četku kako dlake ne bi izgrebale vaše podove", preporučuje Forté.

Kako dubinski očistiti drvene podove?

Ako primijetite prljavštinu ili prolivenu hranu koja se ne može pomesti ili usisati, vrijeme je za dublje čišćenje.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Za površinski obrađene podove, mokro čišćenje obavite sredstvom za čišćenje tvrdog drveta koje možete kupiti već od pet eura. Poprskajte malu površinu poda sredstvom za čišćenje i pokupite otopljenu prljavštinu krpom od mikrovlakana.

2. Obradite cijeli pod, čisteći jedno po jedno malo područje.

3. Ako naiđete na mjesto koje treba brzo "popraviti", očistite ga papirnatim ručnikom namočenim u vodu i obrišite.

Kako ukloniti tragove ogrebotina?

Prljavština nije uvijek glavni krivac. Kada premještate namještaj ili nosite cipele u zatvorenom prostoru, možete primijetiti ogrebotine na drvenim podovima. Srećom, i to se može lako riješiti.

1. Da biste uklonili lagane ogrebotine, izglancajte pod čarapom ili čistom teniskom lopticom.

2. Za uklanjanje jačih ogrebotina nanesite sodu bikarbonu na vlažnu spužvu i nježno trljajte trag dok ne nestane. Isperite vlažnim papirnatim ručnikom i osušite poliranjem.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako održavati drvene podove čistima?

Kao opće pravilo, drvene podove treba pomesti ili obrisati prašinu svakih nekoliko dana, usisavati jednom tjedno i dubinski čistiti svaki mjesec do dva ili po potrebi. Evo kako izbjeći često čišćenje podova:

1. Brzo obrišite prolivenu tekućinu: ako pustite da se prolivena tekućina osuši na podu, "zamračit će završni sloj i privući dodatnu prljavštinu", kaže Forté.

2. Održavajte svoje podove suhima: svaka tekućina koja stoji na drvenim podovima može dovesti do oštećenja. "Najgora stvar koju možete učiniti je pustiti vodu da se nakuplja na podu", kaže Forté.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Usvojite politiku "no-shoe" iliti "bez cipela": prljavština i pijesak su abrazivni i s vremenom mogu izgrebati podove. "Čvrsto vjerujem u to da se treba izuti pri ulasku u stan jer ovaj jednostavan čin uvelike pomaže u uklanjanju gotovo sve uvučene prljavštine koja može izazvati pustoš na završnom sloju drvenog poda", ističe Forte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:09