Iako globalni podaci za ovu godinu još nisu dostupni, sigurno je da je još jedno prilično vruće ljeto iza nas. Prošla godina obilježena je ekstremno visokim globalnim temperaturama, a da su toplinski valovi sve češći i intenzivniji, potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija. Upozoravaju da vrućina nije samo stvar nelagode, već i uzrok smrti za gotovo pola milijuna ljudi diljem svijeta.
Kako se onda s vrućinom bore ljudi u zemljama koje godinama žive s visokim temperaturama? Španjolska, Italija, Grčka, Portugal, neke su od najtoplijih zemalja u Europi, a ove godine je rekorder Portugal s 46,6 stupnjeva Celzijusa izmjerenih krajem lipnja. Ne čudi stoga što stanovnici tih država imaju dobro razrađene metode rashlađivanja.
Hranom i odmorom do hlada
Možda najbolji primjer prilagođavanja vrućinama je popularna siesta, koja je aktualna u dijelovima Italije i Španjolske. Riječ potječe od latinskog izraza hora sexta, odnosno, sredina dana, a u praksi označava kratki odmor nakon ručka i nastavak posla nakon što se poslijepodnevna vrućina povuče. Ova kulturna praksa naglašava važnost odmora i ravnoteže između poslovnog i privatnog života pa bi se, po njoj, sve u gradu trebalo zatvoriti između 13 i 16 sati, a sva buka morala biti svedena na minimum.
Preporuka roditeljima je da djecu drže u zatvorenom prostoru, a igre s loptom su strogo zabranjene dok stanovnici grada uživaju u svojem odmoru. Zanimljiva metoda korijene vuče iz 17. stoljeća kada su španjolski radnici često radili dva posla i pravili pauzu u podne, kako bi izbjegli vrućinu i mogli ručati u miru. Danas se male radnje i restorani zaista zatvaraju u vrijeme sieste, dok robne kuće i ugostiteljski objekti u prometnim turističkim središtima često ostaju otvoreni.
Osim odmora u najtoplijem periodu dana, stanovnici uzavrelih europskih zemalja, pomoć redovito traže i u hrani. Tako je u Španjolskoj gazpacho jedno od najstarijih tradicionalnih jela. Riječ je o hladnoj juhi od rajčice, krastavca, češnjaka i paprika, koja rashlađuje tijelo dok zasićuje želudac. Talijani se voli ohladiti nečim slatkim pa su neizostavni gelato i granita, smrznuti desert, koji se sastoji od mrvljenog leda aromatiziranog voćem, kavom ili drugim okusima. Uz to, u Italiji se izdvaja i affogato, odnosno, espresso izliven preko gelata, koji uz hlađenje daje i dozu energije.
Grci također vole kombinaciju kofeina i hlađenja pa često pripremaju frappé, odnosno, ledenu kavu. Tu su svakako i razne salate bogate povrćem i popularni tzatziki, umak sačinjen od krastavaca, jogurta, limunovog soka, što ga čini idealnim za dodatnu hidrataciju u vrućim danima. S druge strane, Portugalci bijeg od vrućine uz utaživanje gladi pronalaze u popularnoj salada de polvo, salati od hobotnice i brojnim povrćem, poput paprika, luka, rajčica i češnjaka.
Moć arhitekture
U vrućim krajevima često se mogu vidjeti bijele fasade na kućama, debeli zidovi od kamena, uske uličice koje stvaraju sjenu i vrtovi koji stvaraju dodatnu svježinu. Ove tradicionalne metode danas su ponovno u fokusu arhitekata, koji traže održive alternative rashlađivanja, bez dodatnog trošenja električne energije.
Kao logično i praktično rješenje za rashlađivanje doma, sve se više nameću i unutarnja sjenila i rolete. Vanjske tende i rolete čine prvu liniju obrane od sunca i vrućine tako što blokiraju sunčeve zrake prije nego što dođu do stakla pa ne dolazi do pregrijavanja prostora. Uz kombinaciju s unutarnjim sjenilima, koja pružaju dodatnu zaštitu, kontrolu svjetlosti i estetski dodatak interijeru, vrućini se uspješno stane na kraj. VELUX unutarnja sjenila i vanjske rolete smanjuju temperaturu u prostoru te tako štede električnu energiju jer ima manje potrebe za hlađenjem. Prednost je i što se lako ugrađuju i koriste te su estetski uklopivi u svaki interijer.
VELUX vanjske rolete štite prozore od svih vremenskih uvjeta, a dizajnirani su da izdrže pokušaje provale te imaju i dobru toplinsku izolaciju. Smanjuju buku od kiše ili tuče te imaju jednostavno upravljanje daljinskim upravljačem. Možete birati između vanjskih roleta od izdržljivog aluminija za maksimalnu zaštitu ili SOFT vanjske rolete za zaštitu od vrućine izrađene od izdržljive, svjetlosno tkanine. U ponudu je i veliki broj unutarnjih sjenila.
Maštovitost i inovacije
U moru ideja, Portugalci koriste tehnike koje je možda najlakše primijeniti. Stavljaju posude s vodom blizu prozora ili ventilatora za dodatno hlađenje zraka. Tijekom ljeta mijenjaju teške tepihe i debele zavjese laganim, prozračnim tkaninama poput lana ili pamuka. Uz to, spuštaju rolete i zavjese tijekom najtoplijeg dijela dana da bi spriječili pregrijavanje kuće, a ujutro i navečer otvaraju prozore na suprotnim stranama kako bi što više prozračili domove. Talijani preporučuju tuširanje mlakom, a ne hladnom vodom, kako bi se tijelo priviklo na vrućinu bez nepotrebnog šoka.
S druge strane, Grci koriste tehniku potapanja stopala u ledenu vodu kao najbrži način hlađenja cijelog tijela. Poštuju i antičku tradiciju nošenja lagane i široke odjeće od lana, no jedno od najfascinantnijih rješenja za prirodno hlađenje zasigurno imaju Španjolci. Iako ova metoda ustvari potiče s Bliskog Istoka i stara je oko 5500 godina, danas ju se najviše povezuje sa Španjolskom. Riječ je o glinenoj posudi za vodu naziva botijo, koja može ohladiti vodu za čak 10 do 20 stupnjeva Celzijusa. Kada se voda ulije u posudu, glina je upija te ona isparava na vanjskoj strani posude i tako hladi ostatak vode u posudi. Široka baza pruža stabilnost i dovoljno prostora za pohranu vode, dok uski vrat sprječava ulazak prašine ili krhotina u posudu.
Savjeti iz nekih od najtoplijih zemalja govore kako borba protiv vrućine ne mora biti mukotrpna niti komplicirana. Umjesto radikalnih izmjena dnevne rutine ljeti, potrebno je samo uvesti nekoliko promjena koje će olakšati duge, tople dane. Bilo da je riječ o odabiru odjeće, načinu hlađenja vode ili ispijanja kave, za vrijeme idućeg toplinskog vala usmjerite svoju pažnju na mnogobrojne mogućnosti lakog hlađenja te obavezno podijelite savjete s drugima.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke VELUX.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....