CROSKILLS

Počinje besplatna izobrazba o energetski učinkovitoj gradnji

Radnici će biti educirani kako ne bismo obnavljali obnovljene zgrade

Sve je manje učenika u graditeljskim školama, građevinski radnici odlaze iz Hrvatske, radovi se loše izvode, a gotovo 850 zgrada čeka obnovu. Usavršavanje postojeće radne snage je nužno.

U školskim klupama prvih razreda svih graditeljskih škola u Hrvatskoj ove godine sjedi točno 25 zidara, 5 fasadera, 6 tesara, 61 monter suhe gradnje, 91 soboslikar/ličilac i niti jedan krovopokrivač.

Na njima je, uz već postojeću deficitarnu radnu snagu na tržištu, budućnost našeg zgraditeljstva. Uzme li se u obzir da se sve manje učenika upisuje u graditeljske škole i da je istodobno velik broj kvalificiranih građevinskih radnika napustilo Hrvatsku te otišlo raditi u druge zemlje, a da smo se obvezali postići klimatsko-energetske ciljeve “20-20-20” i da će u narednim godinama u sektoru graditeljstva prevladavati energetska obnova postojećeg stambenog fonda, postavlja se pitanje tko će izvoditi te radove.

Prema rezultatima javnih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada i javnih obrazovnih ustanova, gotovo 850 zgrada čeka na energetsku obnovu. Sve više građana uz pomoć EU sredstava želi poboljšati kvalitetu stanovanja u svojim domovima, no vrlo se malo priča o kvaliteti izvedenih radova i odgovarajućim vještinama građevinskih radnika.

RUŠENJE FASADA

Stručnjaci kažu da u Hrvatskoj postoji zanemarivo mali broj kvalificiranih radnika, konkretnije fasadera, a dosadašnje realizirane energetske obnove pokazale su da kvaliteta nije na odgovarajućoj razini pa smo imali primjera rušenja fasada u Rijeci, Splitu, Zagrebu... Svega toga svjesni su i na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je kao koordinator, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i partnerima - HZZ-om, Graditeljskom školom u Čakovcu, Regionalnim centrom za okoliš, Hrvatskom komorom građevinskih inženjera i Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava - pokrenuo projekt Croskills koji se sufinancira EU sredstvima. Cilj je izobrazba građevinskih radnika u šest prioritetnih građevinskih zanimanja u području energetske učinkovitosti, odnosno fasadera, tesara, zidara, soboslikara/ličilaca, krovopokrivača i montera suhe gradnje.

SRAM I LJUTNJA

- Nije samo Hrvatska u problemu. Cijela Europa je u problemu. Energetski učinkovita obnova predstavlja veliki izazov za građevinski sektor. Navedena situacija zahtjeva stvaranje radne snage koja će jamčiti za kvalitetnu izvedbu vanjskih ovojnica zgrada.

Trenutno znamo za primjere u kojima je došlo do padanja fasada. Mene je kao građevinara sram što imam kolege koji to dopuštaju. Mene kao poreznog obveznika ljuti što moram plaćati sanaciju. Dajemo novac EU koji nam se vraća kroz nužno potrebne energetske obnove, a onda se radovi izvode loše. Iznimaka, naravno, ima. Ali, za nekoliko godina mogli bismo se naći u situaciji u kojoj ćemo obnavljati obnovljene zgrade - ističe doc.dr.sc. Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta, suradnik na projektu, te dodaje kako radnici kroz projekt Croskills imaju priliku besplatno se usavršiti u području energetske učinkovitosti.

Naime, projekt Croskills započeo je 2012. te se odvijao u dvije faze. Tijekom prve su definirane Nacionalne smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti (iz koje proizlazi da je potrebno 37.600 radnika za dostizanje ciljeva “20-20-20” u Hrvatskoj), a druga je obuhvatila izradu plana i programa izobrazbe te se privodi kraju. Tako će uskoro, krajem ožujka i početkom travnja, početi izobrazba koja će biti besplatna do popunjenja slobodnih mjesta od predviđenih 1200 radnika.

PRIRUČNICI

- Izobrazbu će voditi 120 trenera u 12 trening centara koji se većinom nalaze u kontinentalnoj Hrvatskoj: Zagrebu, Čakovcu, Bedekovčini, Karlovcu, Sisku, Virovitici, Garešnici, Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom brodu, Požegi i Puli. Izradili smo priručnike za trenere s infromacijama o modernim materijalima i tehnologijama koji dolaze na naše tržište te primjere u kojima se pokazuju greške s pojašnjenjima zašto je do njih došlo kako se one ne bi ponavljale u budućnosti. Izrađeni su i priručnici za radnike.

Riječ je o cjeloživotnoj izobrazbi nakon koje će građevinski radnici biti prepoznati kao kvalificirani radnici u EU zemljama. Određeni će broj izobrazbi, tijekom provođena ocjenjivanja trening centara, biti besplatan, stoga apeliramo na radnike da se što prije prijave jer su mjesta ograničena. Nakon popunjena mjesta izobrazba više neće biti besplatna - kaže Milovanović.

Program je namijenjen (ne)kvalificiranim radnicima, (ne)zaposlenim, specijalistima za energetske poslove u graditeljstvu... Svi moraju imati šest mjeseci iskustva rada na gradilištu i položenu zaštitu na radu.

- Svaki bi radnik trebao prepoznati benefit ove izobrazbe jer je pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na javnoj raspravi pravilnik koji će uređivati problem certificiranih građevinskih radnika, a s ciljem smanjenja reklamacija, više posla za kvalitetne obrtnike i radnike, ali i povećanje zadovoljstva investitora - zaključuje.

Više o prijavama na www.croskills.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:18