Pripreme za nadolazeću turističku sezonu

Što je sve potrebno za kategorizaciju apartmana?

Prema propisanim standardima Ministarstva turizma, ovaj tip smještaja, nakon pregleda stručne komisije, može dobiti od 2 do 5 zvjezdica.

Budući da je turizam jedna od glavnih grana hrvatskoga gospodarstva, mnogi se ljudi u posjećenijim gradovima i mjestima odlučuju na otvaranje apartmana i pružanje usluge smještaja turistima. No, prije nego što u svoj apartman primite goste, potrebna vam je potvrda o kategorizaciji prema standardima Ministarstva turizma. Apartmani se, ovisno o broju potrebnih elemenata, stupanju kvalitete opreme i kvadraturi smještajne jedinice, kategoriziraju sa 2 do 5 zvjezdica.

No, kako ta procedura zaista izgleda u praksi, upitali smo Ružicu Kovačević koja je apartman u Zagrebu kategorizirala krajem 2015., kao i Maju Novak, dopredsjednicu Zajednice obiteljskog turizma pri HGK za grad Zagreb, koja je u posljednjih pet godina prikupila bogato iskustvo u iznajmljivanju apartmana.

Brojni dokumenti

– Moja su iskustva dobra. Treba pratiti upute koje, konkretno u Zagrebu, dobijete od nadležnog gradskog Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, a priložene su uz zahtjev za izdavanje odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Važno je priložiti svu traženu dokumentaciju, a to su dokaz o vlasništvu objekta, uporabnu i građevinsku dozvolu, izvješće o ispravnosti električnih instalacija, izvješće o nepropusnosti plinskih instalacija, izvješće o higijenskoj ispravnosti vode za piće, uvjerenje o ispravnosti plinskog trošila. Morate računati da će vam upravo ishodovanje svih dozvola i atesta oduzeti izvjesno vrijeme. Meni je trebalo oko dva mjeseca da skupim sve potvrde, a to će vas stajati između 2000 i 2500 kuna – objasnila je Ružica Kovačević.

Maja Novak pak istaknula je da komisija vrlo striktno pregledava jeste li zadovoljili standarde za željenu kategoriju. Kako kaže, u komisiji je uvijek dvoje službenika koji detaljno provjere dokumentaciju koju ste bili dužni prikupiti, a potom pregledaju i apartman.

– Provjerava se broj prostorija u apartmanu, njihova veličina i visina, oprema svake sobe i kupaonice, veličina kreveta, kao i planirate li mijenjati posteljinu jednom na tjedan ili svaki drugi dan, koliko imate kuhinjskog pribora, broj jastuka i ručnika po gostu, stalci za kofere, ima li dovoljno čistih kuhinjskih krpa i pribora za pranje suđa, postoji li mogućnost uključivanja i isključivanja glavne rasvjete iz kreveta, imate li pribor za pisanje, u kakvom je stanju pročelje, je li mjesto za parkiranje natkriveno ili ne… i to su samo neki primjeri. Nepostojanje samo jednog od uvjeta smanjuje vam broj zvjezdica, a uvjeta za dobivanje recimo tri zvjezdice je stotinjak – dodala je Ružica Kovačević.

U roku od dva tjedna

Uoči li komisija greške, nepravilnosti i nedostatke, upozorit će vas i dužni ste to ispraviti u najkraćem mogućem roku, a ako je sve u redu, rješenje o kategorizaciji, prema iskustvu naših sugovornica, trebali biste dobiti otprilike u roku dva tjedna nakon predaje zahtjeva.

Striktna pravila: Pravilnici točno propisuju uvjete

Deatljne uvjete iznajmljivači mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva turizma. Propisi za apartmane mogu se pronaći u Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kao i u Pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata kampova iz skupine kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj. Kategorizaciju apartmana pod tim kategorijama provode uredi državne uprave pa se privatni iznajmljivači mogu dodatno informirati ondje, ovisno o tome gdje je dmješten apartman.

Foto: Paun Paunović/EPH, Jadran Babić/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 09:48