Rast cijena nekretnina na Jadranu

Stan u Dubrovniku vrijedi kao čak dva stana u Metropoli

Na tržištu nekretnina u ovoj je godini, čini se, došlo do velikog zaokreta. Nakon višegodišnjeg negativnog trenda nekoliko hrvatskih gradova bilježi višemjesečni porast oglašavanih cijena stanova! Naime, prema podacima portala Crozilla, Split bilježi porast traženih cijena od studenoga 2014. otkad je kvadrat stana poskupio za 131 euro te je u veljači u prosjeku stajao 2138 eura.

I Pula bilježi porast cijena od studenoga, a sada se za stan traži 1330 eura po kvadratu, što je 58 eura više nego prije nekoliko mjeseci. Splitu i Puli pridružili su se Dubrovnik i Zadar gdje cijena raste od prosinca. Pritom je kvadrat stana u Dubrovniku poskupio za čak 121 euro pa se u prosjeku stanovi prodaju za 3016 eura po kvadratu, a u Zadru za 58 eura, odnosno u tom se gradu stanovi prodaju za 1762 eura po kvadratu.

Neočekivani trend

Razloge za ovaj neočekivani trend mogli bismo pronaći u činjenici da je promet živnuo u drugoj polovici 2014. kada je dio kupaca, očito, prevladao strah i nesigurnost koje je prouzročila kriza te se odlučio za kupnju nekretnine ili, pak, u nadolazećoj turističkoj sezoni. Naime, obje stvari navode vlasnike, odnosno prodavatelje nekretnina na porast traženih cijena. To u konačnici ne znači da je to ujedno i prikaz stvarnih cijena jer stručnjaci i agenti za nekretnine tvrde da je razlika između oglašenih i realiziranih cijena oko 20 posto.

Odnos kopno – more

Ipak, zanimljivo je proučiti brojke. Mjesečna statistika portala Crozilla pokazuje kako odnos kopno-more najuvjerljivije prikazuje razlika u cijenama stanova između Zagreba, gdje je potražnja najveća, i Dubrovnika u kojem su cijene najviše. Prema podacima portala Crozilla, prosječna oglašavana cijena stana u Zagrebu tijekom veljače iznosila je 1582 eura, a u Dubrovniku čak 3016 eura. Jednostavna računica pokazuje da je za jedan kvadrat stana u Dubrovniku moguće kupiti gotovo dva kvadrata u Zagrebu, odnosno za iznos po kojem se prodaje stan u Dubrovniku moguće je kupiti gotovo dva stana u Zagrebu.

Pritom valja naglasiti da su cijene u Dubrovniku na mjesečnoj razini, u veljači, porasle četiri posto i ponovno su više od 3000 eura po kvadratu, i to prvi put nakon skoro godinu dana. Primjerice, u travnju 2014. prosječna tražena cijena stana u Dubrovniku iznosila je čak 3361 euro po kvadratu. Osim Dubrovnika, na samom tronu po visini cijena još se čvrsto drži Split u kojem se za kvadrat stana u prosjeku traži već spomenutih 2138 eura, što je 0,7 posto više nego mjesec ranije. Zadar bilježi porast na mjesečnoj razini za 1,7 posto, a Pula za 2,8 posto. Proučavajući općenito cijene, može se reći da su najviše cijene na Jadranu, a najniže u pojedinim gradovima kontinentalne Hrvatske.

Minus u Osijeku

No, i gradovi u unutrašnjosti bilježe plus na mjesečnoj razini: Bjelovar za 0,5, a Varaždin za 0,8 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Bjelovaru iznosila je 879 eura, a u Varaždinu 1122 eura. S druge strane, koji gradovi bilježe pad cijena? Osijek i Rijeka za dva posto. U Rijeci se za kvadrat u prosjeku tražilo 1375 eura, a u Osijeku 990 eura. Pad cijena stanova od 0,5 posto tijekom veljače zabilježen je i u Šibeniku, a tamošnje nekretnine oglašavane su po prosječnoj cijeni od 1404 eura za kvadrat.

Foto: Shutterstock i arhiva Cropix

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 07:25