STANOVANJE

Savjeti za kućanstvo koji štede vrijeme, novac i živce!

Znate li što sve možete ubaciti u perilicu suđa? Japanke, pseću zdjelicu, umjetne biljke, Lego kockice, spužve... sve to možete dobro oprati u perilici. Otkrivamo što još!

Jednom kad se naviknemo na moć i djelotvornost perilice za posuđe, ne želimo se ni prisjećati vremena prije nego što je ta svemoguća “mašina” zavladala našom kuhinjom. Najčešće je, kako joj i samo ime govori, koristimo za pranje posuđa, no je li vam ikad palo na pamet da u njoj možemo oprati i neke neočekivane predmete iz kućanstva, poput, primjerice, plastične ljetne obuće ili dječjih igračaka. U nastavku donosimo popis koji će vam dati ideje i poticaj za brzinsku “generalku” u ljetnim danima.

PLASTIČNE JAPANKE I NATIKAČE

Koliko god neobično zvučalo, stručnjaci za pospremanje savjetuju da takvu obuću svakih nekoliko tjedana ubacite u perilicu kako biste oprali nakupljenu prljavštinu.

PLASTIČNE IGRAČKE

Zašto prati samo kuhinjsko posuđe kad možete oprati i plastični set posuđa vaše djevojčice ili, pak, Lego kockice? Sitnije komade stavite u vrećicu za pranje rublja.

PSEĆE ZDJELICE

Ako zazirete od širenja bakterija - ne brinite, temperatura vode pri kojoj radi većina perilica dovoljno je visoka da ubije gotovo sve bakterije.

UMJETNE BILJKE

Zgodna je ideja u perilici oprati male umjetne sukulente i slične plastične biljke. Kad iziđu iz perilice, svaki će listić biti bez prašine i čist kao nov .

UMETCI ZA LADICE, OCJEĐIVAČ POSUĐA I SL.

Sve što vidite u kuhinji, a da je izrađeno od pogodnih materijala za pranje u perilici, proslijedite u perilicu.

NASTAVCI ZA USISAVAČ

Priznajemo, ovo nam nikad ne bi palo na pamet, a doista, ima li boljeg rješenja da očistimo i dezinficiramo ove poprilično gadljive elemente?

MREŽICE OD VENTILACIJE

Zašto usisavati i prati rešetku po rešetku? Odvinite mrežicu sa zida i operite ju u perilici!

KERAMIČKI ILI PLASTIČNI SETOVI ZA ČETKICE I PASTE ZA ZUBE

Pri idućem pranju kupaonice, ove stvarčice ubacite u perilicu za suđe .

SPUŽVICE

Održite svoje spužvice i krpice za prašinu čistim i dezinficiranim između korištenja .

POLICE U HLADNJAKU

Prelijevanje u sudoperu sljedeći put zamijenite pranjem polica u perilici za suđe - dok odmrzavate hladnjak, vaše će vas police dočekati čiste i mirisne.

TANJUR IZ MIKROVALNE

Stavljate li tanjur iz mikrovalne pećnice u perilicu? Ako ne, vrijeme je da usvojite tu naviku.

MREŽICE SA SUDOPERA, IZ KADE I UMIVAONIKA

Ne postoje gadljivije sitnice u domu od mrežica na odvodima - ubacite ih u perilicu.

VAŽNOK JE ZNATI...

Trikovi za pet za najbolje održavanje

Provjerite filter. Ako ima što u njemu bacite i isperite pod mlazom tople vode. U praznu perilicu stavite plastičnu čašu i u nju ulijte bijeli vinski ocat. Po dnu perilice pospite sodu bikarbonu. Upalite program na najvišoj temperaturi u potpuno praznoj perilici. Ponovite ovaj postupak dva do tri puta godišnje. Ovaj jednostavni trik uz samo dva sastojka očistit će vašu perilicu od kamenca i spriječiti njegovo nakupljanje. Osim toga, i dezinficirat će je te ukloniti neugodne mirise. Također, potpuno je ekološki i nećete koristiti štetne kemikalije.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:03