SUKOB TRADICIJE I TEHNOLOGIJE

VODEĆI STRUČNJACI STALI NA KRAJ VELIKOJ DILEMI Detaljno objasnili koliko ima istine u tvrdnji da priprema hrane u mikrovalnoj uništava hranjive tvari

 Profimedia, Alamy

Mikrovalne pećnice diljem svijeta već više od 50 godina ostatke od ručka pretvaraju u večere, sendviče čine finijima i kućne filmske večeri u roku od minute pretvaraju u one u kinu.

No, mnogi se pitaju: Šteti li hrani grijanje u mikrovalnoj pećnici, odnosno uništavaju li mikrovalovi njezine hranjive vrijednosti?

"Bilo kakvo kuhanje će dovesti do određenih gubitaka hranjivih vrijednosti pa je na situaciju bolje gledati kroz količinu gubitka", pojasnio je za CNN Scott A. Rankin, profesor i šef katedre za gastronomiju pri Sveučilištu Wisconsin-Madison.

Faktori koji utječu na gubitak hranjivih vrijednosti uključuju vrijeme kuhanja (što se hrana duže kuha to se više hranjivih vrijednosti izgubi), temperaturu na kojoj se kuha (nutrijenti se više gube pri visokim temperaturama) ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 18:24