JEDNOSTAVNO ODRŽAVANJE

Savjeti za uspješan uzgoj kaktusa u stanu

Pogledajte kako možete uspješno uzgajati i održavati biljku kaktusa u vlastitom domu!

Kaktus je bez sumnje jedna od najpopularnijih biljaka u našim domovima, a zahvaljujući jednostavnom održavanju i maloj zahtjevnosti, čak i početnici mogu brinuti o njoj. Ako i sami razmišljate o nabavljanju kaktusa, a još uvijek ne znate pravila brige o njemu, donosimo vam savjete koji će vam sigurno dobro doći.

Prirodno svjetlo

S obzirom na to odakle potječu, kaktusima je potrebno dovoljno sunčeve svjetlosti kako bi mogli uspijevati. Naime, kaktusima treba svjetlost kako bi rasli, ali isto tako trebate voditi računa i o tome da nipošto nisu izloženi direktnom suncu tijekom cijelog dana. To može izazvati sušenje određenih dijelova kaktusa.

Ove nimalo zahtjevne biljke najbolje će uspijevati kod prozora ili nekog drugog mjesta u domu gdje imaju pristup prirodnom svjetlu, ali isključivo u umjerenim količinama.

Zalijevanje

Iako vlada mišljenje da kaktuse gotovo nikada ne treba zalijevati, to nije istina. Stvar je u tome da ga smijemo zalijevati jedino kad je njegova zemlja potpuno suha. Zimi je kaktus dovoljno zaliti tek jednom u mjesec dana, a ljeti nešto češće - ovisno o potrebi, poziciji na kojoj se nalazi, ali i temperaturi koja vlada u prostoru.

Pretjerano zalijevanje kaktusa može dovesti do truljenja biljke te njezina propadanja, što sigurno ne želite da se dogodi.

Odgovarajuća zemlja za sadnju

Za razliku od većine ostalih biljaka koje držimo kod kuće, kaktusi zahtijevaju nešto drugačiju zemlju, odnosno tlo za sadnju. Naime, najbolje je da nabavite već gotovu mješavinu zemlje za kaktuse, a ako niste u mogućnosti možete ju napraviti i sami.

Dohrana i presađivanje

Pravilna dohrana dobra je stvar za sve vrste cvijeća, pa tako i za kaktuse. Ipak, potrebno je voditi računa o količini nove zemlje i veličini kaktusa jer biste u protivnom biljci mogli samo dodatno naštetiti. Što se tiče samog presađivanja, kaktus je najbolje presaditi jednom godišnje ili ako primjetite da je posuda u kojoj držite kaktus postala premalena.

Ako je kaktus nešto veći, dovoljno je presaditi ga svake dvije do tri godine. Idealno doba godine za presađivanje kaktusa jesu proljetni mjeseci, najbolje travanj i početak svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 15:02