URADI SAM

Sjajna ideja za savršen kutak

 

Zbog plitkog korijena i iznimne izdržljivosti sukulenti roda Sempervivum mogu se vrlo lako koristiti za izradu malih, pa čak i minijaturnih aranžmana za posebne prigode. Zelena i crvena boja listova odličan su kontrast bijeloj boji, pa i ne čudi što su čuvarkuće trenutačno hit kao poklon gostima na vjenčanjima.


Za izradu aranžmana koristili smo: okvir za slike, žičanu mrežu za "kokošinjac", mahovinu, najlon, supstrat za sukulente, klamericu, sukulente čuvarkuća te bušilicu.


Korak po korak


Prije nego što krenemo s postavljanjem mreže, unutrašnjost drvenog okvira treba zaštititi najlonom kako bi se spriječilo truljenje i produljio vijek aranžmana.


Na podlogu od žičane mreže stavlja se mahovina koja će imati dvostruku ulogu: zaustavit će rasipanje supstrata i vizualno oplemeniti podlogu na kojoj se sade sukulenti.


Zatim se stavlja specijalni suspstrat za sukulente.



Stražnja strana okvira mora se dobro zaštititi najlonom kako ne bi došlo do curenja vode, nakon čega smo spremni za sadnju čuvarkuća. Kada je okvir gotov, smjestite ga na sunčanu poziciju i povremeno zalijevajte.

Foto: Berislava Picek/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:05