Savjeti stručnjaka

SUŽIVOT S KUĆNIM LJUBIMCIMA Evo kako odabrati životinju s obzirom na vaše životne navike, godine, ali i prostorne mogućnosti

Kako urediti, opremiti i prilagoditi dom psu, mački ili ribama?

Kako odabrati životinju s obzirom na vaše životne navike, godine, ali i prostorne mogućnosti te kako urediti, opremiti i prilagoditi dom psu, mački, ptici, zamorcu, ribama ili čak gušteru i zmiji? Odgovore saznajte u nastavku.

Ne kaže se bezveze da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Dokazano je, kućni ljubimci ljudima donose brojne zdravstvene blagodati. Prije svega, pružaju emocionalnu podršku i umanjuju osjećaj usamljenosti. No, brojne znanstvene studije pokazale su da su ljudi koji imaju kućne ljubimce u boljoj fizičkoj kondiciji, bolje podnose stres, imaju niži krvni tlak i manju mogućnost srčanog napada te posjećuju liječnike puno rjeđe, a djeca manje podliježu alergijama i astmi te se autistična djeca lakše uklapaju u društvo.

Ipak, hoćemo li nabaviti kućnog ljubimca ili ne, ovisi prvenstveno o afinitetima, željama, obvezama, volji i prostornim mogućnostima. Neki se boje određenih vrsta životinja, neki smatraju da će im biti na teret ili da žive u premalim stanovima, a neki naprosto uživaju u suživotu sa psom, mačkom, zamorcem, ptičicom, pa čak i zmijom... No, treba biti svjestan da životinja nije igračka koja traje do prvog godišnjeg odmora. Treba preuzeti sve obaveze, brigu i odgovornost koje dolaze uz kućne ljubimce. Najmlađi članovi obitelji često su inicijatori nabavljanja kućnog ljubimca, no treba imati na umu da se djeci do deset godina ne može u cijelosti povjeriti briga o životinji, pa makar to bila i ribica.

Stoga, bez obzira na to živite li sami, s boljom polovicom, djecom ili bakama i djedovima, odluka o kućnom ljubimcu prije svega ovisi o vašem životnom stilu, koliko vremena imate, kakvo vam je radno vrijeme, koliko ćete se moći posvetiti životinji, ali i domu u kojem će ta životinja boraviti zajedno s vama. Kako odabrati životinju te opremiti i prilagoditi životni prostor tom novom članu obitelji, razgovarali smo s dr. Silvijom Rakočević, dr. Alanom Fleckom i veterinarskom tehničarkom Ksenijom Meta iz poznate zagrebačke veterinarske ambulante Goldi te s Inom Stupalo iz salona za njegu kućnih ljubimaca Opium Pet, koji je postao prepoznatljiv kao prava wellness oaza za male i velike čupavce.

Naime, i ljubimcu je potrebno pružiti okruženje prilagođeno njegovim potrebama. U nastavku donosimo kako treba izgledati kutak za kućnog ljubimca, kako se brinuti o njemu i čistiti njegov kutak, bez obzira na to je li riječ o psu, mački, kunićima i zamorcima, ribicama, gušterima, zmijama, kornjačama ili, pak, ribicama. Naravno, pretražili smo i ponudu opreme i detalja za životinje u domaćim specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce.

PSI

Na svijetu postoji više od 400 pasmina pasa. Odabir ne ovisi o izgledu psa, nego o njegovu karakteru i namjeni, o čemu se treba raspitati prije kupnje ili odlaska u azil za napuštene pse. Svakako bi karakter psa trebao odgovarati karakteru vlasnika. Ako puno radite, ne preporučuje se pas koji bi svakodnevno trebao provoditi puno vremena na otvorenom zbog rastrčavanja.

Svaki pas treba imati svoj kutak u kojem će biti košara, krevetić ili ležaljka s omiljenom dekicom ili ručnikom, igračkama te posudicama za hranu i vodu, koje trebaju biti uvijek na istom mjestu, kako bi pas sa sigurnošću znao gdje stoji. Ako je u kućanstvu više pasa, svaki bi trebao imati svoje posude za vodu i hranu.

Na tržištu postoje proizvodi koji se mogu kupiti, od prosječnih košara do dizajnerskih krevetića i odjeće, no oni su često cjenovno nepristupačni. Ako ste vješti s rukama, možete sami napraviti otvor u vratima, zatim ležaj ili kućicu od paleta, pa čak i starog dječjeg krevetića. Na internetu se mogu pronaći inspirativna rješenja, od multifunkcionalnog namještaja, kao što su komoda ili kuhinjski otok u čijem je podnožju polica s posudama za hranu i vodu pa do košare, u kojem se skladišti hrana za pse i na čijem su poklopcu otvori za posude.

- Kada kupujete opremu za ljubimca, imajte na umu da je doista kupujete za njega, a ne za sebe. Estetika je poželjna, ali prioriteti neka budu udobnost i funkcionalnost. Posuda neka bude od keramike ili nehrđajućeg čelika s gumiranim postoljem da ne bi ‘letjela’ po stanu, a krevetić od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili vuna. Pri pranju navlaka za pseći jastuk ili krevetić koristite blage deterdžente, a izbjegavajte omekšivače jer njihov intenzivan miris itekako smeta ljubimcu. Primjerice, za razliku od našeg nosa koji ima oko pet milijuna senzora, pseći ih ima 220 milijuna i njihovo osjetilo njuha je 100 tisuća puta jače od vašeg. Zato, oprezno i sa vlastitim parfemima - kaže Ina Stupalo.

Važna je i socijalizacija psa, ali i upoznavanje s prostorom u kojem će živjeti te treniranje psa za obavljanje nužde. Ako je potrebna dresura, može ga se upisati u školu za dresuru.

- Pri prvom ulasku psa u dom treba ga provesti svim prostorijama. Za štenca, koji ne smije izlaziti do prvog cijepljenja, najbolje je napraviti kutak ograđen malom ogradom kako ne bi mogao lutati stanom ili kućom, a samim time obavljati nuždu po tepisima i slično. Treba vježbati gdje obavlja malu i veliku nužnu, a za prvu ruku tu su pelene i tzv. kapi za treniranje, koje se pokapaju po peleni.

Budući da mirišu po mokraći, štene tamo obavlja nuždu. Ako je riječ o psu iz azila, također ga treba provesti prostorijama, a vlasnik svakako treba prvi ulaziti u sobu kako bi dao do znanja tko je vođa čopor. Za manje pasmine, kao što su pinč ili čivava, može se staviti pijesak kao kod mačke, no to ovisi o vlasnicima - kaže dr. Silvija Rakočević.

Dodaje da je prije ulaska psa u dom potrebno otići veterinaru na pregled te prema dogovoru obavljati preventivne godišnje preglede, a nakon šest godina obaviti detaljniji specijalistički pregled. Treba svakodnevno održavati i higijenu psa, za što su potrebni češljevi za dlaku i poddlaku, sredstva za čišćenje ušiju i očiju, šamponi, sredstva protiv parazita, zatim žvakalice i grickalice za zube...

- Štene mijenja zube od tri do šest mjeseci. Treba mu dati da nešto grize, a ako mu date papuču, teško ćete sljedeći put, kad dohvati cipelu, objasniti da to ipak ne smije raditi. Psima se trebaju prati zubi, a mogu se kupiti i paste s okusom piletine. Redovito ga treba voditi veterinaru kako bi se održavala higijena noktiju, neki pse šamponiraju doma, pri čemu bi ih se od ranih dana trebalo navikavati na feniranje jer se dlake moraju dobro osušiti nakon kupanja. Neki ih, pak, vode u salone za kućne ljubimce - dodaje.

Poželjan je i kutak za čišćenje u blizini ulaza u dom, ili u kupaonicu, kako bi se psu obrisale šape nakon šetnje. Što se tiče čišćenja doma, budući da se psi dva puta godišnje intenzivno linjaju, treba strpljivo usisavati prostorije, a u slučaju da dlake zapnu u tepisima ili namještaju, pomoći će parni čistač. Također, svakodnevnim češljanjem vani ublažit ćete opadanje dlake.

MAČKE

Ženka ili mužjak? Mješanac ili čistokrvna mačka? Kaže se da su ženke umiljatije i privrženije, dok su mužjaci samostalniji, ali time i neposlušniji. Mješanac može biti lijep i dobar ljubimac, no za razliku od čistokrvnog mačka, ne može se predvidjeti kako će izgledati i kakvog će biti karaktera. Govorimo li o čistokrvnim mačkama i pasminama, dobro proučite karakter jer nekima odgovara život u stanu, nekima ne, neke se vole maziti, neke ne... U svakom slučaju, mačke su manje zahtjevne od pasa i preporučuju se svima koji nemaju puno vremena i vode ubrzan život. One, ako im se osigura hrana i voda, mogu ostati u kući same i do dva dana.

Osnovna oprema za mačke su posude za hranu i vodu, krevet ili košara s perivim navlakama, posuda s pijeskom i, ako treba, transporter. Tu su i različite penjalice, police ili stepenice. Isto kao i za pse, vlasnici mogu sami izraditi police od, primjerice, ljestvi i dasaka, zatim viseće ležaljke, kućicu od nekoliko fiksiranih vješalica preko kojih je navučena stara majica...

- Mačke su obično na povišenom, pa se iz tog razloga preporučuju penjalice s nekoliko nivoa, s kućicama i grebalicama za nokte. Često su na prozorskoj klupici, na naslonjaču... - nabraja dr. Rakočević.

Važno je posudu s pijeskom odvojiti od mjesta za hranu, a može se staviti u kuhinju, kupaonicu, hodnik ili na balkon, ali ne tijekom zime. Također, ako je riječ o stanu na visokom katu zgrade s balkonom, balkon se treba zagraditi mrežama jer su mačke lovci i nemaju osjećaj visine pa se lako može dogoditi, iako su već pale, da nagonski skoče za golubom. Više vrsta takvih mreža može se pronaći u trgovinama, a zadovoljavaju i estetski kriterij.

Mačke vole svoju nuždu zakopati pa u posudi treba biti dovoljno materijala da to mogu učiniti bez problema. U specijaliziranim trgovinama može se pronaći jeftiniji pijesak od sušene ilovače, koji ne stvara grudice, ali ga treba mijenjati češće jer nema ugodan miris kad se namoči, zatim pijesak od zrnca ilovače, čija je mana stvaranje grudica kad se smoče, ali se ne mora toliko često mijenjati, pijesak na bazi silikonskog gela koji ima najveću moć upijanja i odlično eliminira neugodne mirise te biorazgradivi pijesak od kukuruznog klipa, drva, papira, slame... ali je skup.

Bez obzira na vrstu pijeska, izmet treba čistiti svakodnevno. Posuda se, pak, treba redovito prati sapunom i toplom vodom.

Ako mačka obavi malu nuždu izvan posude s pijeskom, morate biti svjesni neugodnog mirisa njezina urina. Ne preporučuje se čišćenje sredstvima koja u sebi imaju amonijak jer će smrad biti još intenzivniji. S druge strane, sredstvo koje je jeftino, a ima ga u većini kućanstava je soda bikarbona. Dovoljno ju je posuti na mjestu nužde, dobro iščetkati, isprati, posipati još malo i pustiti da odstoji te na kraju sve usisati. Ako je riječ o navlakama ili odjeći, treba ih staviti na pranje što prije. Ako, pak, ne možete odrediti točno mjesto gdje je mačka urinirala, nabavite izvor UV svjetla jer mačji urin svijetli u mraku!

I dugodlake i kratkodlake mačke, isto kao i psi, traže određenu njegu, a to je svakodnevno češljanje. Međutim, neke vrste, kao što je perzijska mačka, ne dopuštaju češljanje pa će se vlasnici ponekad morati snalaziti s debelim rukavicama. Zanimljivo je spomenuti da većinu mačaka privlači tekuća voda, kao što je voda iz slavine, ali se ne vole kupati.

- Mačka se u pravilu ne treba kupati ako boravi u zatvorenom prostoru, ona se sama čisti, ali je treba svakodnevno češljati - napominje dr. Rakočević.

RIBICE

Ribice nisu tipični kućni ljubimci poput psa, mačke ili ptičice. One se neće maziti, igrati s vama ili učiti trikove. To su životinjice koje su u vašem životnom prostoru ukras i sredstvo opuštanja, a većinu informacija o kupnji i njegovanju ribica može se doznati na internetu, što nije slučaj kao kod nabave psa ili mačke.

Akvarij može biti toplovodni, hladnovodni ili morski. Morski akvariji jako su zahtjevni i skupi za održavanje i samo postavljanje na naše tržište ograničeno je na par pasmina ribica i koralja, tako da se ljudi odlučuju na nešto jednostavnije i jeftinije - kaže veterinarska tehničarka Ksenija Meta.

Najpoznatija hladnokrvna ribica koja se kod nas kupuje je zlatna ribica, kojoj je dovoljan akvarij od minimalno 5 litara s malo šljunka na dnu i kojom živom niskorastućom biljkom, s temperaurom vode ispod 26 °C, tako da za nju nije nužna dodatna oprema poput grijača, a potrebno joj je i oko 10 sati dnevnog svjetla.

Toplovodni akvarij idealan je za početnike jer se u njemu mogu nalaziti različite vrste biljaka i riba, a potrebno im je prilagoditi društveno ponašanje i zahtjeve vezane uz kvalitetu i temperaturu vode. Stoga prije kupnje ribica treba provjeriti koji su joj uvjeti potrebni. Malena guppy ribica često je pravi izbor za početnike, dok su nešto manje atraktivne, ali vrlo slične ribe švertovi, i crni moli - kaže.

Mjesto za akvarij može biti u bilo kojoj prostoriji doma. Idealna su tamnija mjesta u blizini utičnica i odmaknuta od prozora jer se akvarij ne smije izlagati direktnom suncu koje pokreće bujanje algi i zagrijava vodu. Kod nas se nude različiti modeli (kutni, sa zakrivljenim prednjim staklom...), oblici i veličine od 60 do 500 l.

U akvaristici vrijedi zakon: ''Što veći akvarij, to ga je lakše održavati''. Veliki volumen vode nudi ribicama i biljkama nepromjenjive uvjete života. Za svaki centimetar ribe je potrebna jedna litra vode s time da se treba uzeti u obzir njihova veličina kada odrastu. Površina akvarija mora biti minimalno 60x60x35 cm, odnosno 45 litara - kaže i dodaje da napunjen akvarij od 100 litara može biti težak i 150 kilograma pa ga je naknadno teško premještati.

Ako se kupuje akvarij bez postolja, potrebno je staviti ploču stiropora debljine 5 mm kako bi opterećenje bilo ravnomjerno te se spriječile ogrebotine. Prije prve upotrebe treba ga temeljito očistiti vodom te postaviti pijesak ili šljunak koji ne smije biti oštar, zatim se ulijeva voda do pola akvarija, koja se zbog teških metala koje sadrži tretira specijalnih sredstvima. Voda u akvariju mijenja se samo djelomično, i to svaka dva do tri tjedna.I dekoraciju treba oprati. To mogu biti različito stijenje, školjke, dekorativni elementi od keramike ili plastike, bambusove trske, ljuske od kokosa...

Na kraju se postavljaju filter koji održava vodu bistrom, električna pumpa koja obogaćuje vodu kisikom te grijač koji osigurava temperaturu vode između 24 i 27 °C. Postavljaju se i flourescentne cijevi ili visokotlačne živine lampe, važne zbog pravilnog rasta biljaka. Na kraju se akvarij puni do vrha te ostaje u sazrijevanju do dva tjedna prije naseljavanja ribica. Kad, pak, dođe vrijeme za nove članove, zatvorena vrećica s ribicama prvo se treba staviti u akvarij kako bi se izjednačila temperatura vode.

Pripremile: Jelena Kovačević, Anja Mađarević, Željka Paćar

Foto: Living4Media/Guliver Images, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 04:14