Rajčice su pravi simbol ljeta na tanjuru, bilo da ih dodajete u salatu, stavljate na kruh, kombinirate s mozzarellom ili pak jedete ravno iz vrta, teško je zamisliti ljetnu sezonu bez njih. No, ako uzgajate vlastite rajčice, znate koliko njege i pažnje zahtijevaju, od zalijevanja i sunčeve svjetlosti do borbe protiv štetnika i bolesti, piše Southernliving.
Među brojnim savjetima za ljepše, zdravije i ukusnije plodove, jedan stari trik ponovno se vraća u fokus, onaj sa sodom bikarbonom. Ovaj kuhinjski klasik može pomoći rajčicama da uspijevaju bolje, budu otpornije pa čak i da razviju slađi okus, ali samo ako se dozira i koristi pažljivo.
Soda bikarbona, odnosno natrijev bikarbonat, poznata je po brojnim primjenama, od pečenja kolača do čišćenja kuhinje. No, u vrtlarstvu se koristi kao prirodni pomoćnik u borbi protiv štetnika, bolesti i kiselosti tla. Konkretno kod rajčica, njezina primjena može donijeti nekoliko važnih koristi.
1. Slađi plodovi
Soda bikarbona je blago alkalna, što znači da može sniziti kiselost tla. Budući da rajčice najbolje uspijevaju u blago kiselom do neutralnom tlu (idealni pH je između 6.2 i 6.8), uravnoteženje pH vrijednosti može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i rezultirati slađim, ukusnijim plodovima.
No, važno je napomenuti, previše sode može učiniti tlo prealkalnim, što će štetiti biljkama. Koristite ju štedljivo i redovito provjeravajte pH tla. Kao alternativno rješenje u nekim se izvorima spominje vapno koje također povećava pH i dodaje kalcij, čime se prevenira i pojava truleži na vrhu plodova, a navodno ima i dugotrajniji učinak.
PROČITAJTE JOŠ Ljetni broj magazina D&D u prodaji! Doznajte sve o mobilnim kućama!
2. Prirodni repelent protiv štetnika
Posipanje male količine sode bikarbone oko baze biljke može odbiti puževe, mrave i lisne uši. Soda djeluje isušujuće na puževe i prekida mirisne tragove mrava, dok lisne uši ne vole kontakt s ovim blagim prahom. Osim sode korisno je i ulje neema koje se pokazalo odličnim posebno kod invazivnih štetnika.
3. Zaštita od gljivičnih bolesti
Američko Ministarstvo poljoprivrede, navode u tekstu Southernlivinga, preporučuje sodu bikarbonu kao prirodnu prevenciju protiv gljivičnih bolesti poput pepelnice i plamenjače koje često napadaju rajčice. Jednostavan sprej možete napraviti tako da pomiješate po jednu žličicu sode bikarbone i biljnog ulja, par kapi tekućeg sapuna za suđe s jednom litrom vode. Ovom smjesom špricajte listove rajčica jednom tjedno u jutarnjim satima kako biste spriječili razvoj neke od gljivičnih bolesti.
4. Prirodni herbicid
Iako soda može pomoći rajčicama, njezina snaga može se iskoristiti i u borbi protiv korova. Posipajte je izravno na neželjene biljke koje se nalaze podalje od rajčica, ali svejedno "prijete" njihovom terenu, i ona će ih isušiti. No, budite oprezni, pretjerano korištenje može promijeniti kemiju tla i dugoročno naštetiti vašim biljkama, uključujući i rajčice. Zato je vrlo važna umjerenost u dozoiranju ovog sastojka, najčešće prema tradicionalnom omjeru "manje je više".
PROČITAJTE JOŠ Zašto se listovi na rajčicama uvijaju?


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....