
Posuđe od lijevanog željeza omiljeno je u svakom kućanstvu - osim kad ga treba oprati nakon korištenja. Lijevano željezo vrlo je izdržljiv i pouzdan materijal, ali uvijek se pribojavamo da ćemo ga pri pranju na neki način oštetiti, naročito služimo li se pri pranju metalnom spužvicom. S druge strane, ako smo pri pranju ‘prenježni‘, moglo bi nam se dogoditi da u tavi od lijevanog željeza ostane masnoće i zapečenih ostataka, što nije nimalo higijenski.
Dobro oprati posuđe od lijevanog željeza jednako je važno kao i održavati ga, jer ono zahtijeva posebnu pozornost, kakvu ne posvećujemo ‘običnom‘ metalnom posuđu. Pranjem sprječavamo stvaranje nakupina prljavštine i masnoće, a pravilnim održavanjem stvaramo jedinstvenu patinu, koja takvo posuđe čini atraktivnijim što ga duže koristimo.
Upravo ta patina pretvara posuđe od lijevanog željeza u pouzdanog partnera pri pripremi obroka, za čije se dno sastojci ne lijepe. A ta se patina stvara tijekom vremena, zahvaljujući polimerizaciji masnoća tijekom pečenja.
- Pečete li često masne namirnice, poput piletine s kožicom ili slanine, tim ćete bolje održavati zdravu patinu tave od lijevanog željeza - tvrdi Nicole Papantoniu, direktorica Instituta Good Housekeepinga za kuhinjske aparate. Ali ta patina se ne održava magijom, vi ste zaduženi za njezino stvaranje i održavanje.
Da bi vaše posuđe od lijevanog željeza uvijek bilo čisto i spremno za pripremu hrane, donosimo vam dva djelotvorna načina čišćenja i održavanja - jedan pomoću deterdženta za pranje posuđa, a drugi pomoću krupne soli.
Pranje s pomoću deterdženta za pranje posuđa
Za ovu će vam metodu trebati uobičajeno sredstvo za pranje posuđa, četka s tvrdim vlaknima, papirnati ručnik ili krpa za čišćenje te biljno ulje.
- Svoju tavu od lijevanog željeza morate ručno prati nakon svake uporabe. Važno je napomenuti da nikad ne ostavljajte lijevano željezo da se namače u vodi i nikad je ne stavljajte na pranje u perilicu posuđa - upozorava Carolyn Forté, izvršna direktorica Laboratorija za kućnu njegu i čišćenje Instituta Good Housekeeping.
Za početak, isperite ostatke hrane iz tave toplom vodom, uz nekoliko kapi blagog sredstva za pranje posuđa. Nakon toga upotrijebite četku za pranje posuđa s tvrdim vlaknima - ali izbjegavajte čeličnu vunu ili abrazivne spužvice koje mogu napraviti štetu. Nježno trljajte dok ne uklonite sve tragove hrane, pa isperite toplom vodom. Zatim upalite plamenik na kuhinjskoj ploči i ostavite tavu na njemu 30 sekundi kako bi se osušila.
Sljedeći je korak važan pri održavanju tave i ostalog posuđa od lijevanog željeza - suhu je tavu potrebno premazati uljem. S pomoću papirnatog ručnika utrljajte malu količinu biljnog ulja u unutarnje i vanjske površine tave. (Možete koristiti i krpu za čišćenje ili kuhinjsku krpu, ali one bi se mogle zamrljati ulje.) Nakon toga čistim papirnatim ručnikom upijte i obrišite višak ulja, te ostavite da se osuši na zraku.
Nakon što se potpuno ohladi, stavite papirnati ručnik ili papirnati tanjur u tavu kako biste upili preostalu vlagu i ulje prije spremanja. Profesionalni savjet: Papantoniou ostavlja tavu na radnoj površini u kuhinji kako bi se uvjerila da je potpuno suha prije spremanja.
Pranje s pomoću krupne soli
Čišćenje lijevanog željeza s pomoću krupne soli dobra je alternativa korištenju deterdženta za posuđe, tvrdi Papantoniou. Osim što ćete tom metodom jednako efikasno oprati i održavati svoju tavu od lijevanog željeza, ona pomaže i u očuvanju patine tave. Kako odlučiti koju metodu koristiti? Najbolje je da probate obje, pa odlučite koja je efikasnija ili koja vam se više sviđa.
- Svoju tavu od lijevanog željeza koristim već više od 10 godina - kaže Papantoniou i dodaje:
- Prije sam je uvijek čistila solju, ali sad je mogu prati i deterdžentom i toplom vodom, jer je dobro održavana.
Ako želite koristiti ovu metodu kako biste oprali svoju tavu od lijevanog željeza, prvi je korak da premažete tavu koju ste koristili krupnom solju. Nakon toga drvenom ili silikonskom lopaticom sastružite ostatke hrane i zagorene komadiće. Ako je teško ukloniti komadiće, lagano zagrijte tavu na štednjaku dok stružete kako biste olakšali uklanjanje ostataka. Kad ste to obavili, ostavite tavu da se ohladi, pa kad se ohladi, dobro obrišite tavu papirnatim ručnikom.
Kako ukloniti hrđu s tave od lijevanog željeza
Primijetite li hrđu na vašoj tavi od lijevanog željeza, to ne znači da je tava spremna za otpad. Čišćenje jednom od dvije gore navedene metode trebalo bi biti dovoljno da spriječi nastanak hrđe, ali ako se ona ipak pojavi, dovoljno će biti dijelove zahvaćene hrđom dobro izribati metalnom spužvom za pranje posuđa. Ali pazite da pritom ne stružete prejako po površini tave - bolje je nježnijim pritiskom duže trljati nego pritisnuti jače i oštetiti tavu.
Nakon što ste uklonili hrđu, ponovno tavu operite i na kraju premažite uljem, kao što je navedeno. Budete li se pridržavali ovih uputa, vaša tava i posuđe od lijevanog željeza trebalo bi vas dugo i vjerno služiti.
Komentari
0