VIDEO

Temeljito očistite pećnicu - jednostavno je i ne košta baš ništa

 

Pećnicu koristimo pečenje kruha i pita, raznovrsnih kolača, pizze i ukusnih pečenja, a svi ti kulinarski pothvati ostavljaju traga na njezinim površinama pa je svako toliko potrebno zasukati rukave i dobro ju oribati kako bi iz nje izlazili samo ugodni mirisi i svježe pripremljeni obroci, a ne smrad i dim. Upotreba jakih kemikalija koje isparavaju i štete našem okolišu može se izbjeći korištenjem prirodnih i dobro poznatih kućanskih namirnica kao što su soda bikarbona i ocat. Evo kako uspješno očistiti nakupljene masne naslage i zagorenu hranu te osvježiti svoju pećnicu!

Potreban materijal

soda bikarbona
voda
zdjelica
gumene rukavice
krpa
silikonska špatula
deterdžent za pranje posuđa
dva stara ručnika
bočica s raspršivačem
ocat

Postupak

Uklonite rešetke iz pećnice, kao i sve druge dodatke koje možete odvojiti.

Od sode bikarbone izradite pastu tako što ćete u zdjelici pomiješati pola šalice sode bikarbone s nekoliko jušnih žlica vode.

Prilagodite omjer oba sastojka sve dok ne dobijete pastu koju možete razmazivati.

Stavite na ruke rukavice i rasporedite pastu po cijeloj unutrašnjosti pećnice osim po grijaču. Soda bikarbona poprimit će smeđu boju kada ju utrljate u prljave površine, a na nekim mjestima možda se oblikuju i krupniji komadi paste.

Neovisno o tome, pokušajte što bolje prekriti sve površine pastom, a posebno najmasnije dijelove.

Pustite da soda bikarbona djeluje barem 12 sati ili preko noći. U međuvremeno očistite izvađene rešetke tako da ih natopite u kadi u mješavini vode i deterdženta za pranje suđa. Stavite dva stara ručnika na dno kade te na njih stavite rešetke. Punite kadu jako vrućom vodom sve dok ne potopite rešetke.

Dodajte pola šalice deterdženta i promiješajte vodu. Pustite da se rešetke natapaju barem četiri sata ili preko noći. Nakon namakanja nakupljena masnoća i zagorena hrana trebali bi se moći lako ukloniti. Spužvicom izribajte rešetke, isperite vodom i osušite.

Nakon 12 sati uzmite vlažnu krpu i obrišite iz svoje pećnice što više sasušene sode bikarbone.

Iskoristite špatulu kako biste sastrugali pastu gdje je potrebno.

Stavite malo octa u bočicu s raspršivačem i poprskajte gdje god vam je u pećnici ostalo sasušene sode bikarbone.

Ocat će reagirati sa sodom bikarbonom i blago se zapjeniti. Vlažnom krpom očistite i ostatak pjenaste mješavine octa i sode bikarbone. Ponovljajte postupak dok ne uklonite sve ostatke sode.

Dodajte još vode ili octa na krpu po potrebi dok brišete pećnicu kako bi blistala. Vratite očišćene rešetke i sve druge dijelove koje ste izvadili i gotovi ste!

Pogledajte i kako očistiti staklo na vratima od pećnice bez nepotrebnog ribanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 15:02