NE KORISTITE DOMAĆE PRIPRAVKE!

TESTIRANJE FARMACEUTSKOG ZNANSTVENIKA: 3 domaća recepta za dezinfekciju ruku koja ne djeluju

 Kelly Sikkema, Unsplash
Rješenja iz kućne radinosti nam neće nanijeti štetu, ali se ne bismo trebali pouzdati u njih

Kako je zabrinutost zbog širenja koronavirusa COVID-19 porasla, zalihe sredstava za dezinfekciju ruku koje su nam dostupne u trgovinama su sve manje. Kao rezultat toga, povećala se potraga za receptima za dezinfekciju ruku koje možemo sami napraviti. No, ne postoje znanstveni dokazi da će nas ovi pripravci učinkovito zaštititi.

U želji da otkrije da li su tri trenutno najpopularnija recepta za dezinfekciju ruku djelotvorna, Telegraph je objavio video u kojem farmaceutski znanstvenik dr. Alexander Edwards sa Sveučilišta u Readingu objašnjava zašto ne bismo trebali koristiti vlastite pripravke.

Ne zvuči dobro od samog početka, dr. Edwards je objasnio: 'Želio bih reći da farmaceutski znanstvenici i proizvođači gelova za ruke koriste vrlo specifične postupke kako bi ih napravili i osigurali da su sigurni'.

Prvi recept koji u videu isprobaju je koktel od votke i aloe vere gela.

Jedna od najvažnijih stvari svakog gela za dezinfekciju je etanol (alkohol). Međutim, kako vodka ima svega 37 posto alkohola, a sredstva za dezinfekciju ruku uglavnom sadrže 60 posto alkohola, sredstvo neće biti dovoljno jako i učinkovito u zaštiti od koronavirusa. Uz to aloe vera je tu dodatno razrijeđena, stoga zaboravite na ovaj pripravak.

Kelly Sikkema, Unsplash

Sljedeći recept je pripravak "kirurškog" alkohola i gela od aloe vere.

U komentaru je objašnjeno da je "kirurški" alkohol jača i bolja antibakterijska otopina, jer sadrži 85 posto etanola, ali da mu je miješanjem s aloe vera gelom promijenjena konzistencija, što znači da se neće učinkovito širiti po rukama. Dr. Edwards također preporučuje da ovaj recept ne radite kod kuće.

Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Treći i posljednji recept je bezalkoholna otopina koja se sastoji od šalice aloe vere, pet kapi ulja čajevca i čajne žličice destilirane lijeske. Dr. Edwards je za ovaj pripravak rekao da nema dovoljno informacija o antibakterijskim svojstvima komponenata i da nas neće zaštititi od "opasnog virusa".

Dakle, najbolje što možemo napraviti jest da redovito i temeljito peremo ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi.

Poruka je ovdje da nam rješenja iz kućne radinosti neće nanijeti štetu, ali se ne bismo trebali pouzdati u njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:14