UDOBNOST, ZDRAVLJE, SVJEŽ ZRAK...

Treba li tijekom hladne zime spavati sa zatvorenim ili otvorenim prozorom?

 /SHUTTERSTOCK
Prema zdravstvenim stručnjacima, idealna je temperatura za spavaću sobu otprilike 18°C

Tijekom zimskih mjeseci često čeznemo za onim jutarnjim osjećajem kad smo umotani u toplom krevetu, a koji nažalost prekratko traje. S obzirom na to da je vani sve hladnije i hladnije, neizbježno je tražiti toplinu i udobnost, posebno kad idemo spavati. Međutim, teško je procijeniti koja je temperatura najbolja za spavanje i treba li ju regulirati. Složit ćete se da se najljepše spava uz svjež zrak, no je li pametno, baš kao što to radimo i u ljetnim mjesecima, otvarati prozore tijekom zime?

Za one zimogrozne ovo pitanje može zvučati zastrašujuće, a neki će odmah, vjerujemo, reći da na taj način "topli zrak bježi iz kuće". Međutim, postoje mnoge zdravstvene dobrobiti od korištenja svježeg zraka za spavanje tijekom zime.

Iako je zrak koji ulazi u sobu često hladan, važna je njegova cirkulacija unutar prostorije. Naime, u ovo doba godine većina domova nije dobro prozračena, što znači da je u njima zrak zagađen. Ako razina CO2 značajno poraste zbog nedostatka ventilacije, to će se negativno odraziti na kvalitetu i trajanje sna. Najbrži i najlakši način je otvoriti nakratko prozore i pustiti svjež zrak unutra.

Već i blago otvoren prozor daje željene rezultate, osigurava ventilaciju, poboljšava kvalitetu sna i, pomažući u prirodnoj regulaciji tjelesne temperature, potiče proizvodnju melatonina. Riječ je o hormonu koji regulira san, a koji se učinkovitije proizvodi u hladnijim uvjetima.

Međutim, ako je prozor dugo otvoren, a temperatura padne prenisko, okruženje možda neće biti pogodno za ugodan san, a na kraju bi se moglo koristiti više grijanja kako bi se ponovno postigla željena temperatura. Prema zdravstvenim stručnjacima, idealna je temperatura za spavanje otprilike 18°C. To se, naravno, može neznatno razlikovati od osobe do osobe, no pametno je zabilježiti uobičajenu sobnu temperaturu u spavaćoj sobi kako bi se pronašla prava ravnoteža između temperature koju pokazuje unutarnji termostat i vanjskog, svježeg zraka.

Ako sustav grijanja jače radi zbog velike količine hladnog, svježeg zraka, to može dovesti do povećane potrošnje energije, odnosno povećanih računa. Stoga u kontekstu energetske učinkovitosti nije preporučljivo držati prozore otvorene tijekom cijele noći.

Također, važno je spomenuti kako bi spavanje uz otvoren prozor tijekom zime nekim osobama moglo biti neugodno ili bi čak moglo pogoršati određena zdravstvena stanja poput astme ili alergije, osobito ako je kvaliteta vanjskog zraka loša. Izloženost hladnom propuhu tijekom spavanja može utjecati na sposobnost tijela da regulira temperaturu, što dovodi do poremećaja sna ili povećane osjetljivosti na bolesti. Za osobe s bilo kakvim zdravstvenim problemima ili specifičnim stanjima možda bi bilo najbolje konzultirati se s liječnikom za osobni savjet.

U konačnici, otvaranje prozora tijekom zime ovisi o individualnim potrebama i lokalnim vremenskim prilikama. Bitno je pronaći ravnotežu između osobne udobnosti, zdravstvenih razloga i održavanja sigurnog i toplog okruženja u domu. No, ukoliko se prozor ostavlja otvoren tijekom cijele noći, preporučljivo je uložiti u dodatni set posteljine i svakako spriječiti propuh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:41