VODIČ

U potrazi ste za novom kadom? Ovo su detalji koje trebate znati za donošenje dobre odluke

 Unsplash
Težina i cijena ključni su čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nego što odaberete jedan materijal u odnosu na drugi

Najbolji materijal za kadu često je stvar osobnih preferencija na temelju cijene, trajnosti ili čak onoga što najbolje funkcionira s obzirom na veličinu ili lokaciju kupaonice. Kada je riječ o dugovječnosti i klasičnom izgledu, lijevano željezo je možda najbolji materijal za kadu, ali nije najbolji za svaku situaciju zbog svoje težine i cijene. Težina i cijena ključni su čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nego što odaberete jedan materijal u odnosu na drugi.

image
Unsplash

Kade od lijevanog željeza

Jedna od najstarijih vrsta kade koja se danas široko koristi, kada od lijevanog željeza nudi klasičan izgled s izdržljivošću kojoj je teško parirati. Ove kade su izrađene od željeza s premazom od porculanskog emajla koji sprječava hrđanje kade sve dok se caklina ne okrhne. Antikne kade s nogicama najprepoznatljiviji je stil kade od lijevanog željeza, iako se u ovom materijalu nude i moderniji stilovi. Jedna od najpoželjnijih karakteristika kade od lijevanog željeza je da se može ponovno premazati iznutra ako se originalni emajl okrhne. Vanjska strana kade može se obojiti u gotovo bilo koju boju kako bi odgovarala shemi boja kupaonice.

Kada od lijevanog željeza ima nekoliko nedostataka. Može težiti oko 200 kilograma ili više kada je prazna, prema Quality Bath. Ugradnja ove vrste kade može zahtijevati dodatnu potporu ispod poda. Zbog svoje težine i veličine, također ju je teško unijeti u vaš dom i na mjesto u kupaonici. Iz tih razloga, kade od lijevanog željeza su češće za kupaonice u prizemlju, iako ih nije nemoguće postaviti i na višim katovima.

Nove samostojeće kade od lijevanog željeza koštaju nešto više od mnogih drugih kada, počevši od više od 5000 kuna, a ponekad i do deset puta skuplje od toga za luksuzne verzije. Međutim, neke kade od lijevanog željeza mogu se naći za manje od 4000 kuna.

image
Unsplash

Emajlirane čelične kade

Emajlirana čelična kada slična je kadi od lijevanog željeza po tome što je metal presvučena emajlom. Metal na ovim čeličnim kadama je tanji od metala kade od lijevanog željeza, a gotova čelična kada teži oko 35 kilograma, što je znatno lakše od lijevanog željeza.

Emajlirane čelične kade su prilično jeftine, počevši od oko 1000 kuna. Ove kade se ne savijaju kao kade od akrila i stakloplastike. Lako se čiste zahvaljujući premazu od emajla, ali ova caklina se s vremenom može okrhnuti. Kade od ovog materijala obično imaju jednu gotovu stranu i dizajnirane su za ugradnju u nišu. One obično ne dolaze u drugim stilovima, kao što su samostojeće.

Ova vrsta kade također ima nekoliko nedostataka. Emajl nije tako debeo kao na kadi od lijevanog željeza, pa lakše puca. Također ne zadržava dobro toplinu vode.

image
Unsplash

Osnove kade od stakloplastike

Kao što joj naziv govori, kada od stakloplastike ili plastike ojačane staklenim vlaknima (FRP) izrađena je od sićušnih niti stakla oblikovanih u obliku kade i obloženih posebnom smolom nalik plastici. Ovo je možda najbolji materijal za kadu za kupaonice na drugom katu i za uštedu novca, jer je lagana i obično najjeftinija od svih lako dostupnih materijala za kadu, počevši od oko 2000 kuna. Ove kade su dostupne u velikom nizu oblika.

Što se tiče nedostataka, stakloplastike ima nekoliko. Ova vrsta kade blijedi i lako se grebe kada se njezin premaz počne trošiti. Stakloplastika također postaje porozna s trošenjem i čišćenjem. Nakon što se to dogodi, stvara potencijal za probleme s plijesni ili čak trulo drvo ispod kade, prema West Shore Homeu.

Kada od stakloplastike je tanka i može se savijati, što može uzrokovati da se osjećaj nestabilnosti. Tankoća također znači da se voda hladi brže nego kod nekih debljih materijala za kadu. Budući da je kada od stakloplastike lomljiva i lako se ošteti, ne traje tako dugo kao izdržljivije kade. Uz prosječnu upotrebu, može trajati 10 do 15 godina prije nego što bi je trebalo zamijeniti.

image
Unsplash

Osnove akrilne kade

Akrilne kade slične su kadama od stakloplastike po tome što su lagane. Također su ojačane staklenim vlaknima za dodatnu izdržljivost. Akril kao materijal za kadu nije porozan i može se izraditi po mjeri za vašu kupaonicu. Očekujte da ćete potrošiti najmanje 2000 kuna za prosječnu akrilnu kadu, koja je još uvijek znatno jeftinija od lijevanog željeza ili specijalnih materijala.

Akrilne kade su deblje od stakloplastike, pa su manje sklone savijanju i zadržavaju toplinu bolje od stakloplastike. Također su otporne na pukotine, blijeđenje i lomljenje. Neki akrili su prethodno obrađeni kako bi bili otporni na plijesan, što olakšava čišćenje. Akrilne kade dostupne su u različitim bojama i teksturama, dok one od stakloplastike i neki drugi materijali obično nisu. Akrilna kada ima tendenciju da bude izdržljivija od kade od stakloplastike, a zbog svojih brojnih pozitivnih karakteristika, akrilna kada je jedna od najčešćih.

Što se tiče nedostataka, akril se može oštetiti jakim kemikalijama. Površinu je relativno lako izgrebati. Ne nudi istu vrhunsku privlačnost kao kada od lijevanog željeza, kamena ili nekog drugog luksuznog materijala.

image
Unsplash

Kade od lijevanog polimera

Lijevani polimeri, kao što je kultivirani mramor, dizajnirani su tako da izgledaju kao pravi kamen, ali s daleko manjom težinom i troškovima. Često su izrađene od stvarnih kamenih čestica pomiješanih sa smolom. Završna obrada nudi donekle izdržljivu, sjajnu površinu. Kade od lijevanog polimera imaju tendenciju da dobro drže toplinu i otporne su na mrlje. Također su dostupne u dosta boja i stilova.

Među nedostacima, premaz kade od lijevanog polimera može postati krhak ili se istrošiti, što može uzrokovati pukotine. Nažalost, pukotine se ne mogu popraviti. Iako ova vrsta kade može biti prilično skupa, košta oko 6000 kuna, nije tako izdržljiva kao akril.

image
Unsplash

Specijalni materijali za kadu

Kade mogu biti izrađene od gotovo bilo kojeg materijala koji zadržava vodu i može se oblikovati u kadu. Bakar, čvrsti kamen i drvo nekoliko su specijalnih vrsta kade koje se obično biraju zbog izgleda, a ne zbog toga što su najbolji materijal za kadu u cjelini. Ručno izrađene bakrene kade nude jedinstven izgled i mogu se naći u nekoliko različitih stilova, obično samostojećih. Ne pucaju i ne savijaju se kao sintetičke kade, ali mogu biti iznimno skupe, u prosjeku više od 10 000 kuna. Također ih je teško pronaći i teške su.

Pune kamene kade nude prirodan, luksuzan izgled jedinstven kao i sam kamen. One su isklesane od čvrstog kamenog materijala, kao što je granit, a zatim se obično poliraju s unutarnje strane i duž oboda. Kao i kod ploča od punog kamena, kamene kade su vrlo teške i koštaju tisuće kuna. Ove kade često teže više od 800 kilograma, tako da definitivno nisu za DIY instalaciju.

Drvene kade nude još jedan potpuno prirodan materijal koji služi kao središnja točka kupaonice. Mogu biti izrađene od raznih vrsta drva koje su dizajnirane da pokažu jedinstvenu boju i strukturu zrna drveta. Drvene kade zahtijevaju puno održavanja kako bi se spriječilo da voda ošteti drvo. Poput kamena, drvena kada košta tisuće kuna ovisno o drvu i veličini kade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 17:01