EVO U ČEMU GRIJEŠITE...

UBUDUĆE IH IZBJEGNITE! Ovo je 10 loših kućanskih navika zbog kojih trošite više

Kada je riječ o našem proračunu i općenitom trošenju u domu, često se susrećemo s istim problemom - preveliki troškovi. No, jeste li znali da često potpuno nesvjesno griješimo u nekim navikama kojih bismo se bez problema mogli riješiti?

Je li uistinu potrebno eliminirati velike kupovine i trošenje na luksuz kako biste uštedjeli novac? Ne trebate se odricati nekih stvari u kojima povremeno uživate ili bez kojih ne možete, dovoljno je samo da promijenite neke određene kućanske navike. Naime, zbog njih nesvjesno trošite više nego što biste željeli. Upravo bi te sitnice mogle uvelike promijeniti vašu dugoročnu potrošnju u domu i tako smanjiti vaše račune ili režije. Pa, pogledajmo onda u čemu to zapravo griješite. Kako bismo vam pomogli, za vas smo izdvojili 10 loših navika zbog kojih trošite više nego što biste željeli.

1. Uključujete klima-uređaj ili grijanje kada to nije potrebno

S vremena na vrijeme, svi griješimo pri korištenju klima-uređaja ili sustava za zagrijavanje prostorije. Naime, ponekad ih ostavljamo da rade, a da nam baš i nisu neophodni. Jedan od najjednostavnijih načina uštede novca na troškovima u kućanstvu upravo odlazi na pravilnu kontrolu temperature u prostoru. Ulaganje u pametni termostat može vam se na samom početku možda činiti skupo, ali dugoročno je to pametno rješenje koje će vam samo uštedjeti novac. Kada pak napuštate grad na dulje vrijeme ili samo odlazite negdje za vikend, obavezno isključite termostat kako biste dodatno uštedjeli na potrošnji.

2. Ne spuštate rolete

Budući da rolete i zavjese utječu na temperaturu u vašem domu to bi moglo dovesti do toga da vaš klima-uređaj radi više, a samim time to će vas i stajati više novca. Pokušajte 'pokrenuti' naviku spuštanja roleta kada rashlađujete prostoriju u domu, odnosno kada vam klima-uređaj radi. Posebno se usredotočite na spuštanje roleta na onim prozorima koji su direktno okrenuti prema suncu. S obzirom na to da dolaze hladniji dani, napravite suprotno i uvijek prije odlaska na posao dignite rolete kako bi se vaš dom zagrijao tijekom dana te biste pritom uštedjeli na grijanju.

3. Ne gasite vodu

Pranje ruku, zubi, brijanje, tuširanje... Sve su to radnje kojima možete bez ikakvih problema uštedjeti, a za to vam je potrebno samo malo dobre volje. Svaki put kad obavljate bilo koju od ovih radnji, zatvarajte mlaz vode - ovim genijalnim, a sasvim jednostavnim trikom možete uštedjeti i do litru vode dnevno!

4. Perete rublje isključivo vrućom vodom

Kada ste u žurbi, sasvim je lako 'propustiti' temperaturu vode i zaboraviti na nju kada koristite perilicu rublja. Dobra vijest je ta da većina odjeće uopće ne treba toplu vodu prilikom pranja. I upravo je ovo jedno od glavnih pravila kada govorimo o uštedi energije i novca - uvijek koristite hladnu vodu kada perete rublje svijetlih boja ili neke druge osjetljive komade odjeće, a za sve ostale predmete koristite toplu vodu, nikada vruću.

5. Predugo se tuširate

Da, sasvim savršeno razumijemo da nema ugodnije stvari od dugog jutarnjeg tuširanja vrućom vodom. Ipak, sigurno i sami možete pretpostaviti da predugo tuširanje vrućom vodom znači i mnogo veću potrošnju. Ako se ne želite (ili jednostavno ne možete) odreći vruće vode prilikom tuširanja, onda barem skratite njegovo trajanje. Isto tako, odlično rješenje za uštedu bilo bi i izbjegavanje svakodnevnog pranja kose jer i ono itekako utječe na veće račune.

6. Ne napunite dovoljno perilicu za pranje posuđa

I ne samo to da je upotreba poluprazne perilice za suđe prije svega izrazito rastrošna, već je i neučinkovita. Kako biste ovu grešku ubuduće spriječili, prije nego što ju idući put upalite, dobro provjerite jeste li sve njezine dijelove dovoljno napunili. Ne samo da ćete uštedjeti na troškovima potrošene vode, već će i suđe biti kvalitetnije oprano!

7. Ne napunite dovoljno perilicu za pranje rublja

Isti princip kao i u slučaju perilice suđa, sada možete upotrijebiti i ovdje. Naime, korištenje poluprazne perilice rublje jako je rastrošno i samo će rezultirati većim računom za vodu. Ako vam koji komad odjeće treba biti čist odmah, a nemate dovoljno ostalog prljavog rublja da biste sve zajedno stavili na pranje, samo taj komad operite ručno. Osim toga, pokušajte biti oprezni pri upotrebi sušillice.

8. Elektroniku uvijek ostavljate priključenu u struju

Čak i ako vaša elektronika nije uključena, njezino stalno držanje priključeno u struju svejedno troši energiju (tada to nazivamo stanjem pripravnosti ili 'fantomskim' gubitkom električne energije). Postoje neki elektronski uređaji koje ćete sigurno htjeti staviti uključene iz očiglednih razloga (poput vaših kuhinjskih uređaja ili televizora), ali stavke koje ne koristite tako često, kao što su DVD uređaj, neki manji kuhinjski uređaji, konzole za video igre, pa čak i punjači mobitela, trebate obavezno isključiti iz napajanja kada ih ne upotrebljavate.

9. U hladnjaku držite previše hrane

Jeste li znali da prevelika količina hrane u vašem hladnjaku može negativno utjecati na njegov rad, ali i samim time na samu potrošnju struje? Naime, ni hladnjak ni zamrzivač nisu najučinkovitiji kada su prepuni. S obzirom na to da pretjerano napunjen hladnjak može uzrokovati blokiranje otvora koji služe dotoku zraka (što utječe i na samu cirkulaciju zraka), o tome je itekako potrebno voditi računa. Hladnjak stoga nikada ne bi smio biti potpuno napunjen jer to ometa njegov rad i povećava potrošnju, tri četvrtine sasvim je dovoljno.

10. Ne gasite svjetlo kada izlazite iz prostorije

Je li nam prekomjerna osvijetljenost u domu uistinu toliko potrebna? I ovdje pritom mislimo na svjetlo dobiveno umjetnom rasvjetom. Najlakši način za uštedu struje u domu upravo je stvaranje pametne i nadasve korisne navike gašenja svjetla svaki put kada izlazimo iz prostorije. Isto tako, odličan savjet kako još kvalitetnije uštedjeti na rasvjeti u domu jest ugradnja genijalnih štednih žarulja.

Foto: Shutterstock, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:39