NOVOSTI U 2018. GODINI

Uvodi se registar certifikatora i izdanih energetskih certifikata

Energetski certifikati možda će poskupjeti, ali se više neće moći neovlašteno izdavati

Prije dva mjeseca na snagu je stupio novi Pravilnik o energetskom pregledu zgrada kojim je iz temelja izmijenjen način izračuna, izrade i izdavanja energetskog certifikata za zgrade. No, što to zapravo znači za certifikatore, a što za vlasnike zgrada te koje nas još novosti očekuju ove godine?

Energetsko certificiranje u Hrvatskoj radi se već sedam godina, tijekom kojih je izdano gotovo 200.000 certifikata, a nedavno je u naše zakonodavstvo u potpunosti implementirana Direktiva EU iz 2010. godine.

Naime, od 1. listopada 2017. na snazi je novi Pravilnik o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, a ujedno je donesena i nova Metodologija provođenja energetskog pregleda.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja ističu da su se energetski razredi, prema odredbama starog pravilnika, određivali prema specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje Qhnd, dok se novim Pravilnikom propisuje određivanje energetskog razreda zgrade prema primarnoj energiji Eprim, što je obveza prema EU Direktivi iz 2010. godine. Što to znači za certifikatore, a što za vlasnike zgrada, pojasnila nam je predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora, Goga Tropčić Zekan.

FASADA

- Najjednostavnije rečeno, novim je Pravilnikom iz temelja izmijenjen način izračuna, izrade i izdavanja energetskog certifikata za zgrade - kaže i nastavlja kako su se zgrade do sada certificirale isključivo prema energetskim svojstvima vanjske ovojnice, jednostavnije rečeno “prema fasadi”. Pritom su dobra izolacijska svojstva vanjskih zidova, krov i dobri prozori značili i dobar energetski certifikat zgrade, neovisno o energentima koji se koriste, kao i o kvaliteti sustava tehničkih sustava, tj. grijanja, hlađenja, rasvjete i slično.

- Sada se pri određivanju energetskog razreda zgrade osim ‘fasade’ u obzir uzimaju i tehnički sustavi i energenti, što daje puno realnije informacije (su)vlasnicima i korisnicima zgrada - kaže.

Zgrade su se dosad certificirale isključivo prema energetskim svojstvima vanjske ovojnice, jednostavnije rečeno prema fasadi, a sada se u obzir uzimaju i tehnički sustavi i energenti, što daje puno realnije informacije vlasnicima i korisnicima zgrada

Od 1. listopada certifikati se izdaju isključivo putem Informacijskog sustava energetskih certifikata (IEC). Riječ je o web aplikaciji (https://eenergetskicertifikat.mgipu.hr) koja omogućuje ovlaštenim osobama za energetsko certificiranje elektroničku izradu, izdavanje i pohranu energetskih certifikata i unos podataka o energetskom stanju zgrade. Tako svaki izdani certifikat dobiva svoj jedinstveni barkod i jednom nakon što je izdan, nije ga moguće više mijenjati. Također, iz Ministarstva najavljuju kako će građanima putem IEC-a tijekom 2018. biti omogućen uvid u Registar ovlaštenih osoba (certifikatora) i Registar važećih energetskih certifikata.

- Uvođenjem Registra certifikatora i certifikata konačno će se onemogućiti bilo kakvo neovlašteno izdavanje certifikata. Vlasnici nekretnina moći će, na vrlo jednostavan način, provjeriti vjerodostojnost svoga certifikata. Hrvatska udruga energetskih certifikatora se već godinama zalaže za javnu objavu registra certifikata te iskreno pozdravljamo ove novosti u zakonodavstvu - kaže Tropčić Zekan.

Dodaje kako sve to za energetske certifikatore znači velike promjene, budući da se mijenja način izračuna energetskih svojstava zgrada, što znači da se povećava obim posla, a dodatno je u potpunosti promijenjen način izdavanja certifikata. Znači li to da bi uskoro mogli očekivati veće cijene energetskih certifikata, predsjednica HUEC-a nije htjela spekulirati, ali je istaknula kako je, realno, obim posla veći, pa bi samim time i cijene trebale biti veće.

PREGLED

- Međutim, poznato je da cijene uvijek diktira tržište. Za vlasnike i suvlasnike zgrada ne bi trebalo biti značajnijih promjena, osim što će njihov novi certifikat sadržavati sveobuhvatnije informacije o njihovoj nekretnini - smatra i pojašnjava cijeli postupak energetskog certificiranja.

- Prvi je korak energetski pregled, koji služi prikupljanju svih podataka potrebnih za izračun energetskog svojstva zgrade te podataka o potrošnji energije i vode. Energetski certifikator bi trebao prikupiti sve podatke o građevinskim dijelovima zgrade; ako imate projekte svog stana ili kuće, to će biti od velike pomoći. Ako nemate, potrebno je sve izmjeriti i napraviti tako zvani snimak postojećeg stanja - kaže.

Energetski certifikat moraju imati nove zgrade prije izdavanja uporabne dozvole, zgrade javne namjene čija je površina veća od 250 kvadrata i svaka nekretnina na tržištu površine iznad 50 kvadrata. Stanovi i poslovni prostori u zgradi bez obzira na veličinu, moraju imati energetski certifikat kod prodaje, dok je energetski certifikat u slučaju iznajmljivanja obavezan od 1. siječnja 2016. godine. Certifikat izdan za zgradu važeći je i za sve stanove i poslovne prostore unutar te zgrade, a može se izraditi i za pojedine stambene ili poslovne jedinice

Slijedeće što će certifikatora zanimati su tehnički sustavi, odnosno kako i čime se grijete, kako zagrijavate potrošnu toplu vodu, imate li sustav hlađenja, na koji način trošite vodu i slično, a zatražit će vas i račune za potrošnju energije (plin, toplana, električna energija, drva, lož ulje...) i vode, i to za unatrag nekoliko godina.

KRAJNJI CILJ

- Nemojte se začuditi ako vas certifikator pita o vašim navikama - koliko boravite u stanu/kući, o unutarnjoj temperaturi koju održavate, o kuhanju, korištenju električnih uređaja i rasvjete, o potrošnji vode i slično. To je potrebno kako bi se što točnije napravio takozvani model potrošnje energije. Sve to nam je potrebno jer energetski pregled i certifikat ne služe samo za određivanje energetskog razreda, već je krajnji cilj prijedlog mjera primjenom kojih možete poboljšati energetsku učinkovitosti i tako smanjiti svoje troškove za energiju i vodu - prepričava.

Dodaje kako će u certifikatu i izvještaju biti navedeno i opisano što se sve možete poboljšati, koliko trebate uložiti, koliko ćete uštedjeti i za koliko vremena će se vratiti vaša investicija. Neke investicije vraćaju se već za par mjeseci, a neke za više godina, a na vama je da odlučite želite li investirati ili ne.

- U samom certifikatu bit će vam navedena dva energetska razreda. Prvi označava energetski razred zgrade samo prema građevinskom dijelu (kao što je bilo i do sada), a drugi označava energetski razred zgrade prema ukupnom energetskom svojstvu (građevinski dio + tehnički sustavi). Pri tome oba energetska razreda mogu biti ista, ali i potpuno različita. Energetski razred se i dalje označava od A+ do G, a certifikat vrijedi deset godina - zaključuje.

ZANIMLJIVOSTI U BROJKAMA

45.000 kuna maksimalna je novčana kazna za pravne osobe za različite prekršaje: ako poslove za koje je osoba ovlaštena za certificiranje ne obavlja stručno samostalno, neovisno ili nepristrano, ako ne radi u skladu s važećim propisima i pravilima struke, ako ne vodi evidenciju o izdanim energetskim certifikatima i obavljenim energetskim pregledima, ako izda certifikat unatoč zabrani propisanoj za određene slučajeve... (novčane kazne za fizičke osobe za ove prekršaje iznose do 30.000 kuna)

30.000 kuna maksimalna je novčana kazna za pravne osobe kao vlasnike zgrada za koje energetski certifikat nije pribavljen, iako je to propisano kao obveza. Primjerice, prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup, radi javnog izlaganja... (za fizičke osobe kao vlasnike zgrada kazne iznose do 10.000 kuna

187.811 energetskih certifikata izdano je u Hrvatskoj do početka prosinca 2017. godine. Najviše je zgrada u C razredu

50 energetskih certifikata dosad je proglašeno nevažećima, a u tijeku je postupanje po rezultatima provedene neovisne kontrole 250 certifikata

* Izvor: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

ZAŠTITA OKOLIŠA

Zasad ništa od certifikata o CO2

Prije nekoliko godina najavljivana je mogućnost uvođenja dodatnog energetskog certifikata koji bi pokazivao koliko pojedina zgrada ispušta CO2 u atmosferu, a koji ima više država članica EU. Međutim, iz nadležnog Ministarstva još jednom ističu kako se kod nas u skorije vrijeme ne planira uvoditi takav certifikat.

- Hrvatska se odlučila na sustav certificiranjem u odnosu na energetske potrebe zgrade za energijom, iz razloga što je kroz iskazanu potrošnju energije građanima lakše ilustrirati dobrobiti energetski učinkovitih zgrade nego kroz iskazivanje emisija CO2. Naime, građanima koji nisu stručnjaci u području zaštite okoliša tone emisija CO2 su prilično apstraktan pojam - kažu u Ministarstvu.

PITALI STE

Tko može biti certifikator?

Osoba ovlaštena za energetske preglede zgrada i energetsko certificiranje može biti magistar ili diplomirani inženjer arhitektonske, građevinske, strojarske ili elektrostruke s najmanje pet godina iskustva u struci i završenim programom osposobljavanja. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovlaštenja izdaje na pet godina, a obnavlja ih uz uvjet stalnog stručnog usavršavanja.

- Hrvatska udruga energetskih certifikatora stručna je neprofitna udruga koja okuplja članove na dobrovoljnoj bazi. Dakle, angažirate li certifikatora, bitno je provjeriti ima li on ili ona važeće ovlaštenje izdano od Ministarstva, a ne radi li se o članu ili članici udruge. Udruga ima trenutno dvjestotinjak članova, pravnih i fizičkih osoba ovlaštenih energetskih certifikatora, a svi podaci o članovima nalaze se na našoj web stranici - napominje Goga Tropčić Zekan.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 00:13