OPREZA NIKAD DOSTA

Vrijeme je da zavrnete rukave: Ove stvari morate očistiti kad se gripa pojavi u vašoj obitelji

 SINENKIY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ne znamo koje vi navike imate, ali mi volimo, nakon što se pojavi viroza, zavrnuti rukave i baciti se na dezinficiranje prostora

Iako zasada podaci ne bilježe tradicionalnu najezdu gripe ipak je sigurno da je ona negdje tu ili će se uskoro pojaviti. Vjerojatno vam je poznat onaj naugodni osjećaj koji ova prehlada nosi sa sobom i svi ju vrlo rado želimo izbjeći pod svaku cijenu. Ostati zdrav i netaknut pod niskim temperaturama kada se virusi razmnožavaju na sve strane nije ni malo lako, ali ipak postoje neke sitnice koje vam mogu pomoći da koliko toliko obranite svoj organizam, a i zdravlje onih vaših najbližih.

image
IMGORTHAND/GETTY IMAGES

Ne znamo koje vi navike imate, ali mi volimo, nakon što se jednom pojavi viroza u našim stanovima, zavrnuti rukave i baciti se na čišćenje i dezinficiranje prostora, bar oni koji imaju snage za to. Konstantno kašljanje, curenje nosa, papirante maramice na sve strane idealan su razlog da se stvari malo dovedu u red.

image
SOLIDCOLOURS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prvo je potrebno krenuti od sredstava za čišćenje koje imate u svome domu ili ih morate nabaviti. Nužno je da su to dezinfekcijska sredstva, iako možete sami pripraviti takvo jedno sredstvo od prirodnih sastojaka, svakako imajte na umu da je njihova moć dezinficiranja ipak nešto slabija od kupovih sredstava koji u sebi sadrže neke kemikalije. Ako se ipak odlučite za prirodne dezificijense da biste pojačali učinak ponovite brisanje nekoliko puta. Jednostavne krpe od mikrofibre koje se mogu kupiti skoro u svakoj trgovini bit će vaš najbolji pomoćnik, iako ne niječemo kvalitetu drugih vrsta, mi smo se uvjerili u svoj dobar odabir. Nismo sami isprobali, ali smo saznali da postoji taj jedan čudotvorac u uništavanju bakterija po stanu, a zove se čistač na paru, ako ste u mogućnosti nabaviti ga uvelike ćete si olakšati život. I konačno kad prebrišete sve potrebne površine nemojte biti lijeni i dajte svome domu malo mirisa, tako što ćete u vodu dodati 20 kapi mirisnog ulja i sve površine još jedom nasprejati s time.

image
i
ANNA SADOVSKAIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Drugi korak je svježi zrak i svjetlost. Rastvorite sve prozore i vrata i sve drugo što se da otvoriti i pustite da se prostorije prozrače, a ako imate raspršivače mirisa, dodajte nekoliko kapi citrusa u njih tako da vam dom dobije dodatnu svježinu u zraku.

Sada se možete uhvatiti u koštac s pravim prljavim problemima.

1. Posteljina, deke i ostala "bolesna" odjeća

Poznato je da se tijekom viroze više znojimo pa je svakako potrebno redovno mijenjati i prati posteljinu ili bilo koje deke koje su dolazile u dodir s oboljelima kao i odjeću koju su nosili u to vrijeme. Stavite se u perilicu i operite na najvećoj temperaturi koju materijal dopušta, za ovo će vam možda trebati više tura, ali ništa zato, zdravlje je ipak na prvom mjestu. Bilo bi dobro da operete i jastuke koji također mogu ići u perilicu, samo pripazite da ju ne preopteretite.

image
WSFURLAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Madraci

Moguće je da u cijelom procesu bolovanja nešto od nepoželjnih tekućina završi i na madracu. Ako imate navlaku na njemu jedostavno ju skinite u operite u perilici, a ako ne onaj čistač na paru će vam dobro doći ili jednostavno prebrišite madrac mokrom krpom i ostavite ga da se dobro suši. Kvalitetno rješenje za uklanjanje bakterija s madraca je i izloženost svjetlu te svježi zrak. Postoji li način da madrac na taj način provjetrite učinili ste dovoljno za njega.

3. Kupaonica

Ako u stanu imate više od jedne kupaonice potrudite se da zaražene ukućane usmjerite samo na jednu tako da biste spriječili širenje zaraze. Kupaonicu je potrebno detaljno izribati s dezinfekcijskim sredstvima ili čistačem na paru ako želite izbjeći upotrebu kemikalija. Umivaonik, školjka, tuš kabina ili kada su i nače rasadnici bakterija stoga nemojte se ustručavati posvetiti više vremena čišćenju ovog dijela vašeg doma.

image
DJEDZURA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Četkica za zube

Bacite ju, naravno ako koristite one jeftinije. Nemojte se zamarati s time, nego jednostavno nabavite novu i biti ćete sigurni. U slučaju da imate trajne ili novu četkicu za zube u čašu ulijte hidrogen peroksid dovoljno da pokrije glavu četkice i ostavite da odstoji 30 minuta, nakon toga ju dobro isperite i ponovno je spremna za korištenje.

5. Ručnici

Izmjenjute svakodnevno ručnike i ako vas je više u kućanstvu potrudite se da svatko ima svoj ručnik. Da biste si olakšali život s pranjem ručnika koristite papirnate ručnike za sve što je moguće. Nakon korištenja operite ručnike na najvećoj dopuštenoj temeraturi, a ako slučajno imaju čudan miris dodajte ocat pri pranju da ga uklonite.

image
2K STUDIO/GETTY IMAGES

6. Plišane i plastične igračke

Uglavnom sve plišane igračke mogu se prati u perilici, stoga skupite ih na hrpu i na pranje. S obzirom da ih djeca razvlače po cijele dane po kući na njima se skuplja velika količina bakterija, a na taj način se i rasprostranjuju po cijelom prostoru. One koje ne mogu u perilicu operite ručno ili s čistačem ma paru, što isto vrijedi za ove plastične.

7. Često dodirivane površine

Prekidači, kvake, radne površine... sve takozvane "tvrde" površine u kući su sklone skupljanju velikog broja bakterija. Dobro ih prebrišite ili parom ukonite te male nesretnike s njih.

image
ELECTRAVK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. Elektronički uređaji

Prebrišite i sve elektroničke sprave koje ste koristili od mobitela, tableta, računala, tipkovnica, upravljača, televizije. Maramice za čišćenje su dobar odabir za ovaj slučaj ili jedostavno možete pamučne blazinice namočiti u alkohol i učiniti isto, kao i s krpom od mikrofibre koju možete naprskati s hidrogen peroksidom.

image
RECEP-BG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

9. Kante za smeće

Ne zaboravite oprati ta čudovišta koja i inače sadrže vojsku bakterija, a pogotovo sada kada se u njih odlaže velika količina otpada koji je jednako tako obiluje nametnicima. Dobro ju isperite s vodom i dezificijensima i mirni ste.

image
ZORANM/GETTY IMAGES

10. Kuhinja

Bilo bi pametno da se u vijeme viroze zaraženi što manje kreću po kuhinji tako da ne biste bili primorani prati kompletnu kuhinju i sve što držite u njoj. Ono što je nužno prebrisati su radne površine i sve kvake koje postoje u kuhinju uključujući i onu na hladnjaku ili štednjaku. I ovaj dio možete naprskati s hidrogen peroksidom, ostaviti nekoliko minita pa sve prebrisati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:10