stil se ne može kupiti

Za izvrsno uređenje ne treba vam puno novca!

 

Osvježenje interijera ne mora uvijek značiti veliki trošak ni znatne preinake u našem životnom prostoru. Ponekad je dovoljno prostor promotriti na drukčiji način! Svaka promjena koju napravimo, od sitnih do velikih izmjena, unijet će dašak svježine u naš dom. No, svi možemo prije blagdana malo osloboditi svoj interijer od suvišnih stvari koje nam zapravo ne trebaju. Čim pobacate nakupljene novine, letke, staru poštu, plastične boce i vrećice koje se brzo uspiju nakupiti u stanu, već ćete lakše disati. Osim tog klasičnog savjeta, donosimo vam još nekoliko ideja kako unijeti promjene u svoj dom a da zbog toga ne zagazite u minus!

Anna Sullivan, Unsplash

Promijenite raspored.

Najučinkovitiji način da potpuno besplatno osvježite svoj dom jest da promijenite raspored postojećeg namještaja. Sve što vam treba su papir, olovka, malo volje i snage da podarite novi život svojoj dnevnoj ili spavaćoj sobi. Promijenite orijentaciju dnevne sobe, odvojite namještaj od zidova, zamijenite namještaj iz dnevne namještajem iz spavaće sobe, testirajte različita rješenja i pokušajte stvoriti bolju protočnost prostora.

Okrenite tepih!

Ovaj je savjet najčešće primjenjiv na orijentalne tepihe jer se okretanjem tepiha izlaže pogledima tekstura njegova tkanja i zagasitije boje koje se nalaze na njegovoj poleđini. Ako vam je tepih dosadio, prije nego što ga odlučite izbaciti iz svog prostora pokušajte ga okrenuti, možda vas s druge strane čeka iznenađenje!

Instagram @craigmilran

Ukrasite dom zelenilom.

Otiđite udahnuti malo svježeg zraka, prošetajte parkom i obratite pozornost na svijet oko sebe. U prirodi se bez puno muke mogu pronaći otpale grane koje bi svojim oblikom bile izrazito zanimljiv i skulpturalan detalj u interijeru. Izvucite lijepu vazu iz dubine ormara i ukrasite svoj dom komadićima prirode!

Logan Nolin, Unsplash

Ogolite nešto do samih osnova.

Ako živite u starijem prostoru, velike su šanse da ste naslijedili koji obnovljeni stari komad namještaja ili su dijelovi interijera više puta bojeni i lakirani. Jeste li se ikad zapitali kako bi sve izgledalo u izvornom obliku? Pokušajte skinuti nakupljenu boju sa starinske komode, otkrijte stare grede i dodajte svom prostoru malo patine za poseban šarm!

Deborah Diem, Unsplash

Iskoristite ostatke boje za osvježavanje.

Nakon većih pothvata bojenja često nam ostanu kantice s malo neiskorištene boje. Zašto je ne biste iskoristili za osvježavanje manjih komada namještaja kao što su stolice, obojili samo mali dio zida kako biste ga vizualno odvojili ili se poigrali stvaranjem uzoraka na zidovima?

Potrudite se oko starijeg komada namještaja.

U kutku sobe skriva se stara komoda ili stolić s kojim ne znate što biste? Ne uklapa se sasvim u vašu ideju o uređenju interijera? Naš savjet - potrudite se! Pokušajte smjestiti taj komad namještaja na neočekivano mjesto i uložite malo truda kako biste ga pretvorili u ukras. Smjestite na taj stolić vazu s cvijećem, nekoliko svojih najdražih knjiga, koju fotografiju i pokušajte ih stilizirati. Tek kad sve probate i taj vam se komad i dalje ne sviđa, bacite ga ili proslijedite.

Christian Mackie, Unsplash

Pročistite svoje uređenje.

KKada postanemo zasićeni onim što nas okružuje, prije velikih i drastičnih promjena korisno je ukloniti većinu, ako ne i sve ukrasne elemente i dopustiti si boravak u praznom prostoru. Postupno potom počnite vraćati svoje najdraže predmete, promijenite njihov raspored i stvorit ćete planski uređen prostor koji neće djelovati natrpano i neuredno.

Ukrasite prostor dječjim radovima.

Obiteljski domovi često su prepuni šarenih umjetničkih radova najmlađih članova obitelji pa zašto ne biste odabrali najsimpatičnije i uokvirili ih? Neka takvi radovi krase vaše zidove i mamit će vam osmijeh na lice kad god ih ugledate.

Annie Spratt, Unsplash

Osvježite spavaću sobu novim tkaninama.

Zamijenite deke kojima se pokrivate, osvježite svoju posteljinu, preko zaglavlja kreveta koje vam je dosadilo prebacite pokrivač koji će svojim uzorkom i teksturom dati novi izgled vašem krevetu i pretvoriti vaše zaglavlje u meki naslon. Iskombinirajte različite uzorke i teksture tkanina kao ukras na krevetu i pretvorite svoju spavaću sobu u udobno more prekrivača u koje ćete se navečer s guštom uvlačiti.

Chang Duong, Unsplash

Izvucite stvari iz djetinjstva i ponosno ih izložite.

Sigurno u nekoj uredno spremljenoj kutiji čuvate svoje stare igračke i igre, pokoju staru fotografiju i sjećanja na neka prošla vremena. Izvucite ih na svjetlo dana i podarite im novi život na svojim policama!

Presložite police.

Kad već spominjemo police, presložite ih na novi način! Popunite ih sitnicama, promijenite njihov raspored, složite knjige po bojama ili izdvojite one s najljepšim naslovnicama te ih izložite pogledima.

Logan Cameron, Unsplash

Stvorite prostor za čitanje.

Odgurajte svoju najdražu fotelju u kutak prostorije, dodajte stari stolić, rasvijetlite sve ukrasnom lampom, nabacite koji jastučić i stvorili ste si kutak u kojem ćete s užitkom čitati o dogodovštinama svojih najdražih književnih ličnosti.

Razmišljajte kao profesionalni stilist.

U našim se interijerima često nakupljaju nasumično odabrani i slučajno odloženi predmeti jer nismo uvijek u mogućnosti zaista promisliti što želimo da nas okružuje. Kada nađete malo vremena, potražite na internetu (i našoj stranici) ideje i primjere domova s uređenjem koje vas nadahnjuje i pokušajte ih primijeniti! To ne znači da morate odmah u nabavu novih i uzbudljivih dekorativnih komada, nego da stvari koje već posjedujete počnete gledati novim očima. Spojite nespojivo, iskušavajte različiti raspored detalja, napokon razvijte te fotografije s ljetovanja koje čame na vašem računalu i usto se dobro zabavite!

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:42