Opasna po zdravlje

Zašto uvijek treba držati otvorena vrata perilice za rublje: Da, čak i ako je ne koristite

Unsplash

 Emily Chung
Plijesan u vašoj perilici ne samo da čini da vaša odjeća smrdi odvratno, također može postati opasna po zdravlje

Jeste li ikada otvorili perilicu nakon što ste oprali rublje i otkrili da vam odjeća malo smrdi na plijesan? To se obično događa uglavnom kada na nekoliko sati ili dana zaboravite oprano rublje u perilici pa je potrebno ponovno pokrenuti proces, ali ako i nakon toga vaša odjeća ipak ne miriši onako kako bi trebala, možda imate malo veći problem – a to je plijesan u perilici.

image
Unsplash

Prema riječima Alessandra Gazza iz Emily's Maids, službe za čišćenje kuća u Dallasu, uređaji poput perilica rublja posebno su osjetljivi na rast plijesni. "To je mračno, stalno vlažno područje koje je većinu vremena zatvoreno", kaže Gazzo. Iako se rast plijesni može dogoditi u svakoj perilici, kaže da su uređaji s prednjim punjenjem posebno ranjivi jer je vjerojatnije da sadrže gumu, koju plijesan koristi kao izvor hrane. (Kaže da se plijesan može hraniti i ostacima deterdženta i omekšivača.)

Plijesan u vašoj perilici ne samo da čini da vaša odjeća smrdi odvratno. Također može postati opasna po zdravlje, osobito ako nastavi rasti. Najbolji način da to popravite? Pa, prvo, ublažite problem. Bitno je da temeljito očistite i dezinficirati svoju perilicu (uključujući gumene dijelove i ladicu za deterdžent, za koju Gazzo kaže da je još jedno mjesto za razmnožavanje plijesni). Da biste to učinili, dodajte izbjeljivač i pokrenite proces pranja perilice s vrućom vodom (ili možete probati mješavinu sode bikarbone i octa).

image
Unsplash

Međutim, pravi posao je u održavanju, a Gazzo ima jednostavan, ali pametan trik za održavanje tog svježeg mirisa rublja. "Budući da plijesan voli tamna, vlažna mjesta, morate pokušati učiniti upravo suprotno: uvesti stalnu ventilaciju i, ako je moguće, sunčevu svjetlost", kaže.

Svaki put kada završite s pranjem u perilici, držite vrata otvorena umjesto da ih zatvarate - da, čak i ako je ne koristite. Gazzo kaže da će svježi zrak uzrokovati brže isparavanje vode, u konačnici osiguravajući da vaša perilica ostane suha i bez plijesni, a da vaša odjeća miriše onako kako želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:15