čista budućnost

Škole kakva u Splitu niče nema u Europi! Imat će i hotel s 4 zvjezdice: ‘Pogledajte akademis, srž nastave novog doba‘

Škole kakva u Splitu niče nema u Europi! Ravnatelj puca od ponosa: ‘Pogledajte, ovo je akademis, srž nastave novog doba‘

Ovo je čista budućnost, ‘teška‘ 18 milijuna eura!

 Vojko Bašić/Cropix

Tika-taka sat otkucava, do 1. kolovoza gradilište na Spinutu, na kojem se rađa nova zgrada Turističko-ugostiteljske škole, mora biti ušminkana cakum-pakum. Upravo zato na njemu se događa ljudski mravinjak na osam tisuća kvadrata ogromnog školskog kompleksa. Zato 150 radnika, domaći, stranci, jedno osam nacija zaposlenih u splitskoj tvrtki "Tromont", trči svatko za svojim poslom.

Neće to biti obična prosvjetna ustanova. Ovdje se rađa nešto jedinstveno u cijeloj Hrvatskoj, po ovom konceptu najmodernije i u Europi. Split je ove godine krcat radovima, na istoku se rađa žnjanski plato, na zapadu se ušminkava moderna škola. U sredini su niknuli neboderi, jedan od njih je najviši u Hrvatskoj. Lijepe se stvari pod Marjanom događaju.

No vratimo se mi na školsko gradilište, kojim smo se prošetali uzduž i poprijeko. I s one strane rampe gledali Splićane koji su mu također došli u vižite. Komentiraju s ceste, mjerkaju što bi u nekom kutku moglo biti.

image

Zgrada sa svih strana privlači pažnju

Vojko Bašić/Cropix

Evo, reći ćemo vam, u sjevernom dvorištu vlastita trafostanica, u središtu zgrade sportska dvorana, na istoku su učionice, gore na katu dnevni boravak i kantina, okolo praktikumi. A na zapadu akademis, prostor s dva restorana, kuhinjom, te 19 jedinica za iznajmljivanje. Između su konferencijska sala, multifunkcionalne dvorane, društveni prostori, terase...

Ovo je čista budućnost "teška" 18 milijuna eura, od čega je 11 financirala županija, četiri su stigla iz europskih sredstava, ostatak iz drugih projekata.

Najmodernije u Europi

image

Veliko gradilište na zapadu grada

Vojko Bašić/Cropix

– Velika su to sredstva, ali je i velika budućnost, nešto najmodernije i kod nas i u Europi u srednjoškolskom konceptu. Siguran da ćemo privući pažnju europske srednjoškolske branše, toliko da će nam i oni poželjeti doći u posjet. Jer ovo što nudimo je spoj edukacije i prakse u realnom vremenu, nešto u ovakvom konceptu rijetkost u širem okviru.

Već sada imamo pun raspored za posjete učenika iz strukovnih škola naše županije. Po tjedan dana će biti kod nas na edukaciji. Zamislite koliko smo narasli, s 2,5 tisuća kvadrata skočili smo na osam tisuća. Ovo je oživotvorenje moga sna, nakon 15 godina ravnateljskog staža, u svom četvrtom, posljednjem mandatu mogu mirno otići u mirovinu. Sretan sam da sam bio sudionik velike prekretnice u povijesti ove škole – u dahu nam kaže ravnatelj Ivo Bilić.

image

Ravnatelj škole Ivo Bilić bio je vizionar

Vojko Bašić/Cropix

Prije 12 godina, kada je pred sobom gledao prezentaciju projekta, onaj mali crv u njemu razmišljao je kako će to biti utopija. Ma vraga utopija, sada pred sobom svaki dan promatra kako se na gradilištu dižu veliki smeđi oblaci prašine. Kuljaju oni ispod kotača kamiona i bagera. Unutra, u objektu, vide se zastori od fine maglice, koja radnike što rade završna brušenja unutrašnjih ploha boje kompletno u bijelo. Skeptici bi rekli, neće biti gotovo do roka, ima tu još puno posla. Poravnavanja zemljišta, gradnja parkinga, hortikulturno uređenje, unutrašnje uređenje...

No nema mjesta za takve misli, kaže ravnatelj, nastava u školi startat će 2. rujna. Učenici koji su zadnje dvije godine bili podstanari na osam dislociranih splitskih lokacija, ovdje će školsko zvono tada pozvati u klupe. Stoga, ne berite brigu, sve je spremno za finalne radove, glancanje, ubacivanje opreme koja već čeka u splitskom škveru. Jedan dio je već i montiran.

image

Školsko zvono će učenike u klupe pozvati 2. rujna

Vojko Bašić/Cropix

Kao američki college

– Bit će spremno kako smo i planirali. Evo da vam pokažemo što nas sve čeka, u prizemlju je velika moderna sportska dvorana s tribinama, pokraj nje svlačionice, garderobe, sobe za sastanke. U središtu prizemlja je veliki slobodni prostor koji funkcionira i kao mjesto za druženje. Na središnjem dijelu prvog kata je kantina, od nje je staklenom stijenkom odvojena kosina s betonskom skalinadom na kojoj će se nalaziti drvene oplate. To će biti prostor s velikom televizijom na sjevernom zidu, a funkcionirat će kao dnevni boravak. Nešto nalik onome što se viđa i na američkim koledžima – kaže ravnatelj Bilić.

Pokraj stubišta se nalazi školska recepcija, u istočnom krilu su učionice. Školom dominira industrijski stil uređenja, kombinacija betona i željeza. U istočnom bloku se nalazi i multifunkcionalna dvorana s kosim sjedećim dijelom, učionice, zbornica, sobe za nastavnike. Ima i dio za posebne programe. Ali ono što je čini istaknutom je akademis. To je mjesto na kojem će se događati škola budućnosti.

image

U akademisu će biti hotel s četiri zvjezdice, u kojem će učenici obavljati praksu

Vojko Bašić/Cropix

– To je srž nastave novog doba koja se nalazi u zapadnom krilu. U njemu će biti turistička agencija i smještajni objekt sadržaja pod nazivom akademis. Ovako ćemo pojasniti: u njemu će biti mjesto učenja koje funkcionira i kao hotel od četiri zvjezdice s 19 jedinica, od toga dva apartmana i recepcijom. U sklopu tog kompleksa imamo i dva restorana s po 40 mjesta i vinoteku koja u svakom trenutku može postati prostor za okupljanje, prezentacije, degustiranja... Vani će biti igralište i terasa s kafićem – kaže.

Što akademis predstavlja? Spoj gradske ugostiteljsko-turističke ponude, ali i prostor u kojem će učenici pod paskom nastavnika stjecati praktično iskustvo.

image

Radovi u kabinetima i praktikumima ušli su u završnu fazu

Vojko Bašić/Cropix

Hotel i agencija

– U akademisu, restoranima, vinoteci i turističkoj agenciji koju ćemo tu također imati, učenici i polaznici cjeloživotnog obrazovanja imat će doticaj s realnim tržištem rada. U kontroliranim uvjetima uz pomoć mentora školsko će znanje implementirati u konkretnoj praksi – kaže ravnatelj Bilić.

Neće svih 650 školskih učenika raditi u tom hotelu, bit će odabran dio kojima će se ugovorom financirati angažman sukladno broju održanih sati s prakse i državnih odredbi. A cijeli će proces proći i gostujući učenici, koji će se u školi izmjenjivati kroz pet tjedana. Škola će i službeno biti puštena u rad krajem rujna, kada se i inače slavi njezin dan, no fešta puna događanja trajat će cijeli tjedan.

image

Škola u prizemlju ima i vanjski trg

Vojko Bašić/Cropix

Turističko-ugostiteljska škola inače nudi sedam zanimanja u četverogodišnjem obrazovanju, hotelijersko-turistički tehničar, hotelijersko-turistički komercijalist, od trogodišnjih zanimanje kuhar, konobar, slastičar, a tu su i pomoćna za djecu s teškoćama, pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar. Otvara se i novo, turistički tehničar destinacije. Radi se i na modularnim pristupima koji omogućuje brzu preorijentaciju iz jednog profila zanimanja u drugo.

– Naša je škola prije šest godina postala Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao jedna od šest škola u Hrvatskoj. Prepoznata je kao mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja, jer joj percipirana važnost povezivanja tržišta rada i obrazovanja, te baziranost na razvijanju novih kurikuluma i programa za cjeloživotno učenje. I zbog svega toga uvrštena je u Plan razvoja Splitsko-dalmatinske županije do 2027. godine. S novom školom možemo samo još više podignuti ljestvicu izvrsnosti – kaže ravnatelj Ivo Bilić.

image

Ovdje se rađa nešto jedinstveno u cijeloj Hrvatskoj

Vojko Bašić/Cropix
image

Školska kantina

Vojko Bašić/Cropix
image

Dnevni boravak s betonskom skalinadom na koju će biti postavljene drvene oplate

Vojko Bašić/Cropix
image

Još malo i počinje završno šminkanje

Vojko Bašić/Cropix
image

Uredit će se i okolišni prostor

Vojko Bašić/Cropix
image

Zgrada sa svih strana privlači pažnju

Vojko Bašić/Cropix
image

Buduća školska dvorana

Vojko Bašić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 14:03