Boris Johnson proveo je drugu noć na intenzivnoj njezi

Boris Johnson proveo je drugu noć u bolnici St Thomas u Londonu na intenzivnoj njezi, objavio je Downing Street. Prema priopćenju vlade on se nalazi na ''pomnom praćenju'', prenosi BBC.
Britanski premijer Boris Johnson
 Leon Neal / AFP

Premijer je ''ugodno, stabilno i dobrog je raspoloženja'', rekao je ministar zdravstva Edward Argar u srijedu.

Premijer je u bolnicu primljen u nedjelju navečer zbog simptoma koronavirusa koji nisu prestajali 10-ak dana prema savjetu svog doktora. U ponedjeljak poslijepodne mu se stanje pogoršalo i prebačen je na odjel intenzivne njege gdje može dobivati terapiju kisikom u slučaju potrebe.U utorak je ministar vanjskih poslova i Johnsonov zamjenik Dominic Raab rekao da je ''uvjeren'' da će se premije brzo oporaviti od svoje bolesti jer je ''borac''.

Na briefingu u Downing Streetu o koronavirusu rekao je da Johnson prima standardnu terapiju kisikom i diše normalno bez dodatne mehaničke pomoći poput ventilatora ili respiratora. Rekao je da je premijer na promatranju na intenzivnoj njezi, što je uobičajena klinička praksa.

Opisujući Johnsona kao prijatelja, a ne samo šefa, Raab je rekao da su sve njegove misli i molitve s premijerom, njegovom obitelji i zaručnicom Carrie koja je također trenutno u samoizolaciji zbog blagih simptoma zaraze koronavirusom.

- Siguran sam da će se izvući iz ovoga jer jednu stvar koju znam o premijeru, on je borac. I vratit će se s kormilom i provesti nas kroz ovu krizu u kratkom roku.

Kraljevska obitelj također je prenijela poruku brzog ozdravljenja Johnsonu. Kraljica Elizabeta II rekla je da je u mislima s njegovom obitelji i želi premijeru ''potpuni i brz oporavak''.

Vlada je također poručila da neće razmotriti u ponedjeljak prema planiranome opuštanje mjera izolacije. Argar je na jutarnjem programu BBC-a Breakfast odgovorio da još ne postoje znanstveni dokazi koji bi nam omogućili da popustimo mjere.

- Trebamo prijeći vrh epidemije prije no što napravimo takve promjene, a još je rano reći kada ćemo dosegnuti vrh.

Premijer je zabranio javna okupljanja od više od dvoje ljudi i zatvorio sva mjesta koja nisu od nužnosti 23.ožujka. Rekao je da će nakon tri tjedna, 13.ožujka, razmisliti o popuštanju mjera. Ali Downing Street sada odgađa popuštanje. Argar je ljudima savjetovao da ostanu kod kuća ''bez obzira na lijepo vrijeme na uskršnji vikend''.

U međuvremenu su prvi pacijenti primljeni u bolnicu NHS Nightingale u istočnom Londonu - privremenu ustanovu postavljenu u konferencijskom centru ExCel.

Do toga je došlo nakon što se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Velikoj Britaniji uvećao na 6.159 u utorak s rekordnim povećanjem od 786 umrlih u jednom danu. Broj trenutno oboljelih je 55,242.

Na pitanje novinara je li mu uloga zamjenika premijera dala pune ovlasti i odgovornost, Raab je odgovorio da se zalaže za premijera ''kad god je to potrebno'' uključujući vođenje dnevnih sastanaka ''ratnog kabineta'' za borbu protiv koronavirusa. Objasnio je da je kabinet dobio vrlo jasne upute premijera te su usredotočeni na ''potpuno jedinstvo i potpunu odlučnost da implementiraju mjera''.

- Tako da kad se on vrati, nadam se u vrlo krakom roku, mi ćemo napraviti napredak koji bi očekivao i koji bi zemlja očekivala – rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:33