Čelnik eurogrupe poziva na nove fiskalne alate u borbi s koronakrizom

Portugalski ministar financija Mario Centeno pozvao je u utorak kolege u eurozoni da razmisle o novim fiskalnim instrumentima kojima bi se ublažile ekonomske teškoće prouzročene epidemijom koronavirusa.
Portugalski ministar financija Mario Centeno
 CARLOS COSTA / AFP

"Trebali bismo razmotriti opcije kojima bi se u funkciju stavili postojeći instrumenti, ali i ostati otvoreni za razmatranje alternative onima koji su se već pokazali neodgovarajućima", poručio je u pismu ministrima financija ostalih članica eurozone čelnik eurogrupe.

Borba s očekivanom teškom recesijom povezanom s pandemijom koronavirusa neizbježno će dovesti do većih razina dugova, stoji u njegovu pismu koje je na uvid dobila novinska agencija dpa.

"Takav ishod i njegove dugotrajne posljedice ne bi trebali biti razlog za podjele" među članicama, istaknuo je Centeno.

Ministri financija EU-a trebali bi iznijeti prijedloge na sastanku idući tjedan slijedom zahtjeva predsjednika i premijera zemalja-članica čiji su pregovori prošlog vikenda završili neuspjehom.

Pitanja koje fiskalne alate upotrijebiti i u kojoj mjeri ponovno su razotkrila duboku podjelu zemalja eurozone na imućniji, fiskalno konzervativniji sjever nasuprot siromašnijem jugu, daleko sklonijem fiskalnoj integraciji.

Italija i Španjolska snažno se zauzimaju za koronaobveznice, zajednički dužnički instrument koji bi mogao smanjiti njihove troškove zaduživanja i olakšati im pristup novcu. Francuska ih podržava a na suprotnoj su strani Njemačka, Nizozemska i Austrija.

Skupina talijanskih gradonačelnika iz različitih stranaka kupila je danas oglas na cijeloj stranici konzervativnog njemačkog lista Frankfurter Allgemaine Zeitunga (FAZ) kako bi Nijemcima poslala poruku.

U oglasu "dragim njemačkim prijateljima" objašnjavaju da cilj nije zajednička otplata starih dugova već pribavljanje dovoljno novca za izdašan europski plan pomoći u sadašnjoj krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:59