Mario Centeno, predsjednik Euroskupine: Predložili smo mjere za borbu protiv krize, na liderima je da ih prihvate

Upravo smo završili videokonferenciju Euroskupine zajedno s ministrima financija izvan eurozone. Sva naša energija i fokus su na inicijativama za suočavanje s ekonomskom krizom uzrokovanom izbijanjem koronavirusa.Ovdje možete pročitati pismo koje je Centeno uputio Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog vijeća.
Mario Centeno, Eurogroup president and Paolo Gentiloni, economy commissioner
 Aurore Martignoni / EU/ Aurore Martignoni

Dopustite da počnem izražavajući svoje najdublje suosjećanje i solidarnost s građanima i obiteljima pogođenima ovom krizom. Ovo je razorna ljudska tragedija i svi smo pogođeni.

Imali smo sastanak prije samo tjedan dana. A kakvu razliku čini tjedan dana u kontekstu ove krize! U ekonomskom padu, ali i u smjelosti našeg političkog odgovora. U posljednjih osam dana epidemija je uzela snažniji danak našim građanima, poduzećima i općenito našoj ekonomiji. Istodobno, vlade i institucije u EU poduzimaju odlučne mjere.

Danas (u utorak) smo analizirali sve poduzete mjere, kao i inicijative o kojima institucije razmišljaju. Cilj je pripremiti se za sastanak lidera u četvrtak na kojem se očekuju odluke.

Prvo, vidljivo je jačanje našeg fiskalnog odgovora. Samo u jednom tjednu se ukupni iznos fiskalnih mjera na nacionalnoj razini udvostručio i sada se procjenjuje na 2% BDP-a. Sheme podrške likvidnosti poduzeća i radnika povećane su s 10% na više od 13% BDP-a.

Drugo, provode se koordinirane mjere na europskoj razini koje nadopunjuju nacionalne napore. Od našeg posljednjeg sastanka ostvaren je značajan napredak. Kako bi se u našem proračunu osigurala potrebna fleksibilnost, Komisija je aktivirala opću klauzulu odstupanja od naših fiskalnih pravila. Odluke koje je ECB donio prošli tjedan pružile su snažan element jamstva i mi smo ih jednoglasno pozdravili. Također smo pozdravili Komisijin privremeni okvir državnih potpora koji pomaže našim naporima da pružimo javnu podršku našim kompanijama, istovremeno čuvajući ravnopravne uvjete na jedinstvenom tržištu.

Corona Response Investment Initiative (Investicijska inicijativa za odgovor na koronu) pomoći će u pružanju podrške zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima i tržištu rada, tako što će sredstva iz strukturnih fondova biti dostupna za izazove s kojima se suočavamo danas. U tijeku je ubrzani zakonodavni rad kako bi ova inicijativa postala operativna. Prijedlog EIB-a za paneuropsko jamstvo u iznosu od 25 milijardi eura, koje je najavio predsjednik Hoyer (Werner), predstavljat će dodatnih 200 milijardi eura potpore malim i srednjim poduzećima, srednjim tvrtkama i korporacijama koje se bore da ne propadnu u suočavanju s virusom.

Treće, započeli smo raspravu o dodatnim oblicima podrške za jačanje upravljanja krizom i pripremu terena za ekonomski oporavak. Odlučni smo istražiti sve mogućnosti kojima možemo podržati naše ekonomije kako bi prebrodile ove teške trenutke. To uključuje sve naše institucije. Ova je rasprava tek započela i potrebno je još posla da bi se došlo do cilja. Izazov s kojim su danas suočena naša gospodarstva ni na koji način nije sličan prethodnoj krizi. Ovo je simetrični vanjski šok. Ovdje nisu opravdana razmatranja moralnog rizika. To moramo imati na umu kada razmatramo instrumente posvećene koronavirusu.

To se posebno odnosi na sve instrumente ESM-a (Europski stabilizacijski mehanizam) koji su uspostavljeni tijekom posljednje krize. Radujemo se što će biti više inicijativa, od Europske komisije se očekuje da iznese svoj prijedlog osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Naše rasprave napreduju kad je riječ o tehnologiji rada ESM-a jer se možemo nadograditi na već uspostavljeni snažni okvir. Postoji široka podrška razmatranju zaštite od pandemijske krize na temelju postojećeg instrumenta predostrožnosti ESM-a, kao što je Kreditna linija pod poboljšanim uvjetima (ECCL). To bi pružilo dodatnu liniju obrane za euro i djelovalo bi kao zaštita od ove krize koja se razvija.

Karakteristike ovog instrumenta moraju biti u skladu s vanjskom, simetričnom prirodom udara COVID-19. To vrijedi i za sve povezane uvjetovanosti. U kratkom će roku biti usmjeren prema odgovoru na korona virus, a dugoročno se očekuje da će se zemlje vratiti u stabilnost.

Ovaj bi instrument bio dostupan svim zemljama za prijavu, pojedinačno. Veličina dostupnog instrumenta mogla bi se nalaziti u rasponu od 2% BDP-a članova, kao mjerilo. Iako je široka podrška članova ovim odredbama, potrebno je više rada na detaljima.

Ta rasprava je u mandatu lidera da istraže mogućnosti među institucijama za koordinirani odgovor EU-a. Omogućit će mi da ima ga u četvrtak iznesem. Radujemo se njihovim smjernicama i spremni smo implementirati odluku ubrzo nakon toga. Kolektivno, nastavit ćemo činiti sve što je u našem dosegu, pa i više od toga, da pružimo podršku našim građanima i gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:25