Novi napad SAD na EU. Trump planira uvesti uvozne carine i do sto posto na robu vrijednu 3,1 milijarde dolara

Sjedinjene američke države uvesti će nove carine na robu vrijednu 3,1 milijarde dolara koja se izvozi iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Ujedinjene Kraljevine, prenio je Bloomberg. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa opet prijeti da će upotrijebiti mjere protiv Europe što bi moglo dovesti novog transatlantskog trgovinskog sukoba.
Visoki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer u Ovalnom uredu
 Nicholas Kamm / AFP

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer želi nametnuti dodatne tarife na proizvode poput maslina, piva, džina i kamiona, uz povećanje carina na proizvode uključujući zrakoplovnu opremu, sir i jogurt, navodi se u obavijesti objavljenoj u utorak 23.ožujka. Nove carine mogle bi se povećati za čak 100%, što bi udvostručilo cijenu takvih proizvoda za američke uvoznike i time bi se u potpunosti spriječilo njihov ulazak na tržište.

Ako SAD nastavi sa svojim planom on bi mogao biti koban za europske luksuzne brendove. Među njima Givenchy i Hermes koji proizvode kožne proizvode, zatim Remy Cointreau i Pernod Ricard koji proizvode konjak i šampanjac ili LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton, koji proizvodi široki spektar luksuznih proizvoda. Tarife na njemačko pivo ili britanski gin mogle bi povećati cijene tog alkoholnog pića i smanjiti potražnju što bi naštetilo proizvođačima poput Beefeatera, James Burrougha ili William Grant & Sons koji proizvode poznati Hendricks gin. Vijeće destiliranih alkoholnih pića u SAD-u priopćilo je da se protivi svim dodatnim carinama na alkohol, što bi "eskaliralo trgovinske tenzije diljem Atlantika i dodatno ugrozilo američke kompanije i ugostiteljske poslove koji su već pod prisilom kao rezultat COVID-19", naveli se u priopćenju.Porez na uvoz dodao bi se carini od 25 posto koju je SAD uveo prošle godine na uvoz škotskog i irskog viskija, likera i jela iz Njemačke, Irske, Italije, Španjolske i Ujedinjene Kraljevine.

Uz već prisutnu nesigurnost uzrokovanu koronavirusom, zbog novih tenzija između SAD-a i Europe, cijene dionica su pale na najnižu razinu u tjedan dana. Dionice pića, tvrtki za luksuznu robu i proizvođači kamiona bili su u najvećem gubitku.

Potez je povezan s odlukom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) iz listopada kojom je završen petnaestogodišnji spor oko financijske pomoći koju Europa pruža glavnom proizvođaču aviona Airbus. U svibnju 2019. WTO-ovo žalbeno tijelo presudilo da EU nije ukinuo subvencionirane razvojne kredite za Airbusov zrakoplov A380, najveći putnički zrakoplov u svijetu, ni za najnoviji europski mlazni zrakoplov dugog doleta A350, koji uzrokuju gubitke Boeingu i radnicima u američkom zrakoplovnom sektoru.


WTO je presudio da SAD ima pravo uvesti carine u iznosu do 7,5 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu u avioindustriji. Carine su bile namijenjene SAD-u za nadoknadu dijela gubitaka koje je američki proizvođač aviona Boeing pretrpio zbog ilegalnih europskih trgovinskih praksi. SAD je tada uveo 25 posto carine na stotine europskih proizvoda među kojima su francuska vina, talijanski sir i škotski viski, te 15 posto na zrakoplovne dijelove Airbusa.

Robert Lighthizer kako bi dodatno naštetio Europljanima je primjenjivao izuzetno štetnu taktiku, takozvanog ''vrtuljka osvete'', kojom je SAD periodično mijenjala tarife na različite skupine robe.



Trgovinski odnosi između EU i SAD su se pogoršavali otkako je Trump došao na vlast. Prepirke s Europom počele su kad je Trump uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a. Bruxelles je uzvratio oporezivanjem ikoničnih američkih proizvoda, poput traperica i motocikla.Trump koji neprestano tvrdi da ga EU ''loše tretira'' je također prijetio carinama na europske automobile, što posebno zabrinjava Njemačku, ali do sada je odustao pod pritiskom američkih zakonodavaca.

Do sada SAD je uveo carine na robu u vrijednosti oko pola dopuštene razine osvete WTO-a. Nova najava o povećanju carina dokazuje da je SAD spreman proširiti svoje sankcije na čitav niz industrija što stvara neizvjesnost za tvrtke u jeku gospodarske krize uzrokovane pandemijom. Lighthizer je rekao da je njegov cilj povećanja carina uvjeriti EU da pristane na nagodbu. No, i tu se pregovori zadnjih tjedana zakomplicirali pa je EU poručila da je spremna osvetiti se novim carinama na mnoštvo politički osjetljivih američkih industrija.

"SAD su se odustale od pregovora o nagodbi posljednjih tjedana. Ako tako ostane, EU neće preostajati drugo nego da izvrši svoja prava na osvetu i nametne vlastite sankcije. ", poručio je 9.lipnja europski povjerenik za trgovinu EU Phil Hogan, koji trenutno cilja naslijediti poziciju direktora WTO-a Roberta Azeveda.

EU je zatražila od WTO-a da joj odobri postavljanje nameta na američki izvoz u Europu vrijedan 11,2 milijarde dolara kao znak osvete za američke ilegalne subvencije Boeingu. Trumpova administracija tvrdi da će nagrada WTO-a biti znatno manja, svega 300 milijuna dolara. Odluka se očekuje već u srpnju, a EU već planira ciljati na uvođenje carina na ugljen, poljoprivredne proizvode i ribarstvo. Velika presuda u slučaju Boeing omogućila bi EU da se osveti za tarife Airbusa, a također bi dala bloku više utjecaja u pregovorima o rješenju trgovinskog spora. Također, omogućilo bi da EU iskoristi delikatnu političku situaciju u SAD-u budući da Trumpova predizborna kampanja u punom jeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:23