Specijalni izvještaj

EU se ne smije pretvoriti u ‘poljoprivredni muzej‘, upozoravaju zastupnici

Zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su zabrinutost da EU "zaostaje" u određenim područjima
 Shutterstock

EU mora povećati rizike kada je riječ o inovacijama ako želi uskladiti visoku razinu poljoprivredne proizvodnje s vizijom održive budućnosti, koja je utvrđena u Zelenom planu, smatraju EU zakonodavci, upozoravajući kako blok "zaostaje".

Na nedavnoj debati Odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) o omogućavanju inovacija i novih tehnologija za održivu poljoprivredu, voditeljica istraživanja i inovacija u DG AGRI, Kerstin Rosenow, istaknula je važnost znanja i inovacija kao „ključnih pokretača i čimbenika koji omogućuju ubrzanje tranzicije na održive, zdrave i inkluzivne poljoprivredno-prehrambene sustave“.

"Oni mogu pomoći u razvoju i testiranju novih rješenja koja nam doista trebaju za rješavanje današnjih izazova održivosti, također u odnosu na Zelenim plan ili znatno naglašeniji od njega, te prevladati zapreke i otkriti nove tržišne prilike", naglasila je.

Isto tako, govoreći pred novinarima na svom prvom AGRIFISH Vijeću ministara EU-27 kao talijanski ministar poljoprivrede, Stefano Patuanelli također je naglasio važnost inovacija u zelenoj tranziciji.

"Vjerujem da postoje razlozi za mišljenje kako poljoprivreda može napraviti taj korak prema većoj produktivnosti i prihodu koji bi se potom mogli bolje raspodijeliti u opskrbnom lancu kroz inovacije."

Ova potreba za inovacijama spominje se u vodećoj prehrambenoj politici EU-a, strategiji Od polja do stola, u kojoj se naglašava da su istraživanje i inovacije (R&I) ključni pokretači u ubrzanju prijelaza na održive, zdrave i inkluzivne prehrambene sustave od primarne proizvodnje do potrošnje.

U sklopu te inicijative, strategija predlaže potrošiti 10 milijardi eura na istraživanje i inovacije u sektoru, kao i na upotrebu digitalnih tehnologija i rješenja zasnovana na prirodi za poljoprivrednu hranu.

Promicanje inovacija također je ključan prioritet reforme programa poljoprivrednih subvencija EU-a, Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

"ZPP budućnosti potaknut će povećana ulaganja u istraživanje i inovacije i omogućiti poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama da od toga imaju koristi", navodi Komisija.

Komisija se također obvezala surađivati s državama članicama na jačanju uloge inovacija u njihovim nacionalnim strateškim planovima ZPP-a, s ciljem „poticanja strukturiranja i organizacije nacionalnog inovacijskog ekosustava“.

Međutim, iako je potreba za inovacijama kako bi se postigli ovi ambiciozni ciljevi jasna, zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su zabrinutost da EU "zaostaje" u određenim područjima.

‘Usko grlo’ za inovacije

Govoreći tijekom rasprave Odbora AGRI, desničarska zastupnica Mazaly Aguilar izrazila je zabrinutost da EU, namećući nova ograničenja poljoprivrednom sektoru bez nuđenja novih mogućnosti, riskira mogućnost da postane "poljoprivredni muzej".

Zbog zastarjelih i restriktivnih pristupa, dodala je, postoji "usko grlo" za određene vrste inovacija, poput inovativnih pristupa genetskom inženjerstvu.

Isto tako, socijalistički zastupnik u Europskom parlamentu Juozas Olekas naglasio je kako Europa "doista zaostaje za ostatkom svijeta" kada je riječ o inovacijama u uzgoju biljaka.

Zastupnici su također istaknuli potrebu za inovacijama u nizu drugih područja, uključujući stočarstvo i inovativna rješenja za očuvanje prirodnih resursa, kao što su voda i hranjive tvari tla.

Adrián Vaquez Lazara iz Renew Europe naglasio je kako postoji jaz između ambicija Od polja do stola i stvarnosti na terenu, pitajući se sadrži li strategija dovoljno alata koji osiguravaju da primarni sektor može postići potrebnu tehnološku tranziciju.

EU 'ne može propustiti brod'

Yvonne Colomer, izvršna direktorica zaklade Triptolemos u Španjolskoj, koja radi na stvaranju održivog globalnog prehrambenog sustava, naglasila je kako EU "ne može propustiti brod".

“Ne možemo si priuštiti da zaostajemo. Požalit ćemo ako to učinimo. I vidjet ćemo da će to imati ogromne ekonomske posljedice", upozorila je.

"Kako bi osigurali održivost naše poljoprivrede, poljoprivrednici moraju imati slobodu odabira alata i praksi koji najbolje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama i poljoprivrednom okruženju", dodala je.

Colomer smatra kako bi se, isključivanje alata koji im mogu pomoći da pravilno obavljaju svoj posao ili mogu tome pridonijeti u sustavnom pristupu, moglo pokazati "opasnim".

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:00