‘OD POLJA DO STOLA‘

Europarlamentarac Sokol: ‘Deklaracije na prehrambenim proizvodima moraju biti jasne i točne‘

Potrošačima su prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla
Tomislav Sokol 
 Davor Pongracic/CROPIX

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u srijedu je zatražio da se na tržištu jasno ističe hranidbena vrijednost proizvoda te navodi zemlja porijekla za širi krug proizvoda, priopćio je ured zastupnika Tomislava Sokola, izvjestitelja pučana u tom odboru za strategiju "Od polja do stola".

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) u srijedu je izglasao Mišljenje o strategiji Europske komisije poznatu pod nazivom "Od polja do stola" u čijem je sastavljanju i donošenju, kao pregovarač Kluba zastupnika EPP-a, sudjelovao i hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol.

U mišljenju se ističe potreba jasnog pružanja informacija o hranidbenim vrijednostima prehrambenih proizvoda na prednjoj strani njihova pakiranja, ali i poziva na uvođenje obveze navođenja države podrijetla za širi krug proizvoda. Mišljenjem se traži i razlikovanje tradicionalnih proizvoda među kojima se nalaze i oni hrvatski, u odnosu na proizvode s visokim udjelom rafiniranih šećera i soli, stoji u priopćenju.

Strategijom "Od polja do stola" Europska komisija želi ojačati napore poljoprivrednika u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti, a istovremeno i ojačati položaj potrošača.

Tomislav Sokol se od početka pregovora, kao član i izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Odboru IMCO za Mišljenje o Strategiji, zalagao za zaštitu proizvodnje tradicionalnih hrvatskih proizvoda i jačanje položaja potrošača jasnim deklariranjem prehrambenih proizvoda, što se i navodi u novoizglasanom Mišljenju, ističe ured zastupnika u priopćenju.

Sokol ističe da su potrošačima najvažnije informacije o nutritivnoj vrijednosti i porijeklu proizvoda.

- Istraživanja su pokazala da su potrošačima prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla. Upravo zato sam se u ovom Mišljenju snažno založio za uvođenje pojednostavljene oznake o hranidbenoj vrijednosti na prednjoj strani pakiranja. Taj model pokazao se uspješnim ne samo pri informiranju potrošača o nutritivnim vrijednostima hrane, već i kao dobra javnozdravstvena mjera. Naime, studije su pokazale da takve oznake mogu doprinijeti smanjenju smrtnosti od nezaraznih bolesti povezanih s prehranom. Također, založio sam se da se proširi krug proizvoda za koje postoji obveza obveznog navođenja države podrijetla. Označavanje zemlje podrijetla trenutno je obvezno samo za određene namirnice, poput voća i povrća, ribljih proizvoda, maslinova ulja i određenih vrsta mesa. Želim da potrošač, kad kupuje mlijeko, zna odakle to mlijeko dolazi - ističe Sokol.

- Tijekom pregovora posebnu pozornost posvetio sam zaštiti hrvatskih tradicijskih proizvoda poput slavonskog kulena i dalmatinskog pršuta. Oni predstavljaju ne samo gastronomsku, već i kulturološku i gospodarsku vrijednost koja se ne može i ne smije izjednačavati sa štetnim proizvodima poput rafiniranog šećera. Strategijom se sugeriralo upravo to, jer je išla u smjeru preporuke ograničavanja mogućnosti oglašavanja ponude i cijena mesnih proizvoda kao i svrstavanja takvih proizvoda u istu, negativnu, kategoriju s konzumacijom soli i šećera. Čvrstog sam stava kako su takve tendencije potpuno neprihvatljive, jer predstavljaju slabljenje pozicije naših tradicionalnih proizvođača, obiteljskih gospodarstava i malih i srednjih poduzetnika - ocjenjuje Sokol, navodi se u priopćenju.

Strategija Europske komisije "Od polja do stola" ključan je dokument koji će odrediti kako i koliko kvalitetno će se građani EU hraniti u idućem razdoblju. Strategija definira i nastojanja koja za cilj imaju do 2030. smanjiti uporabu kemijskih pesticida za 50 posto, uporabu gnojiva za 20 posto te smanjiti uporabu antibiotika u uzgoju životinja na području EU za 50 posto. Uz to, planira i povećanje površina pod ekološkim uzgojem na najmanje 25 posto od ukupnog, uz značajan rast organske akvakulture.

Ured zastupnika u priopćenju ističe da je Sokol prvi hrvatski zastupnik koji je uložio amandmane na Strategiju kojima se traži i pojašnjenje deklaracija o podrijetlu meda te da je svojim amandmanima vratio na dnevni red Europskog parlamenta i pitanje različite kvalitete proizvoda, koji još uvijek nije riješen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:06