Lobisti grupacija vrše pritisak na 'problematične' europarlamentarce zbog usvajanja Komisije von der Leyen?

U slučaju da Europski parlament odbije dati povjerenje Komisiji Ursule von der Leyen došlo bi do krize bez presedana u povijesti EU. Upravo zato, Euractiv je doznao da su se upregnuli različiti mehanizmi koji bi takav scenarij spriječili.
Ursula von der Leyen u srpnju je dobila samo 9 glasa više od minimuma koji joj je trebao da postane prvom ženom na čelu Komisije. Tada je glasanje bilo tajno, a ovoga puta stranke žele spriječiti 'dramu' vršenjem pritiska na svoje zastupnike da donesu 'ispravnu odluku'
 REUTERS

Ursula von der Leyen je sredinom srpnja tajnim glasanjem bila potvrđena za novu predsjednicu Europske komisije, i to sa samo devet glasova od minimuma koji joj je trebao da postane prvom ženom na čelu te institucije. Pitanje glasanja o povjerenju njezinom Vijeću povjerenika moglo bi se naći na dnevnom redu plenarne sjednice Parlamenta već 27. studenog, no ovoga puta glasanje neće biti tajno, pa grupacije vladajuće koalicije (EPP, S&D i Obnovimo Europu) žele minimalizirati rizik.

Von der Leyen je 16. studenog dobila podršku 383 zastupnika. Ako se u obzir uzme činjenica da tri grupacije zajedno imaju 442 zastupnika, može se zaključiti da sve političke obitelji u svojim redovima imaju pobunjenike. Još tada se pretpostavilo da je samo 75 posto socijaldemokrata bilo spremno podržati von der Leyen na čelu Komisije, a mnogi su zastupnici (osobito oni iz redova njemačkog SPD-a) i javno istupili protiv bivše ministrice obrane.

Europski parlamentarci širom ideološkog spektra Euractivu su potvrdili da predstavnici ostalih institucija EU na njih vrše sve jači pritisak da glasaju za novu izvršnu vlast Unije.

U slučaju da ne dođe do novih iznenađenja sa saslušanjem mađarskog kandidata Olivera Várhelyija, koji do 18. studenog mora pismenim putem odgovoriti na dodatne upite Odbora za vanjsku politiku, glasanje o povjerenju Vijeću povjerenika održat će se 27. studenog. Francuz Thierry Breton i Rumunjka Adina Vãlean, ovoga su tjedna dobili zeleno svjetlo europarlamentaraca.

U međuvremenu, Euractiv je saznao da nekolicina predstavnika političkih grupacija Europskog parlamenta, Komisije i Europskog vijeća vrše sve jači pritisak na zastupnike iz redova pobunjenika da 'dođu pameti' i glasaju 'ispravno'. No, pozivajući se na osjetljivost informacija, nitko od zastupnika ne želi javno govoriti o situaciji koju su opisali kao 'kritičnu'.

- Vodstvo političkih grupacija, Europske komisije i Vijeća zajedničkim snagama pokušavaju 'problematične zastupnike' dovesti u red – izjavio je zastupnik iz redova socijaldemokrata pod uvjetom anonimnosti.

Drugi izvor izjavio je da su mu se kao iskusnom zastupniku obratili kolege koji su tek započeli svoj mandat, tražeći ga za savjet kako da postupi u toj situaciji.

- Ovakav pristup bi im se mogao obiti o glavu zato što bi zastupnici trebali imati veću dozu neovisnosti – potvrdio je izvor.

Prema povjerljivim informacijama, pritisak Europskog vijeća dolazi iz pravca Francuske i Španjolske, što odgovara i podatku da Macron i Sanchez prilično javno lobiraju za svoj utjecaj u europskim institucijama koji počinje dobivati nadimak 'directoire' (aludirajući na Francusku revoluciju). Zastupnik iz redova Europske pučke stranke koji je u srpnju glasao protiv izbora von der Leyen za predsjednicu Komisije negirao je da se na njega trenutno vrši pritisak da promjeni mišljenje. On je potvrdio da zastupnici Europskog parlamenta neovisno o nastalim komplikacijama očekuju kako će se Vijeće povjerenika usvojiti s većom većinom od one koju je dobila von der Leyen u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:28