K1 i Boks

George Kambosos ususret ovotjednom meču: ‘Lomachenko više nema onog ‘psa‘ u sebi, nije gladan poput mene‘

Vasyl Lomachenko

 Alejandro Salazar/Zuma Press/Profimedia
Australac je uvjeren kako je Ukrajinca napustila glad za pobjedama

Vasyl Lomachenko 2013. godine otisnuo se u profesionalce se pedigreom ponajboljeg amaterskog boksača u povijesti tog sporta. Maestralni Ukrajinac dvaput je osvajao zlato na Olimpijskim igrama, dvaput je postajao svjetskim prvakom, a u svojoj bogatoj riznici zlatnih medalja nalazi se i jedno europsko zlato.

396-1 iznosio je njegov omjer pobjeda i poraza u amaterima, a jedini poraz dvaput je osvetio. Nevjerojatan učinak imao je Lomachenko u amaterskim vodama, a nastavak dominacije očekivao se među profesionalcima.

Međutim, već u drugom profesionalnom nastupu ‘‘Loma‘‘ je pretrpio prvi poraz. Jako brzo Ukrajinac je dobio priliku boksati za WBO-ovu svjetsku titulu u perolakoj kategoriji, ali Orlando Salido porazio je Lomachenka podijeljenom sudačkom odlukom.

Poraz Lomachenka bio je podosta velik šok u svijetu boksa, ali bilo je jasno da Loma treba nešto više profesionalnog iskustva i da ipak postoje jasno izražene razlike između profesionalnog i amaterskog boksa. Nakon poraza od Salida, Lomachenko je započeo svoj pobjednički niz koji je potrajao sve do 10. mjeseca 2020. godine.

13 uzastopnih pobjeda upisao je Lomachenko u tom periodu i osvajao je svjetske titule u tri različite težinske kategorije. Djelovalo je kao da Lomachenko uistinu ostvaruje sve ono što se očekivalo od njega, ali u listopadu 2020. godine, uslijedio je šok. Teofimo Lopez nadboksao je Lomachenka u meču na 12 rundi i Loma je ostao bez WBA i WBO pojaseva u lakoj kategoriji. Već nakon 16 profesionalnih nastupa, Lomachenko je upisao više poraza nego u 397 amaterskih boksačkih mečeva.

Nakon poraza od Lopeza, Lomachenko je nanizao tri pobjede, ali brzo je uslijedio novi poraz Ukrajinca. Devin Haney u petom mjesecu prošle godine porazio je Lomachenka i svima je postalo jasno kako Ukrajinac ipak neće izgraditi karijeru kakva se očekivala od njega. Da ne bude zabune, Loma ima fantastičnu profesionalnu karijeru, ali mnogi su očekivali rezultate u rangu najvećih boksača u povijesti tog sporta.

Lomachenko je danas 36-godišnjak sa ‘‘scoreom‘‘ 17-3, trenutno ne drži niti jednu svjetsku titulu u svom vlasništvu, ali ovaj vikend imat će priliku doći do IBF-ovog pojasa u lakoj kategoriji. George Kambosos Jr. bit će njegov protivnik za upražnjeni pojas. Ususret nadolazećoj borbi, Kambosos je poručio kako Lomachenko više nema borilački žar kakav je nekoć imao.

‘‘On ima takav IQ da ga možemo nazvati boksačkim Albertom Einsteinom. 100 posto sam siguran da Lomachenko još uvijek ima ponešto za pokazati.‘‘, rekao je Kambosos započevši s komplimentima ali zatim je dao kritiku.

‘‘Mislim da ipak više nema onog ‘psa‘ u sebi. Vjerujem da nije gladan onoliko koliko sam ja. Naravno, nikada ne možete otpisivati tipa poput Lomachenka. Bio bih najveći idiot ako bih to napravio. Lomachenko je među najvećima ikad i tip prema kojem imam puno poštovanja. Pripremam se za njegovu najbolju verziju.‘‘, dodao je Kambosos u razgovoru za Boxing Scene.

Kambosos je 2021. godine osvojio tri svjetske titule u lakoj kategoriji. Australac je držao sve pojaseve osim WBC-ovog, a sredinom 2022. godine imao je priliku dodati i taj pojas u svoju kolekciju. Ipak, Devin Haney pokazao se nepremostivom preprekom i preoteo je Kambososu njegova tri pojasa. Pokušao se Kambosos revanširati četiri i pol mjeseca kasnije, ali Haney ga je ponovno porazio.

George se pobjedama vratio u sedmom mjesecu prošle godine, tijesno porazivši Maxija Hughesa. Ta pobjeda gurnula ga je u novu priliku za napad na svjetsku titulu, ali Lomachenko mu ovaj put stoji na putu. Preostaje nam vidjeti ima li Loma i dalje taj žar u sebi ili je Kambosos ipak u pravu.

Linker
07. svibanj 2024 13:03