K1 i Boks

Večerašnji spektakl u Australiji: Najuspješniji boksač u povijesti Vasyl Lomachenko lovi novu titulu protiv Georgea Kambososa Juniora

Lomachenko vs Kambosos

 IMAGO/TOM HOGAN Imago/hoganphotos
Odlazak Devina Haneyja u super laku kategoriju je prisilio da IBF uprazni svoju titulu u lakoj kategoriji

Boksački sladokusci će večeras uživati jer je na rasporedu sjajan boksački okršaj između legendarnog Vasyla "Lome" Lomachenka (17-3-0) i Georgea Kambososa Jr. (21-2-0). Prilika za ova dva boksača se otvorila nakon što je Devin Haney "preselio" iz lake u super laku kategoriju, a International Boxing Federation (IBF) je upraznio svoju titulu što je posljedično dovelo do ovog sjajnog meča.

Granica lake kategorije postavljena je na 61 kilogram (135 lbs). Oba boksača su bila "točna" na vagi odnosno nitko nije imao problema tijekom skidanja kilograma. Lomachenko je imao 134.9 lbs dok je Kambosos bio neznatno lakši sa 134.2 lbs.

Na stolu je spomenuta IBF titula, ali također pobjednik će odnijeti i "manje važnu" IBO titulu. Spomenutu titulu nosili su brojni velikani plemenite vještine poput Lennoxa Lewisa, Vladimira Klička, Gennadiya Golovkina... Radi se o relativno "mladoj" boksačkoj federaciji osnovanoj 1988. godine, a njene ljestvice su kompjuterizirane.

Lomachenko je 2020. godine ostao bez svojih pojaseva u lakoj kategoriji, a s trona ga je tada svrgnuo Teofimo Lopez. Nije Lopez dugo zadržao pojaseve u svom vlasništvu, jer već godinu dana kasnije porazio ga je upravo Kambosos. Australac je tada iznenadio svijet, ali ni on nije imao puno više uspjeha u obrani titula. Radi se o boksaču koji je imao najuspješniju amatersku karijeru u povijestu (396-1), a njegovim boksačkim tehnikalijama se divi cijeli svijet. Jedini je boksač ikada koji je uzastopno osvojio dva svjetska i olimpijska zlata (2009. i 2011. Svjetska boksačka prvenstva, 2008. i 2012. Olimpijske igre).

Pola godine kasnije Kambosos je boksao s Devinom Haneyjem i poražen je jednoglasnom odlukom sudaca. Revanš s Haneyjem također je izgubio, a pobjedama se vratio sredinom prošle godine, porazivši Maxija Hughesa. Devin Haney također je zajednički protivnik Lomachenka i Kambososa, jer i sjajni Ukrajinac imao je priliku boksati s Haneyjem. Taj meč gledali smo u petom mjesecu prošle godine, a jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Haney.

Večerašnja boksačka priredba održava se u australskom Perthu, a glavni akteri večeri bi trebali kročiti u ring negdje oko 5 ujutro u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu.

Linker
12. svibanj 2024 08:33