Xpressar - kućište za prave gamere

    AUTOR:
    • Gordan Orlić

  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2008. u 09:00

xpressar_3.jpg

Isprva su se računala hladila pasivno i sa pokojim manjim ventilatorom. Kako je vrijeme prolazilo ventilatori su bili sve veći i brojniji da bi naposljetku proizvodili količinu buke koja je onemogućavala normalan rad na računalu.
I eto novog tržišta – silent cooling accessories. Iako se primarno radi o tržištu za geekove i entuzijaste konstantan razvoj novih, nimalo jeftinih proizvoda pokazuje kako se radi o vrlo profitabilnoj niši za proizvođače hardvera. Xpressar je zaista ekstreman primjer kućišta koje je namijenjeno uskom krugu entuzijasta.

Monstruozne specifikacije

Bez ulaženja u nepotrebne tehničke detalje ovo je zapravo frižider za računalo upakiran u kućište koje barem iz daljine izgleda normalno. No, samo iz daljine! Dakle, preko 22 kilograma teško kućište visoko je 66 centimetara (prosječno kućište visoko je oko 40 cm). Nudi sedam velikih 5.25 otvora i 5 unutarnjih, malih od 3.5 inča. Da slučajno ne bi patili jer ne možete nadogradit računalo na raspolaganju je 10 (deset) stražnjih slotova. Ako vam ugrađeni frižider nije dovoljan tu su i četiri opcionalna ventilatora, ultra-tiha, navodno. Dakako cijeli taj pogon treba napajat ogromnim količinama struje pa je preporučena snaga napajanja 1000 W.
Šećer smo ostavili za kraj – cijenu. Preporučena maloprodaja je 800$ za Ameriku. Poznavajući navike naših trgovaca slobodni smo procijeniti da će kućište u Hrvatskoj doći gotovo 8000 kn. Uskoro će Nova Godina, pa ako sada napišete pismo Djeda Mrazu možda vam donese ovo čudo.

Related content

Izdvajamo