RATKO MAVAR
U VRTLOGU EMOCIJA

Ispovijest Kristine Ercegović: Majka mi je nakon smrti ostavila dugove od kojih se i danas oporavljam

Zagrebačka poduzetnica nemalo je ostala šokirana kada je nakon majčine smrti doznala da joj osim boli i tuge ostaje i gomila dugova koje je od majka ‘naslijedila‘, a koje i danas otplaćuje. To ju je ponukalo da bolje promišlja o novcu, njegovoj vrijednosti ali i da pomogne drugim ženama u vrtlogu financija.

Zagrebačka poduzetnica nemalo je ostala šokirana kada je nakon majčine smrti doznala da joj osim boli i tuge ostaje i gomila dugova koje je od majka ‘naslijedila‘, a koje i danas otplaćuje. To ju je ponukalo da bolje promišlja o novcu, njegovoj vrijednosti ali i da pomogne drugim ženama u vrtlogu financija.

Da život piše romane, ponekad i nakon smrti, uvjerila se prije dvije godine poduzetnica, spisateljica i poslovna savjetnica Kristina Ercegović (44). U bolnim trenucima gubitka voljene majke Mire Ercegović koju nije stigla ni odžalovati, uslijedio je novi šok od kojega se oporavlja još i danas. Na ostavinskoj raspravi doznala je da njezina majka digla kredit od 220 tisuća kuna samo šest mjeseci prije smrti, no to nisu bili svi dugovi koje joj je ostavila.

"Osjećala sam se izdano, preveslano. Bila sam ogorčena i bijesna na nepravdu, ali još više na skrivanje informacija. Mučilo me i izjedalo što uopće nisam znala kome je sve bila dužna, jer je podigla kredit da plati brojne sitne dugove. No s vremenom sam to morala prihvatiti i nastaviti dalje jer ne mijenja moju situaciju", priča nam Kristina Ercegović ne krijući bijes.

"Moja je majka više od tri desetljeća radila u banci. Imala je odličnu plaću, a kasnije i mirovinu. Tim je tragičnija njena situacija jer nije imala samo dobre prihode već i znanje, a niti je sav financijski teret bio na njoj. Naime, moji roditelji bili su zajedno do njezine smrti i oboje su zarađivali. Iako, prije par godina otac je završio svoj poduzetnički put neuspješno - propadanjem i zatvaranjem firme, a kako je stan u kojem su živjeli bio element osiguranja za kredit podignut na njegovu firmu i njega su izgubili. Ovo je samo pokazatelj svima da se ne radi o količini novca i znanja koje imamo nego kako njime raspolažemo", priča Kristina koja je s majkom tijekom svojih tinejdžerskih godina imala prijateljski, gotovo sestrinski odnos. Tek u adolescentskoj dobi počele su razmirice oko, kako ih Kristina naziva, sputavanja njezine slobode.

Postoji velika razlika između želja i potreba - novac treba trošiti sukladno mogućnostima.

Ni sama ne zna kada su počeli majčini financijski problemi. Iako se kao kći jedinica majci uvijek povjeravala, ona je pak većinu važnih, intimnih situacija držala samo za sebe. Temu o novcu majka je uvijek izbjegavala.

"Kad sam joj spomenula da uzme životno osiguranje odgovor je bio: 'Ti me pokapaš'. Njena financijska strategija je bila kao i ona mnogih žena - zabij glavu u pijesak" prisjeća se Kristina dodajući da je majčin moto bio "jednom se živi, novac je da se troši!"

image
Kristinina majka Mira s unukom Lukom prije 12 godina.
PRIVATNI ALBUM

Taj je stav i sama naslijedila od mame, ali kao poduzetnica s već punoljetnim stažem nije puno razmišljala kako će taj novac i vratiti. Dugovi su je nagnali da počne dodatno zarađivati. "Novac dolazi kad stvorimo novu vrijednost i riješimo probleme klijenata. Uvijek mi je na tome fokus, pa sam stvorila dodatne izvore prihoda kreiranjem novih proizvoda. Da nisam hedonist već sam mogla i vratiti dug, no odlučila sam svjesno upravljati svojim novcem, sukladno onim tko sam i što želim", otkriva nam. Zbog iskustva koje ostavlja "gorak okus" odlučila je još bolje promišljati o novcu pa je prije nešto više od godinu dana pokrenula portal Žene i novac gdje se o toj temi govori otvoreno, a sve kako bi potaknula što više žena na financijsku neovisnost, preuzimanje odgovornosti za vlastiti novac te trošenje sukladno mogućnostima.

image
Kristina Ercegović u svom zagrebačkom uredu.
RATKO MAVAR

Potakla je raspravu i otvorila tabu teme oko pritiska za odricanje nasljedstva u korist braće, utjerivanja alimentacije do financijskog nasilja i osjećaja manje vrijednosti.

"Problemi s kojima se žene najviše susreću je osjećaj manje vrijednosti, ne naplaćuju svoj rad, sram ih je tražiti povišicu, boluju od perfekcionizma i prevelike samokritičnosti koja ih blokira u poduzimanju akcija, ne shvaćaju da je i 'dovoljno - dovoljno dobro'", objašnjava.

Tim vrijednostima uči i sina Luku (12) kojem ne daje džeparac jer ga ne želi učiti radničkom mentalitetu da nešto napravi pa zaradi, već poduzetničkom, da kreira i stvori novu vrijednost, a kao posljedica toga dolazi novac.

image
Kristinu Ercegović sin Luka rado prati na konferencijama.
PRIVATNI ALBUM

"Luka već ima dva izvora prihoda, zarađuje programirajući sitnice u igricama i dobiva pet kuna za ilustraciju crteža na mojoj zadnjoj knjizi 'Najjači si kad si svoj'. Radi sve kućanske poslove zajedno sa mnom u mjeri u kojoj je prikladno, ali za to ne dobiva džeparac - ne dobivam ga ni ja i niti bilo koja druga žena, pa zašto bi on”, priča poduzetnica kojoj nikada nije žao potrošiti novac na sina, uživanje, poklone iznenađenja prijateljima, putovanja i pomaganje drugima.


ČITAJTE I:

Kristina Ercegović o razvodu, ljubavi i kilogramima: 'Zbog stresa sam se udebljala 30 kila'

7 domaćih stručnjaka otkriva kako živjeti sretnije

Slavni glumac nije razgovarao s majkom gotovo cijelo desetljeće: ‘Nisam joj mogao vjerovati nakon tog dana‘

Linker
26. travanj 2024 02:46