IZGUBIO JOJ SE TRAG

Slavonka moli javnost za pomoć: Tražim majku koju sam zadnji put vidjela kao 7-godišnjakinja

Slađana u potrazi za majkom
 Facebook
‘Spremna sam na sve, samo želim znati istinu i biti mirna‘, kazala je vlasnica salona vjenčanica u Osijeku

Slađana Lončarević (51) iz Širokog Polja i vlasnica salona Vjenčanice La Mirada u Osijeku, odlučila je uz pomoć javnosti pronaći svoju majku koju je zadnji put vidjela kad je imala sedam godina.

Naime, Slađanina majka Janja (Mandić) Nikšić posljednji se put javila svojima prije 44 godine, 1976., kada je Slađana krenula u prvi razred i otada joj se gubi svaki trag.

Majčina majka, Mara Mandić, sve to vrijeme bila je Slađani i baka i roditelj, no nakon što je ona umrla u siječnju, Slađana se odvažila na društvenim mrežama zatražiti pomoć u pronalasku majke, o kojoj posljednje informacije govore da je u Njemačkoj, piše Glas Slavonije.

- Prvi je to moj javni pokušaj da pronađem svoju majku nakon 44 godine jer baka je bila protiv toga, govorila je: 'Ako ona ne traži tebe, zašto bi ti tražila nju?!' Želim pronaći majku ili doznati istinu o njoj, ma kakva ona bila. Našla ju - ne našla, ali ću barem biti mirna da sam pokušala - kazuje svoju životnu priču Slađana koja je rođena 13. listopada 1969. godine u Osijeku.

Dva mjeseca kasnije njezini roditelji Josip i Janja Nikšić odlaze u Njemačku, a kćerkicu povjeravaju na brigu baki i djedu, Janjinim roditeljima, u Josipin Dvoru pokraj Osijeka. Josip i Janja u Njemačkoj se nakon nekog vremena razvode i svatko odlazi na svoju stranu.

- Nakon rastave, otac odlazi u Francusku, gdje se drugi put oženio i s drugom ženom dobio sina i kćerku, Aleksa i Sandru. S ocem sam bila u kontaktu prije više od deset godina i poslije više ne. Nisam htjela da zbog kontakata sa mnom ima problema sa sadašnjom suprugom - kaže Slađana dodaje kako se njezina majka prvih se godina javljala, slala joj pisma i pakete, no odjednom je sve to stalo nakon Slađanina polaska u prvi razred osnovne škole.

- Čula sam da je mama jednom i bila, no ne sjećam se tog susreta s njom. Čula sam da je bila s nekim čovjekom i da je djed rekao da se više ne pojavljuje, da će on i baka skrbiti o meni. Baka mi je pričala da su dobili i razglednicu od nje, no baka je rekla da je to netko ovdje kod nas ubacio u poštu. Baka Mara mi je bila sve, moj anđeo na zemlji. Jednom mi je rekla da su moju mamu i oni pokušali tražiti, no bezuspješno. Nemam čak ni jednu fotografiju s majkom, samo crno-bijelu sliku na kojoj sam se slikala u bundici i čizmicama koje mi je ona kupila. Sa mnom na fotografiji je moja teta - kaže Slađana, majka 30-godišnjeg sina i 28-godišnje kćeri.

- Gajila sam nadu i razmišljala o ponovnom susretu s majkom sve dok nisam dobila svoju djecu. Mislila sam: kada mi se dosad nije javila, ni neće. Posvetila sam se djeci, suprugu, obitelji, razmišljanje o majci potisnuli su drugi prioriteti u životu, no ponovno me to počelo kopkati nedavno. Vidjela sam na mrežama kako jedna žena mojih godina traži svoju majku. Pomislila sam kako ja to dosad nisam pokušala, pa sam krenula s Facebookom - kaže Slađana koja je izgubila i supruga nakon teške bolesti.

- Sada kada sam javnost pozvala da mi pomogne bilo kakvom informacijom o majci, spremna sam na sve. Ima svakakvih komentara, ima ljudi koji pišu da ju oni nikada ne bi tražili jer da ona nije tražila mene, a zna gdje sam ostala. No prati me misao kako možda postoji razlog zašto se nije javljala. Razmišljam, pa nije moja baka, koja je bila predivna osoba, mogla roditi nekog tako bešćutnog da se ne javi bez opravdanog razloga - kaže Slađana i zaključuje: - Možda je majci nakon toliko godina sada neugodno javiti mi se. Možda je negdje bolesna i nemoćna, ovisna o tuđoj pomoći. Ako danas ima svoj život, poštujem, ništa ne očekujem jer prošle su tolike godine, samo želim znati istinu, biti mirna. Ako više i nije živa, želim joj naći grob - kazala je za Glas Slavonije.

Svi koji imaju dojavu o njenoj majci mogu kontaktirati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2023 12:21